Ερίφιο ή ρίφι ή ριφάκι

Νεαρό κατσίκι ως 4 μηνών περίπου

Έρωντας

Έρωντας ή δίκταμο ή δίκταμνο. Ενδημικό φυτό της Κρήτης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αφεψήματος,που πολύ αγαπούν οι κρητικοί.  Γνωστό από την αρχαιότητα, με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιήθηκε και από τον Ιπποκράτη για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Συναντάται σε όλη την Κρήτη παρόλο που πήρε το όνομά του από το όρος Δίκτη όπου αφθονούσε στο παρελθόν. Από τα μέσα του περασμένου αιώνα άρχισε και η συστηματική του καλλιέργεια κι έτσι διατίθεται πλέον και καλλιεργημένο.

Ζαφορά

Η ελληνική λέξη για το σαφράν, το πανάκριβο μπαχαρικό που παράγεται από τους στήμονες του κρόκου. Χρησιμοποιείται για αρωματισμό αλλά και για να δώσει χρώμα σε πολλά παρασκευάσματα. Στην Ελλάδα ο κρόκος καλλιεργείται στην Κοζάνη.

Ζυγούρι

Πρόβατο ηλικίας περίπου 12 μηνών  (χρονιάρικο το λέμε αλλιώς) που δεν έχει γεννήσει. Έχει πολύ νόστιμο κρέας και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους.

Θύμος

Άλλη λέξη για το θυμάρι

Ισλί ή ιτσλί

Μικρά γεμιστά γλυκά με μικρασιάτικη καταγωγή. Ελαφρά σιροπιασμένα, γεμισμένα με καρύδια κυρίως, και “κεντημένα” στο χέρι με ειδική λαβίδα. Συνηθίζονται τα Χριστούγεννα αλλά και σε άλλες γιορτές. Το όνομά τους σημαίνει “δουλεμένο” επειδή έχουν αρκετή δουλειά στη διακόσμησή τους.

Καβρουμάς

Καβρουμάς (όχι καβουρμάς) είδος αρτοσκευάσματος, πολύ αφράτου

Κακουλές

Καρδάµωµο, kakouleh. Πανάκριβο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται (οι σπόροι του) για να αρωματίσουμε ψωμιά, τσουρέκια, κουλούρια και γενικά αρτοσκευάσματα. Υπάρχει άσπρο, μαύρο και πράσινο. Δεν είναι το ίδιο με το κάρδαμο.

Κανελόζουμο

Το ζουμί που προκύπτει όταν βράζουμε ξυλάκια κανέλας σε νερό και αφήσουμε να χλιαρύνει. Συνήθως για να προκύψει 1 φλυτζάνα βράζουμε για 1-2 λεπτά 1 και 1/4 φλυτζάνα νερό με 2 ξύλα μήκους 5 cm.

Καπαµάς 

Τρόπος μαγειρέματος όπου το τρόφιμο μαγειρεύεται σε σκεπασμένη κατσαρόλα αφού τσιγαριστεί. Καπαμά φτιάχνουμε με λαχανικά αλλά και με κρεατικά. Η λέξη προέρχεται από το τούρκικο kapamak.

Μετάβαση στο περιεχόμενο