Δεντρολίβανο
Γλωσσάρι κρητικής κουζίνας
Ανέπιασμα προζυμιού
Η προσθήκη χλιαρού νερού και αλευριού στο προζύμι και το ανέβασμά του
Ανέπιασμα μαγιάς
Η διάλυση της μαγιάς σε χλιαρό νερό ή γάλα με λίγο αλεύρι και το άφρισμα αυτού του χυλού.
Αμπερόζα
Αμπερόριζα
Αλουσιά (Αλυσίβα)
Η αλυσίβα είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές συνταγές. Γίνεται με στάχτη από καθαρά ξύλα ως εξής: Βράζουμε μια κουταλιά στάχτη με μια κούπα νερό και αφήνουμε να κατασταλάξει. Σουρώνουμε πολύ προσεκτικά με σουρωτήρι που έχουμε καλύψει με τούλι και βαμβάκι ή το περνάμε από φίλτρο καφετιέρας.
Αγνιά (επί ζύμης)
Αραιή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια αλλά σηκώνει λίγο αλεύρι ακόμη. Είναι όμως ζύμη κι όχι χυλός.
Αβάρσαμος
Δυόσμος