Αλουσιά-αλουσά-αλισίβα-σταχτόνερο-κατασταλαγή

Η αλουσιά γίνεται αν βράσουμε μια κουταλιά στάχτη από καθαρά ξύλα (από τζάκι στο οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο και επίσης δεν έχει στάξει λίπος πάνω τους) σε 1-1,5 ποτήρι νερό. Αφού βράσει 1-2 λεπτά περίπου το αφήνουμε να κρυώσει και να κατασταλάξει και παίρνουμε το διαυγές υγρό που απομένει προσέχοντας να μην πάρουμε και την στάχτη. Εγώ περνώ το διάλυμα από σουρωτήρι που το έχω καλύψει με βαμβάκι για μεγαλύτερη ασφάλεια. Καλή λύση είναι και η διήθηση μέσα από χάρτινο φίλτρο καφέ. Θέλει κάποιες ώρες να κατασταλάξει γι αυτό την φτιάχνουμε πολύ πριν την χρειαστούμε.

Δείτε και το σχετικό μας βίντεο:

Αποστείρωση Βάζων

Πλύνουμε προσεκτικά τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε να στεγνώσουν ελαφρά. Στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα στη σχάρα του φούρνου και τα τοποθετούμε πάνω σ’ αυτήν αναποδογυρισμένα. Βάζουμε και τα καπάκια τους δίπλα. Ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά από τη στιγμή που θα σβήσει το φωτάκι της θερμοκρασίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο στο κανάλι μας στο youtube:

Άσπρισμα Αμυγδάλων

Βράζουμε νερό σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε μόλις πάρει βράση τα αμύγδαλα. Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός κλείνουμε το μάτι. Δεν τα βάζουμε να βράσουν με το νερό από την αρχή γιατί σκουραίνουν.

Τα αφήνουμε 1-2 λεπτά, χύνουμε το καυτό νερό και τα σκεπάζουμε με κρύο. Τα φλούδια φεύγουν τώρα εύκολα, μόλις τα τρίψουμε με τα δάκτυλά μας. Αφήνουμε να στεγνώσουν. Για περισσότερο άρωμα τα στεγνώνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά. Τώρα τελευταία, τα βάζω για 1-2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων. Μυρίζουν ωραία και στεγνώνουν χωρίς να σκουρήνουν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο