Αλμυρά

Κοιλιά (μοσχαρίσια ή αρνίσια) με ντομάτα και κολοκυθάκια

Κοιλιά (μοσχαρίσια ή αρνίσια) με ντομάτα και κολοκυθάκια

Παραδοσιακό, μερακλίδικο πιάτο!

Ένα πιάτο που στο παρελθόν ήθελε πολύ κόπο και νοικοκυροσύνη. Ου παντός που λένε… Στο μυαλό μου το καθάρισμα εντέρων και κυρίως κοιλιάς ήταν θα λέγαμε η «ενηλικίωση» της μαγείρισσας. Ειδικά εκείνες οι κοιλιές θέλανε και γνώση, και τέχνη, και υπομονή για να καθαριστούν και να ασπρίσουν.

1-DSC_0440

Οι κοιλιές (όπως και τα υπόλοιπα εντόσθια) και στην κρητική κουζίνα έχουν περίοπτη θέση. Ειδικά οι κοιλιές αιγοπροβάτων σε πολλές περιοχές αποτελούσαν και μεζέ για τον πρόγαμο. Όταν οι συγγενείς του ζευγαριού ετοίμαζαν τα σφάγια για το γλέντι του γάμου  κατανάλωναν όλοι μαζί τα εντόσθια γιατί προφανώς δεν υπήρχε τρόπος να τα συντηρήσουν. Οι κοιλιές μαγειρευόταν με ρεβύθια, με κολοκύθια ή με σκέτη ντομάτα.

1-DSC_0434

Αλλά και σε απλά φιλικά τραπεζώματα η καλομαγειρεμένη και καλοκαθαρισμένη κοιλιά αποτελούσε ένδειξη νοικοκυροσύνης της οικοδέσποινας.  Σε πολλά πανηγύρια στα χωριά της περιοχής μας, που οι ντόπιοι πάντα καλούσαν τους γνωστούς τους επισκέπτες για «ένα κρασί» θυμάμαι αυτό το φαγητό όταν ήμουν παιδί ανάμεσα στα γεμάτα με καλούδια τραπέζια!  Θεωρούνταν εκλεκτός μεζές λόγω του κόπου που απαιτούσε για να παρασκευαστεί.

1-DSC_0443

Πάμπολλες  διηγήσεις έχω ακούσει για κακοπλυμένες κοιλιές  που αναγκάστηκε κάποιος να φάει για να μη προσβάλλει την οικοδέσποινα . Εγώ και κάθε κρητικός υποθέτω. Όλοι στα πανηγύρια έσφαζαν κάποιο ζώο και ειδικά όσο υπήρχε φρέσκια ντομάτα προτιμούσαν να κάνουν κοκκινιστή και όχι αυγολέμονο την κοιλιά. Κι αν περνούσες από το σπίτι για το κρασί που λέγαμε παραπάνω, ήταν αδύνατον να μη φας.

1-DSC_0435

Πόσες κοιλιές δεν έχει πλύνει η μάνα μου σε τραπέζια! Καμάρωνε όταν τις έδειχνε κάτασπρες στη λεκάνη. “Χασές εγινήκανε”  έλεγε! “Μοσχοβολούνε” . Τώρα αυτά έχουν απλοποιηθεί. Οι κοιλιές πωλούνται καθαρές στα κρεοπωλεία και θέλουν απλά ένα καλό πλύσιμο και «ξέβγαλμα» με ξιδόνερο πριν μαγειρευτούν.

1-DSC_0447

Το σημερινό φαγητό γίνεται και με αρνίσιες και με μοσχαρίσιες κοιλιές. Αυτή τη φορά η κοιλιά ήταν μοσχαρίσια . Λιπαρό ούτως ή άλλως φαγητό, ισορροπεί με την ντομάτα και το κρεμμύδι. Τα κολοκυθάκια πρέπει να είναι μικρά και πολύ φρέσκα και από μπαχαρικά μόνο λίγο πιπέρι , άντε και λίγο κύμινο για τους λάτρες του… Λιτή μαγειρική, πλούσιο αποτέλεσμα!

Παρατηρήσεις

1)Το πιάτο είναι λιπαρό, γι αυτό δεν χρειάζεται περισσότερο ελαιόλαδο. Ισορροπεί όμως όπως προανέφερα με την ντομάτα και τα κολοκυθάκια.

2)Μπορούμε να μαγειρέψουμε την κοιλιά στη χύτρα ταχύτητας για να εξασφαλίσουμε ότι θα θα μαλακώσει όσο πρέπει γιατί πράγματι χρειάζεται αρκετό χρόνο να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και την ντομάτα αφού την ανοίξουμε και ολοκληρώνουμε με ανοιχτή τη χύτρα το μαγείρεμα.

3)Μπορούμε να ζεματίσουμε την κοιλιά πριν τη μαγειρέψουμε για 5 λεπτά .Αυτό το κάνουμε αν τα ζώα είναι σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας.

4)Η μητέρα μου βάζει σε αυτό το πιάτο κύμινο και δάφνη και παραλείπει το σκόρδο. Είναι επίσης πολύ νόστιμο αλλά μάλλον βαρύτερο…

5) Εννοείται ότι μπορούμε να συμπληρώσουμε γαρδουμάκια  και ποδαράκια αν έχουμε αυτή τη δυνατότητα (εντεράκια κλπ)!

Καλό βράδυ και Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο