Διατροφή & υγεία

Γνωριμία με τα ω3 λιπαρά οξέα!

Γνωριμία με τα ω3 λιπαρά οξέα!

Πριν λοιπόν συνεχίσετε την ανάγνωση, πρέπει να αποσαφηνίσουμε τη λανθασμένη άποψη που έχει επικρατήσει και ενδεχομένως να έχετε υιοθετήσει:👉σε καμία περίπτωση το λίπος δεν είναι επιβλαβές και κανένας δεν πρόκειται να παχύνει αν το εντάξει κατάλληλα στην διατροφή του.

Δυστυχώς η άποψη αυτή έχει επικρατήσει διότι δεν τρώμε αρκετά ωφέλιμα λίπη, αλλά αντίθετα καταναλώνουμε πολλά επιβλαβή.🚫

Γιατί όμως ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει λιπαρά οξέα;🤔

Γιατί είναι απολύτως απαραίτητα για την ζωή του και σε αντίθεση με τα φυτά, δεν τα παράγει ο ίδιος. Έτσι πρέπει να τρέφεται με φυτά ή με ζώα που τα έχουν απορροφήσει μέσω της τροφής τους.

Τα λιπαρά οξέα ενσωματώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως στον εγκέφαλο, που είναι το πιο λιπώδες όργανο του σώματος (μετά το λιπώδη ιστό, τον οποίο και αντιμάχεται).

Ένας από τους σημαντικότερους διατροφικούς μας συμμάχους είναι τα ω3 λιπαρά οξέα, όπου πολυάριθμες μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει την ευεργετική τους δράση στην ανθρώπινη υγεία και πλέον,  θεωρείται απαραίτητη η παρουσία τους στο διαιτολόγιό μας.

Πηγές άντλησης ω-3 λιπαρών οξέων αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, τα ιχθυέλαια, τα θαλασσινά, το tofu (τυρί από γάλα σόγιας), οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια αλλά και τα αυγά. Επίσης, πηγές ω-3 λιπαρών οξέων μπορούν να αποτελέσουν και μερικά φυτικά έλαια όπως έλαια από καρπούς, από λιναρόσπορο και ελαιοκράμβη. Ακόμη, η λήψη των ω-3 μπορεί να γίνει και μέσω συμπληρωμάτων.

Τα κύρια πλεονεκτήματα μίας διατροφής πλούσιας σε ω3 λιπαρά οξέα είναι ότι:

  1. Βελτιώνουν την διάθεση.
  2. Καταπραύνουν τους φλεγμονώδεις πόνους.
  3. Προλαμβάνουν την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου.
  4. Προστατεύουν την καρδιά πολλές φορές περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο (εξαρτάται βέβαια από την εκάστοτε διαταραχή).

Προσοχή! Για να μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη που μας παρέχουν θα πρέπει να τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση και από λίγο.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο