VIDEOS

Βασιλόπιτα Κρήτης (VIDEO)

Βασιλόπιτα Κρήτης (VIDEO)
Ήρθε και η ώρα της βασιλόπιτας! Αν δεν έχετε καταλήξει ακόμη  σε κάτι άλλο, θα σας προτείνω τούτη εδώ  την εύκολη και μυρωδάτη βασιλόπιτα με πολύ παλιά κρητική συνταγή. Πλούσια υλικά, υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού , αμύγδαλα και βούτυρο γάλακτος εκλεκτό.

Βασιλόπιτα Κρήτης (VIDEO)

Είχα πολλά χρόνια να την φτιάξω γιατί συνήθως φτιάχνω βασιλόπιτα με μαγιά επειδή θεωρώ ότι κρατάει περισσότερες μέρες. Φέτος είπα να τη θυμηθούμε και την έφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα για να μπορώ να σας την προτείνω σήμερα.

Βασιλόπιτα Κρήτης (VIDEO)

Καταλήξαμε ότι αυτή τη συνταγή θα προτιμήσουμε και για την Πρωτοχρονιά, γιατί πρόκειται για μια πολύ μυρωδάτη και αφράτη πίτα που στο ψήσιμό της μοσχομύρισε το σπίτι. Είναι δε  και της τελευταίας στιγμής αφού δεν θέλει ανεπιάσματα και ανεβάσματα και είναι τόσο νόστιμη που δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει…

Βασιλόπιτα Κρήτης (VIDEO)
Από την βασιλόπιτα του 2012!

Όπως θα δείτε, παρόλο που δίνω σε γραμμάρια τις ποσότητες, όλες έχουν προκύψει από μετατροπή δραμιών σε γραμμάρια. Το αλεύρι ήταν μια οκά, η ζάχαρη 300 δράμια , το βούτυρο 150 κ.ο.κ. Εγώ έκανα τη μισή δόση και ήταν αρκετή για ένα ταψί 34 νούμερο. Μέτρησα όμως και με τη δοσομετρική κούπα για να διευκολύνω όσους αποφασίσουν να την κάνουν και βαριούνται τα ζυγίσματα. Η δόση της γιαγιάς μου (ολόκληρη όπως είπα) έλεγε ταψί 40-50 νούμερο  ανάλογα το πάχος που τη θέλουμε.

Βασιλόπιτα Κρήτης (VIDEO)

Το εντυπωσιακό στη συνταγή είναι ο αριθμός των πορτοκαλιών. Αυτό άλλωστε είναι και το χαρακτηριστικό της αυθεντικής κρητικής βασιλόπιτας. Όλες οι παλιές συνταγές για την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα περιέχουν πολλά πολλά πορτοκάλια. Άφθονα τα εσπεριδοειδή στα σπίτια μας τούτη την εποχή.

Βασιλόπιτα Κρήτης (VIDEO)
Το χυμό και το ξύσμα 10(!!!!!!) πορτοκαλιών λέει το τετράδιο της γιαγιάς. Φυσικά έβαλα 5 πορτοκάλια και ευτυχώς θυμήθηκα να μετρήσω το χυμό γιατί ομολογουμένως η ποσότητα όπως δινόταν ήταν ασαφής. Τα πορτοκάλια μου ήταν πολύ ζουμερά και έδωσαν 450ml χυμού (για τη μισή δόση υπενθυμίζω)!Γι αυτό πήρε και 4,5 κούπες αλεύρι.

Βασιλόπιτα Κρήτης (VIDEO)

Θα δώσω τις ποσότητες για τη μισή δόση που έκανα εγώ και αν περιμένετε πολύ κόσμο, απλώς διπλασιάστε τα!

Παρατηρήσεις

1)Αν ο χυμός των πορτοκαλιών σας είναι αρκετά  λιγότερος από 2 κούπες ελαττώστε την ποσότητα του αλευριού σε 4 κούπες.
2)Τα κέικ που περιέχουν μεγάλη ποσότητα πορτοκαλιού θέλουν λίγα λεπτά παραπάνω ψήσιμο. Έχουμε πάντως το νου μας μην μας καεί…
3)Μπορούμε αντί αμύγδαλα να βάλουμε  καρύδια ή φουντούκια,  ή να μη βάλουμε ξηρούς καρπούς.
4)ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ! Εγώ το ξέχασα ήδη στις οδηγίες  κι ελπίζω να μη το ξεχάσω και το Σάββατο που θα την ξαναφτιάξω. Αν και μπορούμε να το βάλουμε μετά και να καλύψουμε το σημάδι με ένα αστεράκι. Φυσικά θα αναθέσουμε σε άλλον το κόψιμο εκτός αν θέλουμε να πάει κάπου συγκεκριμένα το φλουρί.

Update 2017: Στο video χτυπάω πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά προσθέτω τους κρόκους. Δεν έχει σημασία, αρκεί αυτά τα 3 να χτυπηθούν καλά πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Επίσης επειδή στο βίντεο φτιάξαμε τη μισή δόση ο χρόνος ψησίματος ήταν λιγότερος.

Καλή Χρονιά σε όλο τον κόσμο, με υγεία και χαρά!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο