Βινεγκρέτ (vinaigrette)

Άρτυμα (κυρίως σαλάτας) που  παρασκευάζεται από μια λιπαρή και μια όξινη ουσία. Πιο συχνά στη χώρα μας παρασκευάζεται με ελαιόλαδο και ξίδι ή λεμόνι και για να αποκτήσει πιο πυκνή υφή προστίθεται ως γαλακτωματοποιητής μουστάρδα. Μπορεί να αρωματιστεί με αρωματικά ή/και μπαχαρικά ή χυμό και ξύσμα εσπεριδοειδών.

Βανιλίνη

Συνθετική αρωματική ουσία που αντικαθιστά τη βανίλια σε συνταγές

Βαλσαμικό ξίδι

Το βαλσαμικό ξύδι ( aceto balsamico) είναι συμπυκνωμένο και αρωματικό ξύδι που κατάγεται από την Ιταλία και  παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου ή κατά ένα μέρος από μούστο σταφυλιών. Η λέξη balsamico παραπέμπει σε θεραπευτική ουσία και ίσως χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Παρασκευάζεται πλέον και στη χώρα μας με εκχύλιση σταφίδας ή με προσθήκης γλεύκους σταφυλιών σε ξίδι από κρασί. Συνήθως περιέχει και καραμελόχρωμα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο