Έξω από την κουζίνα

FOOD BLOG AWARDS 2015

Δύο (συν ένα) βραβεία, πολλά ευχαριστώ,  και μια προσωπική εξομολόγηση!

1-DSC_1743-001

Όταν πριν από πεντέμισι περίπου χρόνια ξεκίνησα αυτό το blog δεν περίμενα ότι το εγχείρημα θα είχε την εξέλιξη και τις διαστάσεις που έχει σήμερα. Ήθελα απλά να καταγράψω κάποιες από τις συνταγές της κρητικής κουζίνας και  να τις παρουσιάσω με τον τρόπο που τις φτιάχνουμε στην Κρήτη: στα σπίτια μας, στις γειτονιές μας, στα χωριά μας. Να αναφέρω τις παραδόσεις ,  τα έθιμα  και τις  προσωπικές μνήμες που συνοδεύουν αυτές τις συνταγές, να περιγράψω λίγη από την ομορφιά των τόπων επινόησής τους . Να δείξω τα προϊόντα  μας και πώς αυτά χρησιμοποιούνται στη σπιτική γαστρονομία.  Ήθελα να παρουσιάσω τα καλιτσούνια μας, τον ξινόχοντρό μας, το πετιμέζι μας, τους χοχλιούς μας, τις πάμπολλες  μυζηθρόπιτες και χορτόπιτές μας , την στάκα μας, τις παπούλες μας, τους ασκολύμπρους , τα παστοφάσουλα, τα ιδιαίτερα λουκάνικά  μας  και τόσα, τόσα άλλα  που φτιάχνουμε στα σπίτια μας! 

1-DSC_1735-001

Το τελευταίο που επεδίωξα και επιδιώκω είναι να επιδείξω τις μαγειρικές μου ικανότητες, αν και όσοι έχουν δοκιμάσει τις μαγειρικές και τις συνταγές μου λένε πως είμαι καλή μαγείρισσα. Έχω όμως πλήρη γνώση του γεγονότος ότι μαγείρισσες καλύτερες  υπάρχουν σίγουρα πολλές στο νησί γι’ αυτό και δεν έγραψα ποτέ ότι οι συνταγές μου είναι οι καλύτερες, οι συγκλονιστικότερες, οι μοναδικές κλπ. Έχω φάει παραδοσιακά πιάτα από παλιές μαγείρισσες που κρύβουν τέχνη και γνώση μοναδική και ανεπανάληπτη!

1-DSC_1738-001

Ήθελα να παρουσιάσω κάποια εδέσματα όπως τα ξέρω από την οικογένεια μου, από φίλους μου, από γνωστούς μου, από γνωστούς γνωστών μου, από διηγήσεις ηλικιωμένων ανθρώπων. Δεν περίμενα ότι κι εγώ η ίδια θα αποκτούσα αυτό το μεράκι για  αναζήτηση   που προέκυψε σιγά σιγά, την περιέργεια να μάθω την προέλευση και τους  τρόπους παρασκευής σε διάφορες χρονικές περιόδους , την ιστορία της χρήσης κάποιων υλικών και την παράδοση που συνοδεύει κάθε πιάτο. Τώρα πια έχει γίνει βίωμα να ρωτώ, να μαθαίνω, να διαβάζω, να κουβεντιάζω, να  ψάχνω  τα περί γαστρονομίας γενικώς και τα περί κρητικής γαστρονομίας ιδιαίτερα.  Να αναζητώ από ηλικιωμένους (και όχι μόνο), από γνωστούς (και άγνωστους μερικές φορές) πληροφορίες , να καταγράφω και να συγκρίνω.

1-DSC_1740-002

Δεν περίμενα ότι θα αναζητούσα νέους τρόπους χρήσης παραδοσιακών κρητικών προϊόντων και θα έφτιαχνα με νέους τρόπους κάποια παραδοσιακά πιάτα. Προσπαθώ ακόμη και στις  πιο σύγχρονες συνταγές μου να προβάλλεται ένα κρητικό προϊόν,  να αναφέρεται ένας τόπος του νησιού, να έχω μια μικρή προσωπική αναφορά, μια ιστορία, μια θύμηση. Βασικός μου στόχος είναι  οι συνταγές μου να μην είναι μια απλή καταγραφή υλικών. Για μένα η γαστρονομία είναι βασικό  στοιχείο πολιτισμού κάθε τόπου.

1-12540560_1104661786243171_6699916458983401802_n-001

Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι το εγχείρημα θα είχε τέτοια ανταπόκριση. Απλοί επισκέπτες, νέες μαγείρισσες, ξενιτεμένοι από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα μου στέλνουν όλα αυτά τα χρόνια μηνύματα με πολλή αγάπη, με νοσταλγία, με ευχαριστίες. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να παίρνεις μηνύματα από ανθρώπους που ζουν στην Αυστραλία, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Αφρική και σε κάθε γωνιά του κόσμου και να σου λένε ότι τους ξυπνάς μνήμες και τους φέρνεις κοντά στην πατρίδα. Σε πεντέμισι χρόνια προέκυψαν 592 αναρτήσεις, γράφτηκαν πάνω από 10000 σχόλια, παρουσιάστηκαν προϊόντα, κρητικά υλικά, παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές.

Η τελευταία καταγραφή στον blogger από τον οποίο αποχώρησα το Σεπτέμβρη είναι:

Πλήρες ιστορικό προβολών σελίδων 12.806.941

ενώ μέσα σε 4 μήνες  στο wordpress καταγράφονται:

1.515.693 εμφανίσεις

 

Αλλά και επώνυμοι ειδικοί της γεύσης  (σεφ και δημοσιογράφοι)  με έχουν τιμήσει με επαινετικά σχόλια και κριτικές, με συμβουλές και προτάσεις , με την αναγνώριση της προσπάθειάς  μου και με την φιλία τους. Δεν θέλω να τους αναφέρω ονομαστικά από φόβο μην ξεχάσω κάποιον.

1-12063295_1053317088044308_6638101386178379813_n

Αποφάσισα να πάρω μέρος στο διαγωνισμό που οργάνωσε το BHMAgourmet όταν είδα ότι υπήρχε κατηγορία για blogs ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ. Δεν έκρινα σκόπιμο να λάβω μέρος σε καμιά άλλη κατηγορία. Η πρόκριση στα 5 υποψήφια για το πρώτο βραβείο με χαροποίησε ιδιαίτερα. Όμως αυτό που συνέβη τελικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου!

1-DSC_1743-001

Δύο πρώτα βραβεία! Και από το Κοινό και από την Κριτική Επιτροπή! Μάλιστα, το blog  πήρε τις περισσότερες ψήφους απ’ όλα τα  blogs, σε όλες τις κατηγορίες. Ένα ακόμη ηθικό βραβείο για μένα! Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη. Ευχαριστώ πολύ την κριτική επιτροπή που αξιολόγησε με τόσο θετικό τρόπο την συμμετοχή μου. Ευχαριστώ την Aegean Airlines και για την συνεργασία μας και για το ξεχωριστό της δώρο. Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους τους συντελεστές του ΒΗΜΑgourmet για τον άψογο τρόπο της συνεργασίας μας, για τον σεβασμό στο έργο των bloggers, για την ανοχή τους στις απορίες μου και την άμεση βοήθειά τους.

_MG_1124

Τους ευχαριστώ ακόμη για την υπέροχη τελετή απονομής που διοργάνωσαν για εμάς και τους φίλους μας. Περάσαμε υπέροχα και απολαύσαμε κάθε στιγμή! Ιδιαίτερα τιμητικό για μένα ήταν και το ότι τα δικά μου βραβεία τα απένειμε ο εξαιρετικός σεφ και λάτρης της κρητικής γαστρονομίας Γιάννης Μπαξεβάνης.

1-DSC_1740-002

Και φυσικά, πολλά πολλά ευχαριστώ  οφείλω σε όλους τους φίλους του blog που με στήριξαν και ψήφισαν τη συμμετοχή μου. Ο πολύ μεγάλος αριθμός τους (πάνω από 3000) ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για μένα. Μεγάλη συγκίνηση που προκάλεσε και η χαρά που εκδήλωσαν στην αναγγελία της βράβευσής μου πολλοί φίλοι bloggers, οι διαδικτυακοί και όλοι οι άλλοι φίλοι μου , οι συντοπίτες μου που με συγκίνησαν με τα σχόλιά τους και οι αγαπημένοι μαθητές μου, παλιοί και τωρινοί!

1-ecff27ca-9e66-4a15-b2e1-004

Τέλος, ευχαριστώ τους σταθερούς «καταναλωτές» της μαγειρικής μου , την οικογένειά μου που ανέχεται τις καθυστερήσεις , τις φωτογραφίσεις, τα πειράματα , τις δοκιμές και τις παραλλαγές σε αγαπημένες συνταγές. Είναι αυστηροί αλλά αξιόπιστοι δοκιμαστές  και ο καθένας με τον τρόπο του με βοηθά να συνεχίζω.

1-DSC_1743-001

 

Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Ο περίπλους συνεχίζεται…

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο