Vegan/vegetarian

Μαραθόπιτες Κρήτης

Μαραθόπιτες Κρήτης

Με το πιο αγαπημένο αρωματικό χορταράκι της εποχής! 

Παρόλο που οι μαραθόπιτες θεωρείται ότι είναι κυρίως χανιώτικες πίτες, τις φτιάχνουμε σε όλη την Κρήτη. Τουλάχιστον όσο θυμάμαι τον εαυτό μου μαραθόπιτες φτιάχναμε παντού στο νησί. Ίσως με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε περιοχή.

DSC_0258

Για τις χανιώτικες μαραθόπιτες ακολουθείται κυρίως η διαδικασία της σφακιανόπιτας , όπου το φύλλο δεν ανοίγεται με πλάστη και η πίτα «ψήνεται» στο τηγάνι, δεν τηγανίζεται.  Κάποια στιγμή θα κάνω μια ανάρτηση γι αυτές τις περίφημες χανιώτικες πλακόπιτες που η γέμισή τους δεν περιορίζεται σε μια επιλογή . Έχω αρκετά στοιχεία, αλλά λίγο χρόνο.

DSC_0308

Έχουν μεγαλύτερη φασαρία  και η τεχνική θέλει εξάσκηση για να γίνουν όπως πρέπει  και όχι όπως νάναι… Ίσως γι αυτό και στα Χανιά πλέον τις πιο πολλές φορές τις φτιάχνουν πάνω κάτω με τον τρόπο που ακολουθεί, αν όχι στα σπίτια, στα περισσότερα μαγαζιά εστίασης.

DSC_0263

Οι μαραθόπιτες της σημερινής ανάρτησης είναι μια παραλλαγή των άλλων χορτόπιτων της Κρήτης που γίνονται με πολλά χόρτα. Εδώ , σ’ αυτές τις πίτες, κυριαρχεί το μάραθο, ένα από τα πιο αγαπημένα κρητικά χορταράκια . Στην Κρήτη δεν χρησιμοποιούμε το μάραθο μόνο ως μυριστικό. Το χρησιμοποιούμε ως κύριο υλικό σε πολλές συνταγές.

marathopita9

Μια απ’ αυτές είναι και οι μαραθόπιτες. Επειδή παραείναι έντονη η γεύση του και ίσως είναι και κάπως βαρύ, συνηθίζουμε και  αναμειγνύουμε το μάραθο με κάποιο άλλο χορταρικό ουδέτερης γεύσης σ’ αυτές τις πίτες με πιο συνηθισμένο το σπανάκι και αμέσως μετά τα γούλα (σέσκουλα) και τα λάπαθα.  Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο  για να «γλυκάνει» το μείγμα και τίποτα άλλο! Έτσι τρώγοντας μια τέτοια πίτα κυριαρχεί το μάραθο.

DSCN0471

Φτιάχνω τις μαραθόπιτες σε δυο παραλλαγές. Αν το μάραθο είναι πολύ φρέσκο και τρυφερό το βάζω ωμό μαζί με το σπανάκι που το προτιμώ από τις άλλες επιλογές. Αν είναι πιο μεστωμένο ή 2-3 ημερών μαγειρεύω πρώτα λίγο το μείγμα των χορταρικών μου. Και στις δυο περιπτώσεις οι μαραθόπιτες είναι εξαιρετικές, αλλά με τα χόρτα ωμά είναι ανεπανάληπτες!

DSCN0465

Παρατηρήσεις

 

1)Μπορούμε να διατηρήσουμε αυτές τις πίτες στην κατάψυξη. Βάζουμε ανάμεσά τους χαρτί κουζίνας να μην κολλήσουν, τις παγώνουμε σε ένα δίσκο για μια ώρα και τις φυλάσσουμε σε σακούλες κατάψυξης με το χαρτί.

μαραθόπιτα κρητης9

Όταν θα τις τηγανίσουμε δεν χρειάζεται να τις ξεπαγώσουμε απλά τηγανίζουμε σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία  για να τηγανίζεται και το εσωτερικό τους.

2)Οι πίτες αυτές είναι από τις πιο αγαπημένες της εποχής. Αποτελούσαν συχνά το δείπνο της οικογένειας και συνοδευόταν από κάποιο αφέψημα.

3)Αν μαγειρέψουμε τα χόρτα πιθανόν να χρειαστούν λίγο περισσότερα από τις ποσότητες που δίνω. Πάντως αν περισσέψει ζύμη (εγώ συχνά το επιδιώκω) φτιάχνουμε τις πολύ αγαπημένες τηγανόπιτες ή τη διατηρούμε στην κατάψυξη.

DSC_0320

4)Στις μαραθόπιτες η νοστιμιά οφείλεται κατά τη γνώμη μου στην απλότητα των υλικών. Μη βάλετε τυρί, μη βάλετε άλλα μυριστικά…

Καλό απόγευμα , καλή εβδομάδα από αύριο! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο