Διατροφή & υγεία

Λίγα λόγια για το μέλι

Λίγα λόγια για το μέλι

Παράδοση:

Το μέλι ήταν για τους αρχαίους Αιγύπτιους, ό,τι η ασπιρίνη για τη σύγχρονη ιατρική: το πιο δημοφιλές φάρμακο. Σε ένα αιγυπτιακό ιατρικό κείμενο, το μέλι αναφέρεται 500 φορές σε 900 θεραπείες. Το νέκταρ είναι παγκοσμίως γνωστό ως αλοιφή για την επούλωση πληγών και δερματικών ελκών.

Από την αρχαιότητα, το μέλι χρησιμοποιούταν ως φάρμακο για γαργάρες, ως μαλακτικό για τα αποστήματα και ως καθαρκτικό για τα έλκη. Μια κουταλιά μέλι μαζί με το δείπνο, ισχυρίζεται πως διευκολύνει τον ύπνο.

Σύγχρονες Θεωρίες:

Η παραδοσιακή ιατρική είναι απόλυτα σωστή όσον αφορά τις αντιβακτηριακές, αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες του μελιού. Πολλοί σύγχρονοι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα βακτήρια αποσυντίθενται την στιγμή που έρχονται σε επαφή με το μέλι.

Τρεις γνωστές θεραπείες που προκαλεί η κατανάλωση του:

  1. Θεραπεία για την διάρροια. Ερευνητές από την Νότια Αφρική ανακάλυψαν ότι το μέλι καταστέλλει την ανάπτυξη μικροβίων, όπως τη σαλμονέλα, το μικρόβιο γένους Shigella, το E. Coli και το V. Cholerae, που προκαλούν διάρροια και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο, ιδιαίτερα στις χώρες του Τρίτου κόσμου.
  2. Θεραπεία για το άσθμα. Η παραδοσιακή θεωρία ότι το μέλι αποτρέπει από το άσθμα μπορεί να φαίνεται απίθανη. Ωστόσο, τα υπολείμματα γύρης που υπάρχουν στο μέλι είναι ικανά να απευαισθητοποιούν τον οργανισμό από αλλεργίες όπως ακριβώς κάνουν οι ενέσεις με γύρη.
  3. Θεραπεία για τον ύπνο. Το μέλι έχει την τάση να ηρεμεί τον οργανισμό και να διευκολύνει τον ύπνο. Ο μεταβολισμός του μελιού, αποδεδειγμένα, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται στον εγκέφαλο η έκκριση σεροτονίνης, της χημικής ουσίας που καταστέλλει την εγκεφαλική δραστηριότητα, φέρνοντας χαλάρωση και ύπνο.

Συμπερασματικά, οι κυριότερες ιδιότητες που προκαλεί η κατανάλωση μελιού είναι:

  • Απολυμαίνει τις πληγές και τα έλκη.
  • Ανακουφίζει το άσθμα.
  • Σκοτώνει τα βακτήρια.
  • Μειώνει την αίσθηση του πόνου.
  • Καταπραΰνει τον πονόλαιμο.
  • Ηρεμεί τα νεύρα, βοηθά στον ύπνο.
  • Καταπολεμά τη διάρροια.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο