Οινικός περίπλους

Κρητικές ποικιλίες: #3 Βηλάνα

Κρητικές ποικιλίες: #3 Βηλάνα

Από τις πιο πολυφυτεμένες λευκές ποικιλίες της Κρήτης, το όνομα της προέρχεται από την εποχή των Βενετσιάνων, όπου Βηλάνα λεγόταν ένα είδος κρητικού κάστρου. Χρησιμοποιείται συνήθως για παραγωγή φρέσκων, δροσερών κρασιών, όμως τελευταία κάποιοι οινοποιοί έχουν πειραματιστεί με ιδιαίτερη επιτυχία και με βηλάνα σε βαρέλι.

Από βηλάνα αποκλειστικά παράγονται οι οίνοι ΠΟΠ ΠΕΖΑ, ενώ συμμετέχει στους οίνους ΠΟΠ ΧΑΝΔΑΚΑΣ σε ποσοστο 85% και στους ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ μαζί με Θραψαθήρι. Πολύ παραγωγική ποικιλία, με μεγάλο σταφύλι και μεγάλη κιτρινοπράσινη ρόγα. Τα κρασιά από Βηλάνα έχουν κίτρινο χρώμα ενώ στη μύτη και στο στόμα θα βρεις ανθικά αρώματα, γιασεμί, και αρώματα από εσπεριδοειδή, λεμόνι, πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ. Έχουν μέτρια οξύτητα και πίνονται δροσερά το καλοκαίρι στους 10-12 °C. Η Βηλάνα συνδυάζεται εύκολα και με άλλες λευκές ποικιλίες είτε ελληνικές είτε διεθνείς.

Όπως κάθε φορά, έτσι και σήμερα, θα σας προτείνουμε και 3 ετικέτες από την συγκεκριμένη ποικιλία.

1. Βηλάνα, Κτήμα Γαβαλά.

Κρητικές ποικιλίες: #3 Βηλάνα

Από το Κτήμα Γαβαλά επιλέξαμε τη μονοποικιλιακή Βηλάνα του. Προζυμωτική κρυοεκχύλιση και λευκή οινοποίηση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες. Χρώμα Κρυστάλλινο λευκό. Αρωματική πολυπλοκότητα με νότες εσπεριδοειδών και φρεσκοκομμένου ροδάκινου. Φρουτώδης, μεστή γεύση, μέτριο όγκο με απολαυστική οξύτητα.

Συνδυάστε το με χορτοκεφτέδες με βλίτα.

2. Ριζίτης, Οινοποιείο Ντουράκη

Κρητικές ποικιλίες: #3 Βηλάνα

Από το Οινοποιείο Ντουράκη στα Χανιά, επιλέξαμε Ριζίτη λευκό. Κλασική λευκή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Χρώμα μέτριο λεμονί με αρώματα από φρέσκα εσπεριδοειδή, λεμόνι, γκρέιπφρουτ και νότες λουλουδιών. Μέτριο όγκο με καλή επίγευση.

Συνδυάστε το με μελιτζάνες τηγανητές.

3.Βηλάνα Fume, Οινοποιείο Μίνως Μηλιαράκη

Κρητικές ποικιλίες: #3 Βηλάνα

Από το οινοποιείο Μίνως Μηλιαράκη στα Πεζά Ηρακλείου, επιλέξαμε Βηλάνα Fume. Λευκή οινοποίηση με τη μέθοδο της κρυοεκχύλισης, ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή στους 14-16°C. Παλαίωση σε δρύινο βαρέλι. Χρώμα χρυσοκίτρινο, με αρώματα βερίκοκου, ροδάκινου σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς και τα στοιχεία της βανίλιας. Σώμα γεμάτο, χαρακτηρισμένο από διακριτική λιπαρότητα προερχόμενη από το βαρέλι και γεύση ώριμων κίτρινων φρούτων.

Συνδυάστε το με κοτόπουλο κρασάτο στο τηγάνι. Τip: βάλτε και στο φαγητό το ίδιο κρασί.

 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση και έχει αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Μανώλης Παπαδακάκης

Ο Μανώλης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, είναι αμπελουργός και κάτοχος πιστοποίησης WSET στην γευσιγνωσία οίνου. Είναι λάτρης του κρητικού κρασιού ενώ μέσω του λογαριασμού του @winetravellergr στο instagram, προωθεί το επώνυμο ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο