Γραβιέρα Κρήτης

Συμπαγές τυρί με βουτυράτη γεύση που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου-κατσικίσιου (με μέγιστη ποσότητα κατσικίσιου 20%). Ωριμάζει για μήνες και η γεύση της ποικίλλει ανάλογα με τους μήνες ωρίμανσης.

Γουακαμόλε

Σαλάτα-αλοιφή ή dip με βασικό συστατικό το αβοκάντο. Έχει μεξικάνικη καταγωγή και περιέχει εκτός από αβοκάντο κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριές κ.ά. Το φτιάχνουμε πια και στην Ελλάδα λόγω παραγωγής εγχώριων αβοκάντο, σε διάφορες παραλλαγές.

Γλυκάδια ή γλυκαδάκια

Εξαιρετικά μεζεδάκια που προέρχονται απ’ τον θύμο αδένα ή το πάγκρεας του μοσχαριού, του αρνιού και του χοιρινού. Δηλαδή είναι αδένες που έχουν τα αρνιά και τα μοσχάρια γάλακτος στον λαιμό.

Γλιστρίδα ή γλυστρίδα

Άλλη ονομασία για την αντράκλα. Γνωστό ζιζάνιο των κήπων που τρώγεται πολύ ευχάριστα ωμό σε διάφορες σαλάτες αλλά στην Κρήτη και μαγειρεμένο, με κοτόπουλο ή ψάρι. Γίνεται επίσης νόστιμο τουρσί. Επιστημονική ονομασία Portulaca oleracea

Γλίνα

Λιπαρή ουσία που προέρχεται από το λιώσιμο του λίπους χοιρινού. Την χρησιμοποιούσαν και για τη διατήρηση σε κουρούπες των σύγλινων και των τσιγαρίδων αλλά και για την παρασκευή πιτών, κουραμπιέδων και άλλων γλυκισμάτων.

Γιαλαντζί

Από το τούρκικο yalanci που σημαίνει ψεύτικο. Χρησιμοποιείται κυρίως για ντολμάδες και γεμιστά που δεν περιέχουν κιμά

Γαλατσίδα ή αγαλατσίδα

Χορταράκι που τρώγεται ωμό, βρασμένο ή προστίθεται σε πίτες με άλλα γιαχνερά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο