Διατροφή & υγεία

Μεταβολική ηλικία

Μεταβολική ηλικία

Τι είναι;

H μεταβολική ηλικία είναι η ηλικία που λειτουργεί ο μεταβολισμός μας και μας δείχνει πόσες θερμίδες μπορεί να καίει την ημέρα, σε κατάσταση ηρεμίας.

Πώς την μετράμε;

Ο πιο σύγχρονος τρόπος που μπορούμε να μετρήσουμε την ηλικία του μεταβολισμού μας είναι η ανάλυση σύστασης σώματος.

Με ποιο τρόπο επηρεάζει την απώλεια βάρους;

Αν η μεταβολική μας ηλικία είναι μεγαλύτερη από την πραγματική (κυτταρική μας) ηλικία αυτό σημαίνει ότι έχουμε αργό μεταβολισμό ενώ αν είναι χαμηλότερη αυτό σημαίνει ότι έχουμε γρήγορο μεταβολισμό.

Από τι επηρεάζεται;

Κατά κύριο λόγο η μεταβολική ηλικία επηρεάζεται από την σύσταση του βάρους μας.

Δηλαδή όσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό λίπους στο σώμα μας τόσο μεγαλύτερη είναι και η ηλικία του μεταβολισμού μας. Άλλοι βασικοί παράγοντες είναι η καθιστική ζωή, ο θυρεοειδής και τυχόν φαρμακευτικές αγωγές.

Ποιες είναι οι βασικές επιπτώσεις που προκαλεί μία αυξημένη μεταβολική ηλικία σε σχέση με την πραγματική μας;

  • Αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας.
  • Διαταραχή κύκλους σε γυναίκες.
  • Ορμονικά προβλήματα.
  • Αυξημένη πιθανότητα μεταβολικού συνδρόμου (υπέρταση, σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ).

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Μπορούμε να την βελτιώσουμε;

Ναι, εφόσον δεν εστιάσουμε στην απώλεια βάρους αλλά καθαρά και μόνο στην απώλεια λίπους ενσωματώνοντας και την άσκηση. Οπότε αυτό θα πρέπει να γίνει με ένα μοντέλο διατροφής συμβατό στον δικό μας τρόπο ζωής.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο