Δύο (συν ένα) βραβεία, πολλά ευχαριστώ, και μια προσωπική εξομολόγηση!
Όταν πριν από πεντέμισι περίπου χρόνια ξεκίνησα αυτό το blog δεν περίμενα ότι το εγχείρημα θα είχε την εξέλιξη και τις διαστάσεις που έχει σήμερα. Ήθελα απλά να καταγράψω κάποιες από τις συνταγές της κρητικής κουζίνας και να τις παρουσιάσω με τον τρόπο που τις φτιάχνουμε στην Κρήτη: στα σπίτια μας, στις γειτονιές μας, στα χωριά μας. Να αναφέρω τις παραδόσεις , τα έθιμα και τις προσωπικές μνήμες που συνοδεύουν αυτές τις συνταγές, να περιγράψω λίγη από την ομορφιά των τόπων επινόησής τους . Να δείξω τα προϊόντα μας και πώς αυτά χρησιμοποιούνται στη σπιτική γαστρονομία. Ήθελα να παρουσιάσω τα καλιτσούνια μας, τον ξινόχοντρό μας, το πετιμέζι μας, τους χοχλιούς μας, τις πάμπολλες μυζηθρόπιτες και χορτόπιτές μας , την στάκα μας, τις παπούλες μας, τους ασκολύμπρους , τα παστοφάσουλα, τα ιδιαίτερα λουκάνικά μας και τόσα, τόσα άλλα που φτιάχνουμε στα σπίτια μας!
Το τελευταίο που επεδίωξα και επιδιώκω είναι να επιδείξω τις μαγειρικές μου ικανότητες, αν και όσοι έχουν δοκιμάσει τις μαγειρικές και τις συνταγές μου λένε πως είμαι καλή μαγείρισσα. Έχω όμως πλήρη γνώση του γεγονότος ότι μαγείρισσες καλύτερες υπάρχουν σίγουρα πολλές στο νησί γι’ αυτό και δεν έγραψα ποτέ ότι οι συνταγές μου είναι οι καλύτερες, οι συγκλονιστικότερες, οι μοναδικές κλπ. Έχω φάει παραδοσιακά πιάτα από παλιές μαγείρισσες που κρύβουν τέχνη και γνώση μοναδική και ανεπανάληπτη!
Ήθελα να παρουσιάσω κάποια εδέσματα όπως τα ξέρω από την οικογένεια μου, από φίλους μου, από γνωστούς μου, από γνωστούς γνωστών μου, από διηγήσεις ηλικιωμένων ανθρώπων. Δεν περίμενα ότι κι εγώ η ίδια θα αποκτούσα αυτό το μεράκι για αναζήτηση που προέκυψε σιγά σιγά, την περιέργεια να μάθω την προέλευση και τους τρόπους παρασκευής σε διάφορες χρονικές περιόδους , την ιστορία της χρήσης κάποιων υλικών και την παράδοση που συνοδεύει κάθε πιάτο. Τώρα πια έχει γίνει βίωμα να ρωτώ, να μαθαίνω, να διαβάζω, να κουβεντιάζω, να ψάχνω τα περί γαστρονομίας γενικώς και τα περί κρητικής γαστρονομίας ιδιαίτερα. Να αναζητώ από ηλικιωμένους (και όχι μόνο), από γνωστούς (και άγνωστους μερικές φορές) πληροφορίες , να καταγράφω και να συγκρίνω.
Δεν περίμενα ότι θα αναζητούσα νέους τρόπους χρήσης παραδοσιακών κρητικών προϊόντων και θα έφτιαχνα με νέους τρόπους κάποια παραδοσιακά πιάτα. Προσπαθώ ακόμη και στις πιο σύγχρονες συνταγές μου να προβάλλεται ένα κρητικό προϊόν, να αναφέρεται ένας τόπος του νησιού, να έχω μια μικρή προσωπική αναφορά, μια ιστορία, μια θύμηση. Βασικός μου στόχος είναι οι συνταγές μου να μην είναι μια απλή καταγραφή υλικών. Για μένα η γαστρονομία είναι βασικό στοιχείο πολιτισμού κάθε τόπου.
Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι το εγχείρημα θα είχε τέτοια ανταπόκριση. Απλοί επισκέπτες, νέες μαγείρισσες, ξενιτεμένοι από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα μου στέλνουν όλα αυτά τα χρόνια μηνύματα με πολλή αγάπη, με νοσταλγία, με ευχαριστίες. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να παίρνεις μηνύματα από ανθρώπους που ζουν στην Αυστραλία, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Αφρική και σε κάθε γωνιά του κόσμου και να σου λένε ότι τους ξυπνάς μνήμες και τους φέρνεις κοντά στην πατρίδα. Σε πεντέμισι χρόνια προέκυψαν 592 αναρτήσεις, γράφτηκαν πάνω από 10000 σχόλια, παρουσιάστηκαν προϊόντα, κρητικά υλικά, παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές.
Η τελευταία καταγραφή στον blogger από τον οποίο αποχώρησα το Σεπτέμβρη είναι:
Πλήρες ιστορικό προβολών σελίδων | 12.806.941 |
ενώ μέσα σε 4 μήνες στο wordpress καταγράφονται:
1.515.693 εμφανίσεις
Αλλά και επώνυμοι ειδικοί της γεύσης (σεφ και δημοσιογράφοι) με έχουν τιμήσει με επαινετικά σχόλια και κριτικές, με συμβουλές και προτάσεις , με την αναγνώριση της προσπάθειάς μου και με την φιλία τους. Δεν θέλω να τους αναφέρω ονομαστικά από φόβο μην ξεχάσω κάποιον.
Αποφάσισα να πάρω μέρος στο διαγωνισμό που οργάνωσε το BHMAgourmet όταν είδα ότι υπήρχε κατηγορία για blogs ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ. Δεν έκρινα σκόπιμο να λάβω μέρος σε καμιά άλλη κατηγορία. Η πρόκριση στα 5 υποψήφια για το πρώτο βραβείο με χαροποίησε ιδιαίτερα. Όμως αυτό που συνέβη τελικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου!
Δύο πρώτα βραβεία! Και από το Κοινό και από την Κριτική Επιτροπή! Μάλιστα, το blog πήρε τις περισσότερες ψήφους απ’ όλα τα blogs, σε όλες τις κατηγορίες. Ένα ακόμη ηθικό βραβείο για μένα! Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη. Ευχαριστώ πολύ την κριτική επιτροπή που αξιολόγησε με τόσο θετικό τρόπο την συμμετοχή μου. Ευχαριστώ την Aegean Airlines και για την συνεργασία μας και για το ξεχωριστό της δώρο. Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους τους συντελεστές του ΒΗΜΑgourmet για τον άψογο τρόπο της συνεργασίας μας, για τον σεβασμό στο έργο των bloggers, για την ανοχή τους στις απορίες μου και την άμεση βοήθειά τους.
Τους ευχαριστώ ακόμη για την υπέροχη τελετή απονομής που διοργάνωσαν για εμάς και τους φίλους μας. Περάσαμε υπέροχα και απολαύσαμε κάθε στιγμή! Ιδιαίτερα τιμητικό για μένα ήταν και το ότι τα δικά μου βραβεία τα απένειμε ο εξαιρετικός σεφ και λάτρης της κρητικής γαστρονομίας Γιάννης Μπαξεβάνης.
Και φυσικά, πολλά πολλά ευχαριστώ οφείλω σε όλους τους φίλους του blog που με στήριξαν και ψήφισαν τη συμμετοχή μου. Ο πολύ μεγάλος αριθμός τους (πάνω από 3000) ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για μένα. Μεγάλη συγκίνηση που προκάλεσε και η χαρά που εκδήλωσαν στην αναγγελία της βράβευσής μου πολλοί φίλοι bloggers, οι διαδικτυακοί και όλοι οι άλλοι φίλοι μου , οι συντοπίτες μου που με συγκίνησαν με τα σχόλιά τους και οι αγαπημένοι μαθητές μου, παλιοί και τωρινοί!
Τέλος, ευχαριστώ τους σταθερούς «καταναλωτές» της μαγειρικής μου , την οικογένειά μου που ανέχεται τις καθυστερήσεις , τις φωτογραφίσεις, τα πειράματα , τις δοκιμές και τις παραλλαγές σε αγαπημένες συνταγές. Είναι αυστηροί αλλά αξιόπιστοι δοκιμαστές και ο καθένας με τον τρόπο του με βοηθά να συνεχίζω.
Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Ο περίπλους συνεχίζεται…
Μπράβο για μια ακόμη φορά. Καλή συνέχεια στο μεγάλο γευστικό ταξίδι!!
Ευχαριστώ καλή μου φίλη!
Πολλά συγχαρητήρια Βαγγελιώ.
Διπλή η χαρά σου με τα δυο βραβεία, που τα άξιζες.
Καλή συνέχεια με πολλές ευχάριστες στιγμές
Τα φιλιά μου 🙂
Συγχαρητήρια,πάντα επιτυχίες.Στο μυαλό μου έχω τη φράση σας,σχετικά με τις “νέες εκδόσεις” της μητέρας σας και σας θαυμάζω και τις δύο.Να είστε καλά.
Ευχαριστώ πολύ για τις επισκέψεις και το τόσο θερμό σχόλιο που δείχνει ότι είσαι τακτική αναγνώστρια Σταυρούλα μου 🙂
Μάριον σ’ ευχαριστώ πολύ!
Συγχαρητηρια και απο εδω Βαγγελιω, αν και για μενα ηταν περα για περα αναμενομενο, χαρηκα ομως που τοσο η κριτικη επιτροπη οσο και ο κοσμος αναγνωρισαν και βραβευσαν το μερακι και την δουλεια σου!
Καλη συνεχεια στο εργο σου!
Μαρίνα μου ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που είναι αμοιβαία!
Παραδοσιακές συνταγές,Κρήτη και Γαστρονομικός Περίπλους,για μένα είναι έννοιες ταυτόσημες…Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία οτι κριτική επιτροπή και αναγνώστες θα είχαν ακριβώς την ίδια άποψη…
Βαγγελιώ,εγώ δεν θα σου δώσω συγχαρητήρια απλά και μόνο για τα επαξίως απονεμηθέντα βραβεία σου,αλλά για την όλη προσπάθεια που όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλεις,να πληροφορηθείς και να πληροφορήσεις,μετατρέποντας μία συνταγή σε λαογραφικό πόνημα …
Καλημερίζω την Λεβεντογέννα και φιλώ σε …♥
Βιβή το σχόλιό σου είναι από τα πιο όμορφα που έχω διαβάσει αυτές τις μέρες. Σ’ ευχαριστώ πολύ!
Μπράβο Βαγγελιώ μου!!!!
Πανάξια νικήτρια με την αγάπη του κόσμου και την κρίση της επιτροπής!!!
Εύχομαι να φουσκώνει πάντα το πανάκι σου ούριος άνεμος και να μας βγάζεις σε μέρη γευστικά πρωτόγνωρα με τους θησαυρούς των παλιών συνταγών που καταπιάνεσαι και τη δική σου μαστοριά στο “τιμόνι”.
Πολλά φιλιά 🙂
Γιώργο, με τιμά το σχόλιο, η κριτική σου και η τιμητική σου παρουσία στην διοργάνωση. Σ’ ευχαριστώ πολύ!
Αγαπητή μου Βαγγελιώ καλησπέρα. Είμαι φανατική αναγνώστρια του μπλογκ σου και έχω δοκιμάσει με απόλυτη επιτυχία τις δοκιμασμένες από την παράδοση γενεών της Κρήτης συνταγές σου.
Το ήξερα ότι θα έπαιρνες βραβείά, πώς είναι δυνατόν να αντισταθείς στην αυθεντικότητα; Απλά και ταπεινα παρουσιασμένες φορώντας τα χρώματα της Κρήτης ανταποκρίνονται σε μια αισθητική που λειτουργεί στην καθημερινότητά μας και την ομορφαίνει.
Σε ευχαριστώ για τα καλούδια σου και χαίρομαι πολύ για την άξια νίκη σου. Να εισαι καλά!
Αθηνά, σ’ ευχαριστώ πολύ! Με συγκινεί η βεβαιότητα για την βράβευσή μου και τα τόσο καλά σου λόγια!
Πολλά πολλά συγχαρητήρια! Το άξιζες πραγματικά!
Πάντα επιτυχίες σου εύχομαι!
Ευχαριστώ πολύ Μαρία!
Σας διαβάζω χρόνια αλλά δεν έχω δώσει ποτέ το στίγμα μου. Έχω δοκιμάςει τις συνταγές σας , παρεμπιπτόντως η φετινή βασιλόπιτα ήταν τέλεια. Συγχαρητήρια και απο εμένα και καλή συνέχεια στο μαγειρικο σας ταξείδι !
Όλγα χαίρομαι που έδωσες στίγμα :-). Σ’ ευχαριστώ για τα καλά λόγια και που εμπιστεύεσαι τις συνταγές μου!
Σας γνώρισα ψάχνοντας μια συνταγή για φιρίκι γλυκό και από τότε “κόλλησα” στην σελίδα σας. Έχω φτιάξει αρκετές συνταγές σας και για εμένα η επιτυχία σας έγκειται στο γεγονός ότι οι συνταγές σας “βγαίνουν”, είναι πολύ νόστιμες με τις δοσολογίες που δίνετε, άσχετα με τις επεμβάσεις που μπορεί να κάνει ο κάθε ένας και εγώ τις κάνω, μας θυμίζετε συνταγές από το παρελθόν που αξίζουν τον κόπο σας και τον δικό μας και πολύ σημαντικό για εμένα είναι ότι περιμένω με κέφι και περιέργεια την επόμενη ανάρτηση σας! Σας ευχαριστώ πολύ.
Ευχαριστώ πολύ Μαρία για τις επισκέψεις και το σχόλιο. Χαίρομαι που επικοινώνησες. Προσπαθώ να δείχνω ό,τι ακριβώς κάνω! Να είσαι καλά!
Συγχαρητήρια για τα διπλά βραβεία και πάντα να μας χαρίζεις νόστιμες συνταγές!Εύχομαι τα καλύτερα σε σένα και την οικογένειά σου!
Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη!
Θερμά συγχαρητήρια. Παρακολουθώ το blog σας σχεδόν από την αρχή, και το θεωρώ ως πρότυπο για το πως πρέπει να είναι ένα blog μαγειρικής. Χάρηκα πολυ που είχα την ευκαιρία να το ψηφίσω ως το καλύτερο. Καλή συνέχεια.
Ωωωω! Ευχαριστώ πολύ για το τόσο κολακευτικό σχόλιο, για την ψήφο, για τα θερμά συγχαρητήρια και για την εμπιστοσύνη! Να είστε καλά!