Καπρικό 

Χοιρινό αργοψημένο σε ξυλόφουρνο για πολλές ώρες. Το κρέας κόβεται σε πολύ μεγάλα κομμάτια, αλατίζεται καλά και ψήνεται χωρίς προσθήκη υγρών. Συνηθίζεται σε περιοχές της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου (Θραψανό, Γαλατά, Βόνη) στις γιορτές του Καλοκαιριού. Ονομαστό το καπρικό της Βόνης στη Γιορτή της Αγίας Μαρίνας.

 

Καπαµάς 

Τρόπος μαγειρέματος όπου το τρόφιμο μαγειρεύεται σε σκεπασμένη κατσαρόλα αφού τσιγαριστεί. Καπαμά φτιάχνουμε με λαχανικά αλλά και με κρεατικά. Η λέξη προέρχεται από το τούρκικο kapamak.

Κακουλές

Καρδάµωµο, kakouleh. Πανάκριβο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται (οι σπόροι του) για να αρωματίσουμε ψωμιά, τσουρέκια, κουλούρια και γενικά αρτοσκευάσματα. Υπάρχει άσπρο, μαύρο και πράσινο. Δεν είναι το ίδιο με το κάρδαμο.

Καβρουμάς

Καβρουμάς (όχι καβουρμάς) είδος αρτοσκευάσματος, πολύ αφράτου

Κανελόζουμο

Το ζουμί που προκύπτει όταν βράζουμε ξυλάκια κανέλας σε νερό και αφήσουμε να χλιαρύνει. Συνήθως για να προκύψει 1 φλυτζάνα βράζουμε για 1-2 λεπτά 1 και 1/4 φλυτζάνα νερό με 2 ξύλα μήκους 5 cm.

Μετάβαση στο περιεχόμενο