Κέρασμα για χαρές!
Η πρώτη ανάρτηση μετά από χαρμόσυνα οικογενειακά γεγονότα είναι ως συνήθως γλυκό. Για την πανέμορφη μικρούλα που ήρθε στην οικογένειά μας διάλεξα ένα μικρό γλυκό – γλυκό , παραλλαγή των κλασικών νησιώτικων αμυγδαλωτών.
Η συνταγή είναι της φίλης μου της Ελ. και την έχω δοκιμάσει αρκετές φορές αλλά ήθελα μια «ειδική περίσταση» για να τα φτιάξω στο σπίτι μου. Η Ελ. την έχει από τη μαμά της. Η αριστοκρατική κυρία από το Ρέθυμνο είχε την έμπνευση να αντικαταστήσει μέρος της αμυγδαλόψιχας με καρύδα και να πλάσει όλο αυτό το μείγμα με ανθόνερο και ζαχαρούχο γάλα. Έτσι μας έδωσε ένα γλυκάκι απαλό και φινετσάτο, εύκολο στην παρασκευή του και ιδιαίτερα νόστιμο.
Εύκολο, αλλά το μυστικό του το έχει. Η Ελ. μου το επεσήμανε: « Μην τα αφήσεις πολύ στο φούρνο γιατί θα σκληρύνουν όταν κρυώσουν».Αν ο χρόνος ψησίματος είναι ο σωστός, όταν κρυώσουν έχουν απέξω μια στέρεη κρούστα και από μέσα είναι ελαφρά υγρά σαν σιροπιασμένα.
Το ζαχαρούχο γάλα τα κάνει όσο πρέπει γλυκά και είναι ένας πολύ επιτυχημένος νεωτερισμός πάνω στην παραδοσιακή συνταγή που θέλει ασπράδι αυγού για το πλάσιμο των αμυγδαλωτών. Δεν ξέρω γιατί, αλλά κι αυτό το συστατικό, το ζαχαρούχο γάλα, ήταν από τα στοιχεία που συνέβαλαν στο να επιλέξω αυτό το γλυκό για τη γέννηση της εγγονής μου. Δεν βγάζει λίγο παιδικότητα;
Η σύσταση των κερασμάτων αυτών είναι θα έλεγα ιδανική για κέρασμα που αφορά παιδικές χαρές. Λευκά, νόστιμα, αρωματικά, εύκολα στην παρασκευή τους. Από δω θέλω να πω στην Ελ.–μαζί με το ευχαριστώ που πρόθυμα μου εμπιστεύτηκε τη συνταγή της μαμάς της- ότι τα αχλαδάκια της έχουν τη φινέτσα και τη γλύκα της!
Υλικά:
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397 gr)
250 gr ινδική καρύδα
250 gr αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα στο multi
2-3 κουταλιές (30-45 ml) ανθόνερο
Καρφάκια γαρύφαλλου για τα κοτσανάκια
Άχνη ζάχαρη για το τύλιγμα
Επί το έργον:
Δείτε στο video που ακολουθεί απλές οδηγίες για να φτιάξετε κι εσείς τα “αχλαδάκια” μας!
Κάντε subscribe (εγγραφή) στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Ανακατεύουμε την τριμμένη αμυγδαλόψιχα με την καρύδα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα. Ζυμώνουμε και σταδιακά ρίχνουμε όσο ανθόνερο χρειαστεί (2 ή 3 κουταλιές) για να έχουμε ένα μείγμα που να πλάθεται και να μην έχει ρευστότητα.
Αφήνουμε να περιμένει 10 λεπτά. Παίρνουμε κομματάκια σε μέγεθος καρυδιού και τους δίνουμε σχήμα μικρού αχλαδιού.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Λίγο πριν γεμίσει το ταψί ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς ώστε τελειώνοντας τα αχλαδάκια να έχει φτάσει στη θερμοκρασία.
Καρφώνουμε στην κορυφή τους ένα γαρύφαλλο σας κοτσανάκι.
Δεύτερη φορά…
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι ο πάτος τους έχει χρυσίσει. Μπορεί να φαίνονται μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν σκληραίνουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα τυλίγουμε ένα ένα σε αχνοζάχαρη. Τα τοποθετούμε σε καραμελόχαρτα και κερνάμε!
Παρατηρήσεις:
1)Έφτιαξα δύο φορές αυτές τις μέρες τα αχλαδάκια. Θεωρώ ότι ήταν καλύτερα όταν πήρα άψητη ψίχα αμυγδάλου και την άσπρισα εγώ με τον τρόπο που περιγράφω αναλυτικά εδώ.
Δεύτερη φορά…
Πριν την αλέσω την άφησα να στεγνώσει εντελώς σε φούρνο που είχε θερμανθεί για άλλο λόγο και ήταν σβησμένος πλέον. Δεν τα καβουρδίζουμε (δεν θέλουμε βέβαια να μαυρίσουν τα αμύγδαλά μας και τελικά τα αχλαδάκια μας).
2)Σε ένα μέρος της ζύμης έβαλα σταγόνες κόκκινου χρώματος ζαχαροπλαστικής και έφτιαξα για δοκιμή ροζ αμυγδαλωτά.
Ωραία ήταν αλλά το χρώμα έχασε λίγο τη λάμψη του στο ψήσιμο. Ίσως δεν ήταν κατάλληλο για φούρνο.
3)Με τις παραπάνω ποσότητες έφτιαξα 45 μεγαλούτσικα αχλαδάκια.
4) Η ανάρτηση ετοιμάστηκε χθες βράδυ αλλά επειδή τέλειωσε αργά δημοσιεύεται σήμερα. Έτσι τα γλυκάκια μου κεράστηκαν για δεύτερη φορά και οι νέοι δοκιμαστές είχαν μόνο καλά λόγια να πουν!
Δοκιμάστε την συνταγή της φίλης μου και εύχομαι σε χαρές να τη χρησιμοποιήσετε κι εσείς!
Με τι μπορώ να αντικαταστήσω την ινδική καρύδα (δεν μπαίνει στο σπίτι μας ούτε με σφαίρες!!) αδύνατον να ανεχθούμε την γεύση της.
Καλησπέρα σας! Με τριμμένο αμύγδαλο όπως άλλωστε είναι η κλασική συνταγή! Βάλτε αν θέλετε κάποιο άρωμα ακόμη (εσανς αμυγδάλου, ξύσμα λεμονιού, βανίλια, μαστίχα). Καλή επιτυχία! Εδώ είναι η κλασική συνταγή: https://staging.cretangastronmy.gr/2012/01/%CE%B1%CE%BC%CF%85%CE%B3%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%84%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AD%CF%82-2/ Καλή επιτυχία!