Παραδοσιακός τρόπος διατήρησης για τα πράσινα φασολάκια!
Η αποξήρανση των φρούτων και των λαχανικών είναι από τους πιο
παραδοσιακούς τρόπους διατήρησής τους στην ηλιόλουστη χώρα μας. Σύκα , σταφύλια
και ντομάτες είναι προϊόντα που ακόμη
και σήμερα αποξηραίνονται και αποθηκεύονται για το χειμώνα.
παραδοσιακούς τρόπους διατήρησής τους στην ηλιόλουστη χώρα μας. Σύκα , σταφύλια
και ντομάτες είναι προϊόντα που ακόμη
και σήμερα αποξηραίνονται και αποθηκεύονται για το χειμώνα.
Παλιότερα όμως οι
χειμωνιάτικες προμήθειες περιελάμβαναν και άλλα φρούτα και λαχανικά. Αρκετοί
από μας , ιδιαίτερα νησιώτες, πιθανόν να θυμούνται στις ταράτσες που έκαιγαν
από τον ήλιο μεγάλες ξύλινες τάβλες σκεπασμένες
με σεντόνια και πάνω τους παντός είδους λαχανικά να στεγνώνουν και να
ξεραίνονται. Έπρεπε να αφυδατωθούν εντελώς.
χειμωνιάτικες προμήθειες περιελάμβαναν και άλλα φρούτα και λαχανικά. Αρκετοί
από μας , ιδιαίτερα νησιώτες, πιθανόν να θυμούνται στις ταράτσες που έκαιγαν
από τον ήλιο μεγάλες ξύλινες τάβλες σκεπασμένες
με σεντόνια και πάνω τους παντός είδους λαχανικά να στεγνώνουν και να
ξεραίνονται. Έπρεπε να αφυδατωθούν εντελώς.
Αποθηκεύονταν σε πάνινα σακούλια, σαν
μαξιλάρια. Το χειμώνα , αφού τα βουτούσαν σε νερό για να ανακτήσουν μέρος από
την υγρασία τους, τα μαγείρευαν με διάφορους τρόπους. Φέτος είπα να
πειραματιστώ με την αποξήρανση διαφόρων προϊόντων , δηλαδή το post αυτό θα
έχει και συνέχεια…
μαξιλάρια. Το χειμώνα , αφού τα βουτούσαν σε νερό για να ανακτήσουν μέρος από
την υγρασία τους, τα μαγείρευαν με διάφορους τρόπους. Φέτος είπα να
πειραματιστώ με την αποξήρανση διαφόρων προϊόντων , δηλαδή το post αυτό θα
έχει και συνέχεια…
Ένα λαχανικό που
αποξήραιναν πολύ συχνά ήταν τα φασολάκια. Δεν ξέρω γιατί τα αποξηραμένα
φασολάκια τα έλεγαν παστά. Πιθανόν επειδή σε κάποιες περιοχές τα αλάτιζαν
ελαφρά πριν τα αποξηράνουν, παρόλο που κάποιες νοικοκυρές μου είπαν ότι αυτό
δεν ήταν αναγκαίο σε περιόδους που ο ήλιος ήταν δυνατός . Παστοφασούλες ή
παστοφάσουλα λοιπόν, είναι τα πράσινα αποξηραμένα φασολάκια στην Κρήτη.
αποξήραιναν πολύ συχνά ήταν τα φασολάκια. Δεν ξέρω γιατί τα αποξηραμένα
φασολάκια τα έλεγαν παστά. Πιθανόν επειδή σε κάποιες περιοχές τα αλάτιζαν
ελαφρά πριν τα αποξηράνουν, παρόλο που κάποιες νοικοκυρές μου είπαν ότι αυτό
δεν ήταν αναγκαίο σε περιόδους που ο ήλιος ήταν δυνατός . Παστοφασούλες ή
παστοφάσουλα λοιπόν, είναι τα πράσινα αποξηραμένα φασολάκια στην Κρήτη.
Οι
ποικιλίες που προτιμούνται για αποξήρανση είναι εκείνες που έχουν λεπτές φλούδες
και μικρούς καρπούς. Εμείς τα λέμε «συμιανά» και «της μπαμπακιάς».
ποικιλίες που προτιμούνται για αποξήρανση είναι εκείνες που έχουν λεπτές φλούδες
και μικρούς καρπούς. Εμείς τα λέμε «συμιανά» και «της μπαμπακιάς».
Είναι
εκείνα που καθαρίζονται με το χέρι, και οι πλαϊνές τους ίνες φεύγουν με σπάσιμο
της μιας τους άκρης και απλό τράβηγμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποξηραίνονται
τέλεια και οι μπαρμπούνες (μπαρμπούνια).
εκείνα που καθαρίζονται με το χέρι, και οι πλαϊνές τους ίνες φεύγουν με σπάσιμο
της μιας τους άκρης και απλό τράβηγμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποξηραίνονται
τέλεια και οι μπαρμπούνες (μπαρμπούνια).
Παλιότερα -όταν τα ραντίσματα ήταν
ελάχιστα- τα φασολάκια είχαν ανεπιθύμητους επισκέπτες στο εσωτερικό τους και οι
νοικοκυρές τα άνοιγαν όταν τα καθάριζαν. Τώρα, αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Μπορούμε να αποξηράνουμε ολόκληρα ή ανοιγμένα φασολάκια.
ελάχιστα- τα φασολάκια είχαν ανεπιθύμητους επισκέπτες στο εσωτερικό τους και οι
νοικοκυρές τα άνοιγαν όταν τα καθάριζαν. Τώρα, αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Μπορούμε να αποξηράνουμε ολόκληρα ή ανοιγμένα φασολάκια.
Η διαδικασία είναι πολύ
απλή:
απλή:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα φασολάκια.
Τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι
να φύγουν τα πολλά νερά. Αν θέλουμε τα αλατίζουμε ελαφρά (εγώ δεν τα αλάτισα). Αν έχουμε μεγάλες
ξύλινες τάβλες, ή ψάθες ή καλαμωτές τις στρώνουμε με κάποιο ύφασμα και
απλώνουμε πάνω τα φασολάκια μας.
να φύγουν τα πολλά νερά. Αν θέλουμε τα αλατίζουμε ελαφρά (εγώ δεν τα αλάτισα). Αν έχουμε μεγάλες
ξύλινες τάβλες, ή ψάθες ή καλαμωτές τις στρώνουμε με κάποιο ύφασμα και
απλώνουμε πάνω τα φασολάκια μας.
Αλλιώς τα απλώνουμε σε ταψιά ώστε να είναι σε μια
στρώση , τα σκεπάζουμε με γάζα ή τούλι και τα αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσουν.
στρώση , τα σκεπάζουμε με γάζα ή τούλι και τα αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσουν.
Μέχρι να αποξηρανθούν εντελώς τα ανακατεύουμε κάθε μέρα ώστε να στεγνώσουν από όλες
τις πλευρές.
τις πλευρές.
Πρέπει να αφυδατωθούν εντελώς. Να γίνουν «χάβδαλο» όπως λέμε
χαρακτηριστικά στην Κρήτη όταν θέλουμε να πούμε ότι κάτι είναι κατάξερο! Οι
καρποί συρρικνώνονται και τα φύλλα γίνονται λεπτά και εύθρυπτα.
χαρακτηριστικά στην Κρήτη όταν θέλουμε να πούμε ότι κάτι είναι κατάξερο! Οι
καρποί συρρικνώνονται και τα φύλλα γίνονται λεπτά και εύθρυπτα.
Όταν είναι έτοιμα (για τα δικά μου -είχαμε δυνατό ήλιο- χρειάστηκαν 8 μέρες ) τα φυλάσσουμε σε πάνινες θήκες , σε γυάλινα βάζα ή σε πλαστικά μπολ.
Το χειμώνα θα τα μαγειρέψουμε αφού τα ενυδατώσουμε (θα σας πω πώς), όπως τα
φρέσκα (γιαχνί) ή με διάφορους άλλους τρόπους.
φρέσκα (γιαχνί) ή με διάφορους άλλους τρόπους.
Ενδιαφέρον πολύ! Δεν το ήξερα ότι γίνονται όλα τα λαχανικά έτσι! Για αυτό λέω ότι το μπλογκ σου είναι θησαυρός για την κουζίνα και θα το λέω πάντα! Φιλιά! Καλή Παναγιά! :))))
Άμα είναι και καλά και τρυφερά τι πιο καλό. Μου χάρισαν από κήπο συγγενικό στο χωριό αλλά δεν είναι τρυφερά παρόλο που τα καθάρισα γύρω γύρω είναι σκληρό το περίβλημα τους.
Χρόνια Πολλά για αύριο!!
Πολύ ωραίος τρόπος για να απολαμβάνουμε φασολάκια και το χειμώνα! Χρόνια Πολλά!
Σας ευχαριστώ πολύ, πάντα μου έκανε εντύπωση πως γίνεται αυτό, με τα φασολακια, και να επανελθουν όταν τα μαγειρεύψουμε????
Είναι τακτική για όλα τα αποξηραμένα λαχανικά και φρούτα (μανιτάρια, ντομάτες, δαμάσκηνα κλπ). Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
Καλημερα.Κολοκύθα κιτρινη μπορουμε να αποξηρανουμε;Γενικά με την αποξηρανση ποιαθρεπτικά χανονται και ποα μένουν;Ευχαριστώ!!!προκαταβολικά για την τοση προσφορά.
Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, να είστε καλά! Δεν έχω κάνει αποξήρανση κολοκύθας και δεν ξέρω. Έχω εδώ κάποιους τρόπους διατήρησης: https://www.cretangastronomy.gr/2016/09/%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%8d%ce%b8%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%80/
Γεια και χαρά!
Έχετε δοκιμάσει να αποξηράνετε αμπελοφάσολα; Λογικά δε θα ήταν εφικτό;
Ίσως αν έχουν λεπτή φλούδα. Γιατί όχι;