Μια απλή βασιλόπιτα για το 2017

Κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής!

Φέτος είχα σκοπό να φτιάξω την βασιλόπιτα με τα πολλά πορτοκάλια της γιαγιάς μου, την παραδοσιακή κρητική βασιλόπιτα όπως την έχω καταγράψει. Όταν όμως προ ημερών (ξανα)ξεφύλισα τις φωτοτυπημένες σημειώσεις της θείας μου και είδα ανάμεσά τους μια πολύ απλή συνταγή βασιλόπιτας, θέλησα να τη δοκιμάσω και για την απλότητά της και τιμής ένεκεν…

 

Ας είναι καλά η ξαδέλφη μου, είχε την καλοσύνη να μου στείλει ένα πακετάκι με συνταγές από την μάνα της, την αγαπημένη θεία Χ. για την οποία σας έχω ξαναμιλήσει στη συνταγή για τα ανεβατά καλιτσούνια στα οποία -όπως και σε πολλά άλλα- ήταν σπεσιαλίστρια!

 

Παρόλο που μου λέει πως δεν είναι το καθαυτό τετράδιο  των συνταγών της, υπάρχουν μερικοί θησαυροί εκεί μέσα που θα παρουσιαστούν εν καιρώ… Ανεβατά καλιτσούνια σε πολλές παραλλαγές , κουλούρια και κουλουράκια, σταφιδωτά και τυρόπιτες και ανάμεσα στις πολλές παραδοσιακές, αυτή εδώ η βασιλόπιττα.

Η απλή γραφή της θείας μου, μερικοί όροι μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που χρησιμοποιούνται μόνο στην Κρήτη και όλα αυτά τα απλά πράγματα που θα συγκινούσαν τον καθένα, γραμμένα στα φύλλα ενός επιτραπέζιου ημερολογίου του 1991 ήταν αρκετά για να δοκιμάσω πριν από μερικές μέρες τη συνταγή (δύο φορές κιόλας γιατί πρόκειται για ένα  εξαιρετικό κέικ) και να την προτείνω στους βιαστικούς της τελευταίας ώρας του 2016…

Φτιάξτε λοιπόν την απλή αυτή βασιλόπιτα ακόμη και στο παρά 5΄ του 2017, όσο αργά κι αν τελειώσετε τις δουλειές σας… Έτσι, για τη μυρωδιά που θα γλυκάνει το σπίτι για το νέο έτος!

Υλικά:

160 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

4 αυγά χωρισμένα

350gr ζάχαρη

180ml γάλα

30ml κονιάκ

310gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο

Ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού και μανταρινιού

50gr  τριμμένο καρύδι

50gr τριμμένο αμύγδαλο

(μπορούμε να βάλουμε 100gr μόνο από το ένα είδος)

Επί το έργον:

Χτυπάμε τα ασπράδια αυγών με λίγη από τη ζάχαρη να γίνουν μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει (εγώ χρησιμοποίησα μίξερ χεριού) και προσθέτουμε ένα ένα τους κρόκους.

Προσθέτουμε το γάλα και το κονιάκ, τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και τους τριμμένους ξηρούς καρπούς. Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε καλολαδωμένο και αλευρωμένο (ή στρωμένο με χαρτί ψησίματος)  ταψάκι 26-28 νούμερο και στρώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε για 50 λεπτά ως 1 ώρα στη μεσαία σχάρα σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ. Όταν είναι έτοιμη την βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Διακοσμούμε όπως μας αρέσει.

ΩΧ! ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ! Πάλι το ξέχασα! Πριν  στρώσουμε την επιφάνεια της πίτας προσθέτουμε το φλουρί στην πίτα μας…

Παρατηρήσεις:

  • Όπως φαίνεται στην αρχική συνταγή οι μετρήσεις ήταν με φλυτζάνες. Επειδή οι φλυτζάνες διαφέρουν από τη δοσομετρική κούπα, και τις δύο φορές που έφτιαξα την πίτα ζύγισα τα υλικά για μεγαλύτερη ακρίβεια και δίνω τις ποσότητες σε γραμμάρια.
  • Μετέτρεψα την αρχική συνταγή σε δύο σημεία: αντικατέστησα μέρος του γάλατος με 2 κουταλιές κονιάκ, και αντί κανονικό αλεύρι με 3 κουταλάκια μπέικιν έβαλα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (παραδόξως μου είχε τελειώσει το μπέικιν!).
  • Η διαδικασία δεν περιγράφεται, όπως συμβαίνει σε πολλά συνταγολόγια παλιών νοικοκυρών. Ξέρω όμως από τη μάνα μου ότι εκείνες τα κέικ τους τα έκαναν με χωρισμένα αυγά και χτυπημένα τα ασπράδια σε μαρέγκα. Πάντως δεν καθορίζεται σαφώς η διαδικασία. Ίσως κάποια στιγμή που θα είμαι ακόμη πιο βιαστική δοκιμάσω να τα βάλω ολόκληρα και θα συμπληρώσω το αποτέλεσμα.
  • Η διακόσμηση την πρώτη φορά έγινε με βανίλια υποβρύχιο που είχα χρωματίσει με κάποια απομεινάρια χρωμάτων ζαχαροπλαστικής εντελώς ακατάλληλων για βασιλόπιτα (ως χρώματα εννοώ, όχι ως προϊόν).
    Η ιδέα όπως της χρήσης της βανίλιας που έχω χρησιμοποιήσει κι άλλες φορές στη διακόσμηση της βασιλόπιτας είναι εύκολη λύση για τους βιαστικούς και αρέσει πολύ στα παιδάκια.

Υπενθυμίζουμε την συμμετοχή μας στα FOOD BLOG AWARDS  2016 του ΒΗΜΑgourmet.

Θα ήταν τιμή μας να μας ψηφίσετε!

Επιλέγετε CretanGastronomy, συμπληρώνετε το email σας και κλικάρετε στη λεξούλα Done!

Εδώ:

http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards16/candidates/Besttraditionalrecipes/article/?aid=844869

Χρόνια Πολλά!

Print Friendly, PDF & Email