Σαλάτα, αλλά και πλήρες ελαφρύ γεύμα!
Συνεχίζουμε πάλι με σαλάτα, ρυζοσαλάτα χορταστική αυτήν τη φορά… Γιατί όπως έλεγα και σε προηγούμενη ανάρτηση ο καιρός τις σηκώνει, η εποχή τις απαιτεί (καλοκαίρι προ των πυλών) και οι πολλές δουλειές στο τέλος του Μάη ευνοούν την προετοιμασία ελαφρών γευμάτων για γραφείο και σχολείο από την προηγούμενη μέρα. Και τούτη εδώ καταναλώνεται άνετα ως ελαφρύ γεύμα (ή δείπνο…).
Η αρχική ιδέα ήταν να παρασκευαστεί με στάρι που νόμιζα πως υπήρχε στην κατάψυξη, αλλά μάλλον το είχα χρησιμοποιήσει σε άλλη παρασκευή οπότε η πρώτη αντικατάσταση που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το ρύζι. Ήθελα όμως να έχει και αρκετές πρωτεΐνες η σαλάτα μου για να μη χρειαστώ συνοδευτικά και την έφτιαξα τελικά πολύ πλούσια!
Προέκυψε λοιπόν τούτη εδώ η συνταγή που άρεσε πολύ και σε μας και σε άλλους δοκιμαστές, οι οποίοι μάλιστα πρότειναν και την προσθήκη λίγο περισσότερου ξιδιού απ’ όσο είχα βάλει. Προστέθηκε εκ των υστέρων την πρώτη φορά και αναβάθμισε πράγματι το αποτέλεσμα οπότε την επόμενη φορά που την έφτιαξα μπήκε από την αρχή στα υλικά.
Την έχω φτιάξει ήδη τρεις φορές (την τρίτη προστέθηκε και λίγο αβοκάντο που υπήρχε στο ψυγείο και μπορώ να πω ότι της πήγαινε αλλά δεν είναι και απαραίτητο…), και την βλέπω να καθιερώνεται ως το πρόχειρο γεύμα του φετινού καλοκαιριού με παραλλαγές ρυζιού, σταριού ή κους κους. Φαντάζομαι πως και με απλή αλλαγή της ποικιλίας του ρυζιού (από καρολίνα σε μπασμάτι ας πούμε) θα διαφοροποιείται κάθε φορά το γεύμα μας!
Υλικά
1/3 της κούπας ρύζι καρολίνα, περίπου 1 κούπα βρασμένο
1 κονσέρβα τόνο σε νερό (δείτε παρατηρήσεις)
1-2 πράσινα κρεμμυδάκια, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος
2 αυγά βρασμένα σφικτά
2 μεγάλα αγγουράκια τουρσί ή 5-6 μικρά
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξίδι
5-6 κουταλιές γιαούρτι
1 κουταλιά μουστάρδα (δείτε παρατηρήσεις)
Επί το έργον
Βράζουμε το ρύζι σε 1,5 κούπα νερό με λίγο αλάτι για 15 λεπτά περίπου και το στραγγίζουμε. Βράζουμε τα αυγά και τα βάζουμε σε κρύο νερό να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα σκέυος βάζουμε το ρύζι και ψιλοκόβουμε το τουρσί και τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε τον τόνο σε κομματάκια, τα αυγά κομμένα σε κυβάκια, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λάδι και το ξίδι. Ανακατεύουμε να είναι ισομοιρασμένα τα υλικά μας. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και λίγο ξίδι να γίνουν μια ρευστή σάλτσα.
Ανακατεύουμε τη μισή με τη σαλάτα μας και με την υπόλοιπη την καλύπτουμε στο σκεύος που θα την σερβίρουμε. Βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ωρίτσα και απολαμβάνουμε.
Παρατηρήσεις
- Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τόνο σε ελαιόλαδο ή σολομό από κονσέρβα και να αφαιρέσουμε το ελαιόλαδο της συνταγής.
- Αντί μουστάρδα και γιαούρτι μπορούμε να βάλουμε μαγιονέζα και γιαούρτι σε ίσες ποσότητες. Εγώ στη μια παρασκευή είχα λίγη μαγιονέζα από τις πασχαλινές σαλάτες και την χρησιμοποίησα. Ταίριαξε τέλεια, αλλά επειδή δεν έχω πάντα στο σπίτι έβαλα στα υλικά της συνταγής τον άλλο συνδυασμό.
- Μπορούμε να βάλουμε άλλη ποικιλία ρυζιού, αρκεί να μην λασπώνει. Νυχάκι ή μπασμάτι θα ήταν ωραία επιλογή.
- Προσθήκη άλλων συστατικών όπως αβοκάντο, πιπεριά Φλωρίνης τουρσί, κάππαρη, πίκλες σε κομματάκια, κλπ αναβαθμίζουν τη σαλάτα και την κάνουν κατάλληλη και για τραπεζώματα, αλλά δεν είναι απαραίτητα για την καθημερινή της κατανάλωση.










