VIDEOS

Χορτόσουπα βελουτέ με ξυδάτο κρητικό λουκάνικο (VIDEO)

Χορτόσουπα βελουτέ με ξυδάτο κρητικό λουκάνικο (VIDEO)

Για τα γιορτινά τραπέζια, για τα οικογενειακά δείπνα!

 

Οι σούπες ανοίγουν πάντα ευχάριστα ένα φιλικό τραπέζι ειδικά το Χειμώνα. Αλλά αποτελούν κι από μόνες τους μια καλή λύση για δείπνο. Ζεσταίνουν σώμα και ψυχή όπως λέμε. Οι παραλλαγές αμέτρητες και οι ποικιλίες των συστατικών τους άλλοτε κλασικές κι άλλοτε πρωτότυπες και ευφάνταστες. Τα ίδια συστατικά με διαφορετική επεξεργασία δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα κι έτσι θα έλεγε κανείς ότι ποτέ δεν πλήττουμε με μια σούπα!

Χορτόσουπα βελουτέ με ξυδάτο κρητικό λουκάνικο (VIDEO)

Τη σούπα της σημερινής ανάρτησης την έχουμε απολαύσει ήδη τρεις φορές τον τελευταίο μήνα, με μικρές παραλλαγές (λίγο παραπάνω καρότο, μαϊντανό αντί σέλινο, 1-2 γλυκοπατάτες μαζί με τις κοινές, και άλλες).

Χορτόσουπα βελουτέ με ξυδάτο κρητικό λουκάνικο (VIDEO)

Η προσθήκη του ξυδάτου καπνιστού κρητικού λουκάνικου στο σερβίρισμα την αναβαθμίζει και την κάνει αντάξια και για πρώτο πιάτο στα γιορτινά μας τραπέζια. Η χρήση του γιαουρτιού αντί της κρέμας γάλακτος που συνηθίζεται στις βελουτέ σούπες της δίνει μια ήπια ξινή γεύση και ενισχύει τη βελουτέ υφή της.

Χορτόσουπα βελουτέ με ξυδάτο κρητικό λουκάνικο (VIDEO)

Δοκιμάστε τη, ρυθμίζοντας με την ποσότητα του νερού  το πόσο πυκνή τη θέλετε. Επίσης  υπολογίστε  4-6 μερίδες ανάλογα με το αν καταναλωθεί  ως πρώτο πιάτο ή ως μοναδικό πιάτο!

Χορτόσουπα βελουτέ με ξυδάτο κρητικό λουκάνικο (VIDEO)

Υλικά:

Α. Για τη σούπα:

3 κουταλιές σούπας (45ml)  ελαιόλαδο

1 κουταλιά σούπας (15- 20gr) βούτυρο της επιλογής μας

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια

1 μεγάλο καρότο (περίπου 100gr) σε ροδέλες

1 πράσο, κυρίως το άσπρο μέρος (περίπου 100gr) σε ροδέλες

2-3 κλωνιά σέλινο

500-600gr πατάτες κομμένες σε κύβους

Αλάτι, πιπέρι

1-1,5 λίτρο νερό (4 -6 κούπες των 250ml) ανάλογα με το πόσο πηχτή τη θέλουμε

100-150gr πλήρες γιαούρτι

Β. Για το λουκάνικο

2 κουταλιές (30ml) ελαιόλαδο

300-400gr ξυδάτο παραδοσιακό λουκάνικο ΚΑΣΣΑΚΗ

3-4 φέτες ψωμί φόρμας ή προζυμένιο 2-3 ημερών

Και στο σερβίρισμα, 

2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό  ή φρέσκο κρεμμυδάκι

Επί το έργον:

Δείτε το video στο οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά η παρασκευή της σούπας και τον τρόπο σερβιρίσματος που προτείνεται.

Να προσθέσω ότι στο βράσιμο προσθέτουμε το 1 lt του νερού, και μετά το άλεσμα συμπληρώνουμε αν μας φαίνεται πηχτή 1-2 κούπες νερό ακόμη.

Χορτόσουπα βελουτέ με ξυδάτο κρητικό λουκάνικο (VIDEO)

Παρατηρήσεις:

  1. Το άλεσμα μπορεί να γίνει στο multi αφού αφήσουμε να κρυώσει λίγο . Αδειάζουμε ξανά τα αλεσμένα λαχανικά στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κοχλάσουν για να προσθέσουμε το γιαούρτι. Αυτό μας επιτρέπει να την ετοιμάσουμε νωρίτερα και να προσθέσουμε το γιαούρτι λίγο πριν τη σερβίρουμε.
  2. Σε μια από τις παρασκευές χρησιμοποίησα 1-2 γλυκοπατάτες μαζί με τις κοινές (η συνολική ποσότητα δεν αλλάζει). Ταίριαξαν τέλεια!
  3. Αν τη θέλουμε πιο λευκή μπορούμε αντί σέλινο να χρησιμοποιήσουμε λίγη σελινόριζα.
  4. Το ξυδάτο κρητικό λουκάνικο έχει εξαιρετική καπνιστή γεύση, περιέχει πιπέρι και κύμινο, κι έτσι η σούπα μας εκτός από το λίγο πιπεράκι που βάζω δεν χρειάζεται άλλα μπαχαρικά κατά τη γνώμη μου.
Βρείτε τα προϊόντα Κασσάκη σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα εδώ.
 
Το κανάλι της εταιρείας Αφοί Κασσάκη στο youtube εδώ.

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος.  Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα  που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο