Ζυμαρικά στο φούρνο με κρέμα γιαουρτιού

Εύκολο και οικονομικό «ψευτοπαστίτσιο» που αγαπάνε όλα τα παιδιά!

1-DSC_0551

Όταν η Ευγενία από το Eat Yourself Greek είχε την όμορφη ιδέα να γιορτάσουμε και διαδικτυακά τα βραβεία μας από τα FOODBLOGAWARDS που διοργάνωσε το ΒΗΜΑgourmet, ήμουν καταρχήν διστακτική λόγω φόρτου εργασίας αυτή την εποχή αλλά και γιατί από τη φύση μου δεν είμαι της υπερπροβολής…

1-DSC_0544

Όταν όμως είδα ότι η πρότασή της περιελάμβανε  την προβολή ενός παραδοσιακού προϊόντος που είναι πάντα μέσα στην κουζίνα μου, που είναι εύκολο σε κάθε εφαρμογή (αλμυρή και γλυκιά), που φέρει επάξια τον προσδιορισμό greek σε όλο τον κόσμο,  ενέδωσα στην πρόσκληση-πρόκληση των υπόλοιπων βραβευμένων bloggers  και είπα ότι θα συμμετέχω κι εγώ. Τι στην ευχή νικήτρια στα blogs παραδοσιακών συνταγών είμαι και δεν θα προέβαλα ένα τόσο παραδοσιακό προϊόν!

 

1-DSC_0548

Τα άλλα blogs που συμμετέχουν  σ’ αυτή την όμορφη διαδικτυακή συνάντηση και οι συνταγές που δίνουν είναι  εδώ: 

Η Αγγελική Καλαμπόκα από το  Cookika φτιάχνει Cheesecake με γιαούρτι και ανθότυρο
Η Δώρα από τοPandoras Kitchen φτιάχνει ζουμερή πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι
Η Ειρήνη Ζεβελάκη από το Paxxi    φτιάχνει κεμπαπ γιαουρτλού, με τα όλα του
Η Εύα Στειακάκη από το Real Family Food  φτιάχνειΤαρτάκια με γιαούρτι, μέλι & τζίντζερ, χωρίς ζάχαρη & γλουτένη
Η Ευγενία Μακρογιαννέλη από το Eat Yourself Greek  φτιάχνει γιαουρτοτυρόπιτα.
Η Θεοδώρα Νάνου από το Theodora’s Kitchen Diaries  φτιάχνει κολοκυθοπιτα με ζυμη κουρού 
Η Κατερίνα Θεολόγου από το Delightful Area  φτιάχνει κρέμα γιαουρτιού με ανανά
Η Μαρία Πρασσά από το Bread and Tea φτιάχνει πρωινό με γιαούρτι αρωματισμένο με πορτοκάλι και δυόσμο και τραγανή granola κακάο-πορτοκάλι 
Η Νανά Λεοντίδου από το Kouzinista  φτιάχνει κεικ λεμονιού με γιαούρτι και κραμπλ
Η Νίκη Χρήστου από το Το μυαλό στο φαγητό  φτιάχνει σιροπιασμένο κεϊκ λεμονιού
Η Σοφία από το  Sofeto, γευσεις υγείας  φτιάχνει ελαφριά μους περγαμόντο με γιαούρτι και ανθότυρο, χωρίς ζάχαρη

 

 

Επισκεφτείτε τα! Δεν είναι τυχαίο που διακρίθηκαν!

1-DSC_0546

Η δική μου συμμετοχή είναι μια εύκολη και αγαπημένη συνταγή που είχα βαρεθεί να φτιάχνω όταν είχα μικρά τα παιδιά μου. Όχι δηλαδή ότι την έχω βγάλει από την κουζίνα μου, αλλά επειδή τις έχει τις θερμίδες της δεν την φτιάχνω πια με την ίδια συχνότητα εκτός αν πρόκειται για τη light εκδοχή που είναι εφικτή όπως θα δείτε στις παρατηρήσεις.

1-DSC_0542-001

Ξέρω ότι πολύ συχνά η απάντηση στην ερώτηση «τι θέλετε να φάμε σήμερα» είναι «μακαρόνια» αν η οικογένεια έχει μικρά παιδιά  και η μαμά είναι πολύ απασχολημένη. Αυτή λοιπόν είναι μια τέτοια συνταγή: για απασχολημένες, εργαζόμενες  μαμάδες. Ψευτοπαστίτσιο τους την έλεγα και σχεδόν κάθε φορά την έκανα και διαφορετική γιατί όπως θα δείτε σηκώνει πολλές παραλλαγές.

1-DSC_0554

Η χρήση του γιαουρτιού την κάνει πιο υγιεινή αλλά όπως είπαμε τις θερμίδες της τις έχει. Ήταν από τις πρώτες συνταγές που αντικατέστησα τα βαριά υλικά με πιο ήπια , κι έτσι οι κρέμες γάλακτος έδωσαν  όπου γινόταν τη θέση τους στο γιαούρτι, και το βούτυρο και η μαργαρίνη αντικαταστάθηκαν με ελαιόλαδο!

1-DSC_0543-001

Υλικά:

350-500 gr ζυμαρικά κοινά η ολικής άλεσης (τύπου «πένες», βίδες, φαρφάλες,  παστίτσιου, ό,τι έχουμε τέλος πάντων…)

1 κουταλιά βούτυρο

1 κούπα τριμμένο κίτρινο τυρί (εγώ βάζω γραβιέρα Κρήτης ή κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα)

1 κούπα ξινομυζήθρα Κρήτης ή τρίμματα φέτας

Για την κρέμα γιαουρτιού:

2 κεσέδες γιαούρτι

2 αυγά

1 κούπα γάλα

½ κούπα ελαιόλαδο

3 κουταλιές κορν-φλάουρ ή αλεύρι

1 κοφτό κουταλάκι αλάτι (ή λιγότερο αν τα τυριά μας είναι αλμυρά)

Μισό κουταλάκι (ή όσο μας αρέσει) τριμμένο μοσχοκάρυδο

Προαιρετικά  κάτι ή μερικά από τα παρακάτω: βρασμένο ή ψητό κοτόπουλο που έχει περισσέψει, κάποιο αλλαντικό της επιλογής μας, φουντίτσες μπρόκολου ή περίσσευμα από λαδερό αρακά ή ό,τι  άλλο μπορεί να αρέσει στους δικούς μας (μερικές φορές και κάτι που δεν αρέσει πολύ και θέλουμε να το κρύψουμε. Οι μαμάδες ξέρουν…)

Επί το έργον:

Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου αλλά 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ ότι προτείνει ο παρασκευαστής. Τα σουρώνουμε  και τα αδειάζουμε σε πυρέξ ή σε άλλο πυρίμαχο σκεύος. Το δικό μου έχει διαστάσεις 30cm X 25 cm και βάζω 350gr 

1-MAKARONIA GIAOURTI1

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ετοιμάζουμε την κρέμα γιαουρτιού: Στο multi ή σε μπολ χτυπάμε το γάλα με τα αυγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το κορνφλάουρ  και το μοσχοκάρυδο.

1-MAKARONIA GIAOURTI2

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε να έχουμε ένα ομογενές μείγμα (αν έχουμε χρησιμοποιήσει το multi θα χρειαστούμε ένα μεγαλύτερο μπολ. Προσθέτουμε στα ζυμαρικά το βούτυρο το μισό κίτρινο τυρί , ό,τι άλλο από τα προαιρετικά θέλουμε, το 1/3 περίπου (με το μάτι) από την κρέμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε καλά.

1-MAKARONIA GIAOURTI3

Στρώνουμε να ισιώσει η επιφάνεια και πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο κίτρινο τυρί και τη φέτα (ή την ξινομυζήθρα).

1-MAKARONIA GIAOURTI4

Περιχύνουμε με την κρέμα γιαουρτιού , σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένο το φαγητό μας .

1-DSC_0528

Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να γκρατιναριστεί όσο μας αρέσει. Αφήνουμε να μείνει για λίγο εκτός φούρνου και σερβίρουμε. Είναι ωραίο και ζεστό και σε θερμοκρασία δωματίου.

1-DSC_0544

Παρατηρήσεις:

1)Πολλές φορές  έφτιαχνα αυτό το φαγητό αποβραδίς, το έβαζα στο ψυγείο και το έψηνα το πρωί, πριν φύγω για τη δουλειά. Το μεσημέρι ήταν μια χαρά σε θερμοκρασία δωματίου.

2)Φυσικά μπορούμε να τις περιορίσουμε χρησιμοποιώντας γιαούρτι και τυριά χαμηλών λιπαρών, αλλά εδώ έδωσα  την συνταγή όπως την έφτιαχνα για τα παιδάκια μου…

3) Αυτή τη φορά έβαλα βραστό κοτόπουλο που είχε περισσέψει κομμένο σε μικρές μπουκιές. Έχω προσθέσει  απάκι, σύγλινα,αλλά και φέτες από φιλέτο καπνιστής ή βραστής γαλοπούλας πάλι για περιορισμό των θερμίδων…

4)Από όλα τα λαχανικά θεωρώ ότι ταιριάζει περισσότερο το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες που θα ζεματίσουμε για 3 -5 λεπτά και θα το προσθέσουμε. Αν μάλιστα προσθέσουμε και μερικά κομμένα ντοματάκια φρέσκα ή λιαστά, αναβαθμίζουμε και οπτικά το πιάτο. Όταν το φτιάξω έτσι θα προσθέσω φωτογραφίες.

 

Ζυμαρικά στο φούρνο με κρέμα γιαουρτιού
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 350-500 gr ζυμαρικά (τύπου «πένες», βίδες, φαρφάλες, παστίτσιου, ό,τι έχουμε τέλος πάντων…)
  2. 1 κουταλιά βούτυρο
  3. 1 κούπα τριμμένο κίτρινο τυρί (εγώ βάζω γραβιέρα Κρήτης ή κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα)
  4. 1 κούπα ξινομυζήθρα Κρήτης ή τρίμματα φέτας
Για την κρέμα γιαουρτιού
  1. 2 κεσέδες γιαούρτι
  2. 2 αυγά
  3. 1 κούπα γάλα
  4. ½ κούπα ελαιόλαδο
  5. 3 κουταλιές κορν-φλάουρ ή αλεύρι
  6. 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι (ή λιγότερο αν τα τυριά μας είναι αλμυρά)
  7. Μισό κουταλάκι (ή όσο μας αρέσει) τριμμένο μοσχοκάρυδο
  8. Προαιρετικά κάτι ή μερικά από τα παρακάτω: βρασμένο ή ψητό κοτόπουλο που έχει περισσέψει, κάποιο αλλαντικό της επιλογής μας, φουντίτσες μπρόκολου ή περίσσευμα από λαδερό αρακά ή ό,τι άλλο μπορεί να αρέσει στους δικούς μας (μερικές φορές και κάτι που δεν αρέσει πολύ και θέλουμε να το κρύψουμε. Οι μαμάδες ξέρουν…)
Οδηγίες
  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου αλλά 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ ότι προτείνει ο παρασκευαστής. Τα σουρώνουμε και τα αδειάζουμε σε πυρέξ ή σε άλλο πυρίμαχο σκεύος. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ετοιμάζουμε την κρέμα γιαουρτιού: Στο multi ή σε μπολ χτυπάμε το γάλα με τα αυγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι , το κορν φλάουρ και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε να έχουμε ένα ομογενές μείγμα (αν έχουμε χρησιμοποιήσει το multi θα χρειαστούμε ένα μεγαλύτερο μπολ. Προσθέτουμε στα ζυμαρικά το βούτυρο και το μισό κίτρινο τυρί , ό,τι άλλο από τα προαιρετικά θέλουμε , περίπου το 1/3 της κρέμας γιαουρτιού (με το μάτι...) και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε να ισιώσει η επιφάνεια και πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο κίτρινο τυρί και τη φέτα (ή την ξινομυζήθρα). Περιχύνουμε με την κρέμα γιαουρτιού , σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένο το φαγητό μας . Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να γκρατιναριστεί όσο μας αρέσει. Αφήνουμε να μείνει για λίγο εκτός φούρνου και σερβίρουμε. Είναι ωραίο και ζεστό και σε θερμοκρασία δωματίου.
Σημειώσεις
  1. 1)Πολλές φορές έφτιαχνα αυτό το φαγητό αποβραδίς, το έβαζα στο ψυγείο και το έψηνα το πρωί, πριν φύγω για τη δουλειά. Το μεσημέρι ήταν μια χαρά σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. 2)Φυσικά μπορούμε να τις περιορίσουμε χρησιμοποιώντας γιαούρτι και τυριά χαμηλών λιπαρών, αλλά εδώ έδωσα την συνταγή όπως την έφτιαχνα για τα παιδάκια μου…
  3. 3) Αυτή τη φορά έβαλα βραστό κοτόπουλο που είχε περισσέψει κομμένο σε μικρές μπουκιές. Έχω προσθέσει απάκι, σύγλινα,αλλά και φέτες από φιλέτο καπνιστής ή βραστής γαλοπούλας πάλι για περιορισμό των θερμίδων…
  4. 4)Από όλα τα λαχανικά θεωρώ ότι ταιριάζει περισσότερο το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες που θα ζεματίσουμε για 3 -5 λεπτά και θα το προσθέσουμε. Αν μάλιστα προσθέσουμε και μερικά κομμένα ντοματάκια φρέσκα ή λιαστά, αναβαθμίζουμε και οπτικά το πιάτο. Όταν το φτιάξω έτσι θα προσθέσω φωτογραφίες.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους http://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email