Άρτυμα (κυρίως σαλάτας) που παρασκευάζεται από μια λιπαρή και μια όξινη ουσία. Πιο συχνά στη χώρα μας παρασκευάζεται με ελαιόλαδο και ξίδι ή λεμόνι και για να αποκτήσει πιο πυκνή υφή προστίθεται ως γαλακτωματοποιητής μουστάρδα. Μπορεί να αρωματιστεί με αρωματικά ή/και μπαχαρικά ή χυμό και ξύσμα εσπεριδοειδών.
Γλωσσάρι κρητικής κουζίνας
Βανιλίνη
Συνθετική αρωματική ουσία που αντικαθιστά τη βανίλια σε συνταγές
Βαλσαμικό ξίδι
Το βαλσαμικό ξύδι ( aceto balsamico) είναι συμπυκνωμένο και αρωματικό ξύδι που κατάγεται από την Ιταλία και παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου ή κατά ένα μέρος από μούστο σταφυλιών. Η λέξη balsamico παραπέμπει σε θεραπευτική ουσία και ίσως χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Παρασκευάζεται πλέον και στη χώρα μας με εκχύλιση σταφίδας ή με προσθήκης γλεύκους σταφυλιών σε ξίδι από κρασί. Συνήθως περιέχει και καραμελόχρωμα.