Μαραθόπιτες Κρήτης

Με το πιο αγαπημένο αρωματικό χορταράκι της εποχής! 

DSCN0472

Παρόλο που οι μαραθόπιτες θεωρείται ότι είναι κυρίως χανιώτικες πίτες, τις φτιάχνουμε σε όλη την Κρήτη. Τουλάχιστον όσο θυμάμαι τον εαυτό μου μαραθόπιτες φτιάχναμε παντού στο νησί. Ίσως με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε περιοχή.

 

DSC_0258

Για τις χανιώτικες μαραθόπιτες ακολουθείται κυρίως η διαδικασία της σφακιανόπιτας , όπου το φύλλο δεν ανοίγεται με πλάστη και η πίτα «ψήνεται» στο τηγάνι, δεν τηγανίζεται.  Κάποια στιγμή θα κάνω μια ανάρτηση γι αυτές τις περίφημες χανιώτικες πλακόπιτες που η γέμισή τους δεν περιορίζεται σε μια επιλογή . Έχω αρκετά στοιχεία, αλλά λίγο χρόνο.

DSC_0308

 

Έχουν μεγαλύτερη φασαρία  και η τεχνική θέλει εξάσκηση για να γίνουν όπως πρέπει  και όχι όπως νάναι… Ίσως γι αυτό και στα Χανιά πλέον τις πιο πολλές φορές τις φτιάχνουν πάνω κάτω με τον τρόπο που ακολουθεί, αν όχι στα σπίτια, στα περισσότερα μαγαζιά εστίασης.

DSC_0263

Οι μαραθόπιτες της σημερινής ανάρτησης είναι μια παραλλαγή των άλλων χορτόπιτων της Κρήτης που γίνονται με πολλά χόρτα. Εδώ , σ’ αυτές τις πίτες, κυριαρχεί το μάραθο, ένα από τα πιο αγαπημένα κρητικά χορταράκια . Στην Κρήτη δεν χρησιμοποιούμε το μάραθο μόνο ως μυριστικό. Το χρησιμοποιούμε ως κύριο υλικό σε πολλές συνταγές.

marathopita9

Μια απ’ αυτές είναι και οι μαραθόπιτες. Επειδή παραείναι έντονη η γεύση του και ίσως είναι και κάπως βαρύ, συνηθίζουμε και  αναμειγνύουμε το μάραθο με κάποιο άλλο χορταρικό ουδέτερης γεύσης σ’ αυτές τις πίτες με πιο συνηθισμένο το σπανάκι και αμέσως μετά τα γούλα (σέσκουλα) και τα λάπαθα.  Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο  για να «γλυκάνει» το μείγμα και τίποτα άλλο! Έτσι τρώγοντας μια τέτοια πίτα κυριαρχεί το μάραθο.  

DSCN0471

Φτιάχνω τις μαραθόπιτες σε δυο παραλλαγές. Αν το μάραθο είναι πολύ φρέσκο και τρυφερό το βάζω ωμό μαζί με το σπανάκι που το προτιμώ από τις άλλες επιλογές. Αν είναι πιο μεστωμένο ή 2-3 ημερών μαγειρεύω πρώτα λίγο το μείγμα των χορταρικών μου. Και στις δυο περιπτώσεις οι μαραθόπιτες είναι εξαιρετικές, αλλά με τα χόρτα ωμά είναι ανεπανάληπτες!

DSCN0465

Υλικά:

Για τη ζύμη:

1 κούπα νερό

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1 σφηνάκι (50ml) ρακή

1 κουταλάκι κοφτό αλάτι

Περίπου 3,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

(η κούπα μου είναι 250 ml)

Για τη γέμιση:

 1 μάτσο μάραθο (150gr ήταν καθαρισμένο, μόνο τα φυλλαράκια)

 350 gr σπανάκι  έτοιμο, καθαρισμένο (ή σέσκουλα ή λάπαθα)

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

2-3 κουταλιές αλεύρι

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια

Αλάτι

Πιπέρι

Ακόμη:

λίγο αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Επί το έργον:

DSC_0036

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χορταρικά μας πολύ καλά. Κρατάμε από το μάραθο μόνο τα φυλλαράκια και ξεχωρίζουμε τα κοτσάνια. Τα πλένουμε , τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα απλώνουμε σε πετσέτα ή σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.

μαραθόπιτα κρητης

Κάνουμε το ίδιο και με τα σπανάκια (ή τα άλλα χορταρικά που θα επιλέξουμε). Δεν κρατάμε καθόλου κοτσάνια ειδικά αν  χρησιμοποιήσουμε ωμά τα χόρτα μας.  

μαραθόπιτα κρητης1

Φτιάχνουμε τη ζύμη ανακατεύοντας τα υγρά  υλικά με το αλεύρι και ζυμώνοντάς να έχουμε μια κανονική ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

μαραθόπιτα κρητης2

Κόβουμε τα σπανάκια σε λεπτές λωρίδες: Κάνουμε μικρά ματσάκια και με κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε όπως το μαρούλι. Αλατίζουμε και τρίβουμε να μαραθούν εντελώς. Προσθέτουμε τα μάραθα που επίσης έχουμε ψιλοκόψει, αλατίσει και τρίψει.

μαραθόπιτα κρητης3

Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε με τον τρίφτη της ντομάτας το κρεμμύδι  πάνω από τα χορταρικά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.

marathopita7

Αν πρωτομαγειρέψουμε τα χόρτα (αν δεν είναι ολόφρεσκα προτιμούμε αυτό τον τρόπο) ψιλοκόβουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε  το μάραθο και ελάχιστο νεράκι και όταν απορροφηθεί προσθέτουμε και το δεύτερο χορταρικό . Αλατοπιπερώνουμε.  Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Μετά τα αδειάζουμε σε στραγγιστήρι για να μη μείνει ίχνος υγρασίας , περιμένουμε να κρυώσουν  και τα χρησιμοποιούμε.

μαραθόπιτα κρητης4

Ανοίγουμε φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη, παίρνοντας κομμάτια ζύμης όσο ένα μικρό πορτοκάλι. Ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να έχουν οι πίτες μας τετραγωνίζουμε κάπως το φύλλο μας ή το κάνουμε ολοστρόγγυλο. Θέλουμε λίγο πιο λεπτό φύλλο από ότι στις άλλες χορτόπιτες. Πρέπει να γίνουν λεπτές.

μαραθόπιτα κρητης6

Εγώ προτιμώ αυτές τις πίτες σε σχήμα φακέλου ή σε μεγάλο στρογγυλό μέγεθος για να θυμίζει κάπως τη σφακιανόπιτα.

μαραθόπιτα κρητης7

Απλώνουμε αρκετή ποσότητα γέμισης σε κάθε κομμάτι και την κλείνουμε. Πατάμε με το χέρι να κολλήσει το φύλλο στις ενώσεις και να μην ανοίξει στο τηγάνισμα.

μαραθόπιτα κρητης8

Κλείσιμο με «τσίμπημα» ή με πιρούνι

Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τις πίτες μας, μία μία ή δύο δύο ανάλογα με το μέγεθος (συνήθως αυτές τις κάνουμε μεγάλες).

μαραθόπιτα κρητης10

Γυρίζουμε με τη βοήθεια δυο πιρουνιών να τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές, και βγάζουμε σε χαρτοπετσέτες να στραγγίξουν το περίσσιο ελαιόλαδο.

marathopita8

Σερβίρονται ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύονται ιδανικά με ρακή (τι άλλο!!!).

μαραθόπιτα κρητης11

Παρατηρήσεις:

1)Μπορούμε να διατηρήσουμε αυτές τις πίτες στην κατάψυξη. Βάζουμε ανάμεσά τους χαρτί κουζίνας να μην κολλήσουν, τις παγώνουμε σε ένα δίσκο για μια ώρα και τις φυλάσσουμε σε σακούλες κατάψυξης με το χαρτί.

μαραθόπιτα κρητης9

Όταν θα τις τηγανίσουμε δεν χρειάζεται να τις ξεπαγώσουμε απλά τηγανίζουμε σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία  για να τηγανίζεται και το εσωτερικό τους.

2)Οι πίτες αυτές είναι από τις πιο αγαπημένες της εποχής. Αποτελούσαν συχνά το δείπνο της οικογένειας και συνοδευόταν από κάποιο αφέψημα.

3)Αν μαγειρέψουμε τα χόρτα πιθανόν να χρειαστούν λίγο περισσότερα από τις ποσότητες που δίνω. Πάντως αν περισσέψει ζύμη (εγώ συχνά το επιδιώκω) φτιάχνουμε τις πολύ αγαπημένες τηγανόπιτες ή τη διατηρούμε στην κατάψυξη.

DSC_0320

4)Στις μαραθόπιτες η νοστιμιά οφείλεται κατά τη γνώμη μου στην απλότητα των υλικών. Μη βάλετε τυρί, μη βάλετε άλλα μυριστικά…

Καλό απόγευμα , καλή εβδομάδα από αύριο! 

Μαραθόπιτες Κρήτης
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Για τη ζύμη
  1. 1 κούπα νερό
  2. 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  3. 1 σφηνάκι (50ml) ρακή
  4. 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  5. Περίπου 3,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  6. (η κούπα μου είναι 250 ml)
Για τη γέμιση
  1. 1 μάτσο μάραθο (150gr ήταν καθαρισμένο, μόνο τα φυλλαράκια)
  2. 350 gr σπανάκι έτοιμο, καθαρισμένο (ή σέσκουλα ή λάπαθα)
  3. 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
  4. 2-3 κουταλιές αλεύρι
  5. 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  6. Αλάτι
  7. Πιπέρι
Ακόμη
  1. Λίγο αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
  2. Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Οδηγίες
  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χορταρικά μας πολύ καλά. Κρατάμε από το μάραθο μόνο τα φυλλαράκια και ξεχωρίζουμε τα κοτσάνια. Τα πλένουμε , τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα απλώνουμε Κάνουμε το ίδιο και με τα σπανάκια (ή τα άλλα χορταρικά που θα επιλέξουμε). Δεν κρατάμε καθόλου κοτσάνια ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε ωμά τα χόρτα μας. σε πετσέτα ή σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Φτιάχνουμε τη ζύμη ανακατεύοντας τα υγρά υλικά με το αλεύρι και ζυμώνοντάς να έχουμε μια κανονική ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Κόβουμε τα σπανάκια σε λεπτές λωρίδες: Κάνουμε μικρά ματσάκια και με κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε όπως το μαρούλι. Αλατίζουμε και τρίβουμε να μαραθούν εντελώς. Προσθέτουμε τα μάραθα που επίσης έχουμε ψιλοκόψει, αλατίσει και τρίψει. Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε με τον τρίφτη της ντομάτας το κρεμμύδι πάνω από τα χορταρικά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά. Αν πρωτομαγειρέψουμε τα χόρτα (αν δεν είναι ολόφρεσκα προτιμούμε αυτό τον τρόπο) ψιλοκόβουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μάραθο και ελάχιστο νεράκι και όταν απορροφηθεί προσθέτουμε και το δεύτερο χορταρικό . Αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Μετά τα αδειάζουμε σε στραγγιστήρι για να μη μείνει ίχνος υγρασίας , περιμένουμε να κρυώσουν και τα χρησιμοποιούμε. Ανοίγουμε φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη, παίρνοντας κομμάτια ζύμης όσο ένα μικρό πορτοκάλι. Ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να έχουν οι πίτες μας τετραγωνίζουμε κάπως το φύλλο μας ή το κάνουμε ολοστρόγγυλο. Θέλουμε λίγο πιο λεπτό φύλλο από ότι στις άλλες χορτόπιτες. Πρέπει να γίνουν λεπτές. Απλώνουμε αρκετή ποσότητα γέμισης σε κάθε κομμάτι και την κλείνουμε. Πατάμε με το χέρι να κολλήσει το φύλλο στις ενώσεις και να μην ανοίξει στο τηγάνισμα. Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τις πίτες μας, μία μία ή δύο δύο ανάλογα με το μέγεθος (συνήθως αυτές τις κάνουμε μεγάλες). Γυρίζουμε με τη βοήθεια δυο πιρουνιών να τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές, και βγάζουμε σε χαρτοπετσέτες να στραγγίξουν το περίσσιο ελαιόλαδο. Σερβίρονται ζεστές και σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύονται ιδανικά με ρακή (τι άλλο!!!).
Σημειώσεις
  1. 1)Μπορούμε να διατηρήσουμε αυτές τις πίτες στην κατάψυξη . Όταν θα τις τηγανίσουμε δεν χρειάζεται να τις ξεπαγώσουμε απλά τηγανίζουμε σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία για να τηγανίζεται και το εσωτερικό τους.
  2. 2)Οι πίτες αυτές είναι από τις πιο αγαπημένες της εποχής. Αποτελούσαν συχνά το δείπνο της οικογένειας και συνοδευόταν από κάποιο αφέψημα.
  3. 3)Αν μαγειρέψουμε τα χόρτα πιθανόν να χρειαστούν λίγο περισσότερα από τις ποσότητες που δίνω. Πάντως αν περισσέψει ζύμη (εγώ συχνά το επιδιώκω) φτιάχνουμε τις πολύ αγαπημένες τηγανόπιτες ή τη διατηρούμε στην κατάψυξη.
  4. 4)Στις μαραθόπιτες η νοστιμιά οφείλεται κατά τη γνώμη μου στην απλότητα των υλικών. Μη βάλετε τυρί, μη βάλετε άλλα μυριστικά…
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email