Αμελέτητα

Οι όρχεις των οικόσιτων ζώων (εξ ου και το όνομα…). Τρώγονται τηγανισμένα και πολλοί τα θεωρούν εκλεκτό μεζέ.

Αμπερόζα

Αμπερόριζα

Ανεβατά

Τα αρτοσκευάσματα που περιέχουν μαγιά ή προζύμι και θέλουν ανέβασμα πριν ψηθούν.

Ανέπιασμα μαγιάς

Η διάλυση της μαγιάς σε χλιαρό νερό ή γάλα με λίγο αλεύρι και το άφρισμα αυτού του χυλού.

Ανέπιασμα προζυμιού

Η προσθήκη χλιαρού νερού και αλευριού στο προζύμι και το ανέβασμά του

Αρισμαρί

Δεντρολίβανο

Άρτυμα

Υλικό που βελτιώνει τη γεύση, βελτιωτικό γεύσης…

Ασκόλυμπρος

Άγριο βρώσιμο αγκάθι που συνηθίζεται πολύ στην Κρήτη. Τρώγεται -αφούκαθαριστείαπό τα αγκάθια- βραστό, γιαχνιστό, μαγειρεμένο με κρέας ή ψάρι, ομελέτα με αυγά, και κατά τόπους τηγανίζεται με αλεύρι. Η επιστημονική του ονομασία είναι scolymous hispanicus

Βαλσαμικό ξίδι

Το βαλσαμικό ξύδι ( aceto balsamico) είναι συμπυκνωμένο και αρωματικό ξύδι που κατάγεται από την Ιταλία και  παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου ή κατά ένα μέρος από μούστο σταφυλιών. Η λέξη balsamico παραπέμπει σε θεραπευτική ουσία και ίσως χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Παρασκευάζεται πλέον και στη χώρα μας με εκχύλιση σταφίδας ή με προσθήκης γλεύκους σταφυλιών σε ξίδι από κρασί. Συνήθως περιέχει και καραμελόχρωμα.

Βανιλίνη

Συνθετική αρωματική ουσία που αντικαθιστά τη βανίλια σε συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο