Κοιλιά (μοσχαρίσια ή αρνίσια) με ντομάτα και κολοκυθάκια

Παραδοσιακό, μερακλίδικο πιάτο!

1-DSC_0442

Ένα πιάτο που στο παρελθόν ήθελε πολύ κόπο και νοικοκυροσύνη. Ου παντός που λένε… Στο μυαλό μου το καθάρισμα εντέρων και κυρίως κοιλιάς ήταν θα λέγαμε η «ενηλικίωση» της μαγείρισσας. Ειδικά εκείνες οι κοιλιές θέλανε και γνώση, και τέχνη, και υπομονή για να καθαριστούν και να ασπρίσουν.

1-DSC_0440

Οι κοιλιές (όπως και τα υπόλοιπα εντόσθια) και στην κρητική κουζίνα έχουν περίοπτη θέση. Ειδικά οι κοιλιές αιγοπροβάτων σε πολλές περιοχές αποτελούσαν και μεζέ για τον πρόγαμο. Όταν οι συγγενείς του ζευγαριού ετοίμαζαν τα σφάγια για το γλέντι του γάμου  κατανάλωναν όλοι μαζί τα εντόσθια γιατί προφανώς δεν υπήρχε τρόπος να τα συντηρήσουν. Οι κοιλιές μαγειρευόταν με ρεβύθια, με κολοκύθια ή με σκέτη ντομάτα.

1-DSC_0434

 

Αλλά και σε απλά φιλικά τραπεζώματα η καλομαγειρεμένη και καλοκαθαρισμένη κοιλιά αποτελούσε ένδειξη νοικοκυροσύνης της οικοδέσποινας.  Σε πολλά πανηγύρια στα χωριά της περιοχής μας, που οι ντόπιοι πάντα καλούσαν τους γνωστούς τους επισκέπτες για «ένα κρασί» θυμάμαι αυτό το φαγητό όταν ήμουν παιδί ανάμεσα στα γεμάτα με καλούδια τραπέζια!  Θεωρούνταν εκλεκτός μεζές λόγω του κόπου που απαιτούσε για να παρασκευαστεί.

1-DSC_0443

Πάμπολλες  διηγήσεις έχω ακούσει για κακοπλυμένες κοιλιές  που αναγκάστηκε κάποιος να φάει για να μη προσβάλλει την οικοδέσποινα . Εγώ και κάθε κρητικός υποθέτω. Όλοι στα πανηγύρια έσφαζαν κάποιο ζώο και ειδικά όσο υπήρχε φρέσκια ντομάτα προτιμούσαν να κάνουν κοκκινιστή και όχι αυγολέμονο την κοιλιά. Κι αν περνούσες από το σπίτι για το κρασί που λέγαμε παραπάνω, ήταν αδύνατον να μη φας.

 

1-DSC_0435

Πόσες κοιλιές δεν έχει πλύνει η μάνα μου σε τραπέζια! Καμάρωνε όταν τις έδειχνε κάτασπρες στη λεκάνη. “Χασές εγινήκανε”  έλεγε! “Μοσχοβολούνε” . Τώρα αυτά έχουν απλοποιηθεί. Οι κοιλιές πωλούνται καθαρές στα κρεοπωλεία και θέλουν απλά ένα καλό πλύσιμο και «ξέβγαλμα» με ξιδόνερο πριν μαγειρευτούν.

1-DSC_0447

Το σημερινό φαγητό γίνεται και με αρνίσιες και με μοσχαρίσιες κοιλιές. Αυτή τη φορά η κοιλιά ήταν μοσχαρίσια . Λιπαρό ούτως ή άλλως φαγητό, ισορροπεί με την ντομάτα και το κρεμμύδι. Τα κολοκυθάκια πρέπει να είναι μικρά και πολύ φρέσκα και από μπαχαρικά μόνο λίγο πιπέρι , άντε και λίγο κύμινο για τους λάτρες του… Λιτή μαγειρική, πλούσιο αποτέλεσμα!

Υλικά:

1 κιλό κοιλιά μοσχαρίσια (ή 2-3 αρνίσιες)

1 κιλό κολοκυθάκια μικρά

½ κούπα ελαιόλαδο

2 μεγαλούτσικα ξερά κρεμμύδια

½ κιλό ώριμες ντομάτες

Αλάτι

Πιπέρι

Προαιρετικά, 3-4 σκελίδες σκόρδο , κύμινο και 1-2 φυλλαράκια δάφνης.

Επί το έργον:

1-koilia

Αγοράζουμε πια καθαρισμένη την κοιλιά αλλά επιμένουμε να ελέγξουμε κάθε σημείο της. Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε όλα τα σκουρόχρωμα σημαδάκια χρησιμοποιώντας το σαν ένα ξυράφι και όχι κόβοντάς τη. Την αφήνουμε λίγη ώρα σε ξιδόνερο, την ξεπλένουμε πολύ καλά και την κόβουμε σε κομμάτια με διαστάσεις πάνω κάτω 5-8 cm.

1-koilia1

Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια κομμένα σε καρεδάκια (όχι κατ’ ανάγκη πολύ μικρά) και προσθέτουμε την κοιλιά και το σκόρδο (αν βάλουμε) .  Όταν αλλάξει χρώμα  η κοιλιά προσθέτουμε λίγο νερό, λίγο αλάτι και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Αφήνουμε να μαγειρευτεί  προσθέτοντας όποτε χρειάζεται νεράκι. Θα πάρει αρκετή ώρα .

1-koilia2

Όταν πια έχει μαλακώσει πολύ προσθέτουμε τα κολοκυθάκια πλυμένα και καθαρισμένα και την ντομάτα τριμμένη. Αλατίζουμε πάλι ελαφρά , προσθέτουμε το πιπέρι (το κύμινο και τη δάφνη αν βάλουμε) και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια, να μελώσει η σάλτσα και να απορροφηθούν όλα τα υγρά.  Αφήνουμε να μαρουβίσει και σερβίρουμε ζεστό. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες.

1-DSC_0440

Παρατηρήσεις:

1)Το πιάτο είναι λιπαρό, γι αυτό δεν χρειάζεται περισσότερο ελαιόλαδο. Ισορροπεί όμως όπως προανέφερα με την ντομάτα και τα κολοκυθάκια.

2)Μπορούμε να μαγειρέψουμε την κοιλιά στη χύτρα ταχύτητας για να εξασφαλίσουμε ότι θα θα μαλακώσει όσο πρέπει γιατί πράγματι χρειάζεται αρκετό χρόνο να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και την ντομάτα αφού την ανοίξουμε και ολοκληρώνουμε με ανοιχτή τη χύτρα το μαγείρεμα.

3)Μπορούμε να ζεματίσουμε την κοιλιά πριν τη μαγειρέψουμε για 5 λεπτά .Αυτό το κάνουμε αν τα ζώα είναι σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας.

4)Η μητέρα μου βάζει σε αυτό το πιάτο κύμινο και δάφνη και παραλείπει το σκόρδο. Είναι επίσης πολύ νόστιμο αλλά μάλλον βαρύτερο…

5) Εννοείται ότι μπορούμε να συμπληρώσουμε γαρδουμάκια  και ποδαράκια αν έχουμε αυτή τη δυνατότητα (εντεράκια κλπ)! 

Καλό βράδυ και Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!

 

Κοιλιά (μοσχαρίσια ή αρνίσια) με κολοκυθάκια και ντομάτα
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 1 κιλό κοιλιά μοσχαρίσια (ή 2-3 αρνίσιες)
  2. 1 κιλό κολοκυθάκια μικρά
  3. ½ κούπα ελαιόλαδο
  4. 2 μεγαλούτσικα ξερά κρεμμύδια
  5. ½ κιλό ώριμες ντομάτες
  6. Αλάτι
  7. Πιπέρι
  8. Προαιρετικά, 3-4 σκελίδες σκόρδο , κύμινο και 1-2 φυλλαράκια δάφνης.
Οδηγίες
  1. Αγοράζουμε καθαρισμένη την κοιλιά αλλά επιμένουμε να ελέγξουμε κάθε σημείο της. Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε όλα τα σκουρόχρωμα σημαδάκια χρησιμοποιώντας το σαν ένα ξυράφι και όχι κόβοντάς τη. Την αφήνουμε λίγη ώρα σε ξιδόνερο, την ξεπλένουμε πολύ καλά και την κόβουμε σε κομμάτια με διαστάσεις πάνω κάτω 5-8 cm. Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια κομμένα σε καρεδάκια (όχι κατ’ ανάγκη πολύ μικρά) και προσθέτουμε την κοιλιά και το σκόρδο (αν βάλουμε) . Όταν αλλάξει χρώμα η κοιλιά προσθέτουμε λίγο νερό, λίγο αλάτι και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Αφήνουμε να μαγειρευτεί προσθέτοντας όποτε χρειάζεται νεράκι. Θα πάρει αρκετή ώρα . Όταν πια έχει μαλακώσει πολύ προσθέτουμε τα κολοκυθάκια πλυμένα και καθαρισμένα και την ντομάτα τριμμένη. Αλατίζουμε πάλι ελαφρά , προσθέτουμε το πιπέρι (το κύμινο και τη δάφνη αν βάλουμε) και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια, να μελώσει η σάλτσα και να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνουμε να μαρουβίσει και σερβίρουμε ζεστό. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες.
Σημειώσεις
  1. 1)Το πιάτο είναι λιπαρό, γι αυτό δεν χρειάζεται περισσότερο ελαιόλαδο. Ισορροπεί όμως όπως προανέφερα με την ντομάτα και τα κολοκυθάκια.
  2. 2)Μπορούμε να μαγειρέψουμε την κοιλιά στη χύτρα ταχύτητας για να εξασφαλίσουμε ότι θα θα μαλακώσει όσο πρέπει γιατί πράγματι χρειάζεται αρκετό χρόνο να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και την ντομάτα αφού την ανοίξουμε και ολοκληρώνουμε με ανοιχτή τη χύτρα το μαγείρεμα.
  3. 3)Μπορούμε να ζεματίσουμε την κοιλιά πριν τη μαγειρέψουμε για 5 λεπτά .Αυτό το κάνουμε αν τα ζώα είναι σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας.
  4. 4)Η μητέρα μου βάζει σε αυτό το πιάτο κύμινο και δάφνη και παραλείπει το σκόρδο. Είναι επίσης πολύ νόστιμο αλλά μάλλον βαρύτερο…
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email