Σαλάτα με πολύχρωμες ψητές πιπεριές

Στολίδι και νοστιμιά στο τραπέζι μας!

Ανέκαθεν το είχα αυτό το πρόβλημα και ήταν αιτία καυγά με τη μάνα μου. Όταν μας επιστράτευε για γενική φασίνα όλο και θα κολλούσα σε κάποια περιοδικά που υποτίθεται ότι θα συμμάζευα και θα τακτοποιούσα.

Η κατάσταση επιδεινωνόταν σε περιπτώσεις πιο βαθιού ξεσηκώματος (μετακομίσεις, αλλαγή χρήσης χώρων, βάψιμο του σπιτιού κλπ κλπ). Κι επειδή πρώτα βγαίνει η ψυχή κι ύστερα το χούι, αυτό με κυνηγά και στο δικό μου νοικοκυριό.

Να είναι «καράβι να κινήσει» ο χώρος γύρω σου κι εσύ να ξεφυλλίζεις!   Την λέτε εσείς την έκφραση αυτή; Εμείς την έχουμε για να περιγράφουμε περιπτώσεις μεγάλης αταξίας!

Επειδή λοιπόν πριν από λίγες  μέρες χρειάστηκε να αδειάσουμε μια αποθηκούλα με παμπάλαια περιοδικά (και τι δεν βρήκα! Μέχρι και ΓΥΝΑΙΚΑ του 1959), ξανάπιασα στα χέρια μου περιοδικά που είχα να τα αγγίξω  σχεδόν 20 χρόνια. Δεν ήταν περιοδικά συνταγών. Αυτά δεν τα έκρυψα ποτέ τόσο βαθιά.

 

Ήταν περιοδικά που είχαν κρατηθεί για εργόχειρα που δεν κέντησα, για πλεκτά που δεν έπλεξα, για σπίτια που δεν έκτισα… Είχαν όμως και συνταγές όπως όλα τα περιοδικά εκείνης της εποχής που ήταν κι εκείνες κρυμμένες μαζί τους. Μερικές, πραγματικά εξαιρετικές!  Ο χρόνος τακτοποίησης πολλαπλασιάστηκε αλλά δεν πήγε χαμένος…

 

Από ένα τέτοιο περιοδικό πήρα και την ιδέα ετούτης εδώ της σαλάτας.  Ήδη την έχω φτιάξει δυο φορές με διάφορες παραλλαγές στο ντρέσινγκ  και προσθαφαιρέσεις  στα υλικά. Θεωρώ ότι η σημερινή ήταν η καλύτερη απ’ όλες όσες έφτιαξα και γι αυτό κατέγραψα και για μένα και για σας τα υλικά αναλυτικά!

Υλικά:

1 κόκκινη πιπεριά

1 πράσινη πιπεριά

1 πορτοκαλί πιπεριά

1 κίτρινη πιπεριά

5-6 κλωναράκια σέλινο (ήταν περίπου 40gr κομμένο έτοιμο)

3-4 κλωναράκια μαϊντανό (ήταν περίπου 20gr κομμένο έτοιμο)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (50gr)

45 -60 ml (3-4 κουταλιές σούπας ) χυμό λεμονιού

60-75 ml (4-5 κουταλιές σούπας)  ελαιόλαδο

Ένα κομμάτι τζίντζερ 3cm ή ένα κουταλάκι κοφτό σκόνη τζίντζερ

Ξύσμα ενός λεμονιού

Αλάτι και πιπέρι

Επί το έργον:

Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις κόβουμε στα 4. Αφαιρούμε το εσωτερικό με τα σποράκια. Τις βάζουμε με τη φλούδα προς τα πάνω σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε στο γκριλ για 15 περίπου λεπτά. Πρέπει να φουσκώσει η φλούδα τους. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσουν.

Τις ξεφλουδίζουμε και  τις βάζουμε σε ένα σκεύος ρηχό. Πασπαλίζουμε πάνω τους το σέλινο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαϊντανό, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, το τζίντζερ τριμμένο και λίγο ακόμη αλάτι. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και περιχύνουμε τις πιπεριές. Αφήνουμε να μαριναριστούν 1-2 ωρίτσες και σερβίρουμε.

Ταιριάζουν πολύ με ψητά και τηγανητά κρέατα, ψάρια και θαλασσινά.

Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε να βάλουμε ένα μόνο χρώμα πιπεριάς αν θέλουμε την σαλάτα μας πιο πρόχειρη. Πάντως οι πολύχρωμες την κάνουν πιο εντυπωσιακή στην εμφάνιση και έχουν μικρές διαφορές στη γεύση.
  • Ανάλογα πόσο θέλουμε να μαλακώσουν οι πιπεριές μας, βάζουμε το ταψάκι μας κοντά ή λίγο πιο μακριά από το γκριλ. Αν το βάλουμε ψηλά η φλούδα θα φουσκώσει γρήγορα και οι πιπεριές θα μείνουν τραγανές ενώ αν το βάλουμε πιο χαμηλά θα μαλακώσουν αρκετά μέχρι να καψαλιστεί η φλούδα. Εγώ τις προτιμώ τραγανές και τις βάζω ψηλά.
  • Αυτοσχεδιάζοντας μπορείτε να προσθέσετε άλλα μυριστικά, όπως δυόσμο, λουίζα, εστραγκόν κλπ. Η αρχική συνταγή έλεγε κόλιανδρο αλλά δεν έχω απ’ αυτόν για να σας πω εντυπώσεις. Από τα άλλα έχω και δοκίμασα, αλλά μάλλον ο μαϊντανός μου άρεσε περισσότερο.
  • Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες,  σήμερα η σαλάτα μας συνόδευσε ψητές γαρίδες αλλά τη δοκιμάσαμε και με ψητό ψάρι σε κρούστα αλατιού  και ψητό κοτόπουλο και ταίριαζε τέλεια! 

Καλά να περνάτε!

Print Friendly, PDF & Email