Γιορτινά

Κέικ με αποξηραμένα φρούτα για τα Χριστούγεννα!

Κέικ με αποξηραμένα φρούτα για τα Χριστούγεννα!

Εύκολο, νόστιμο, γιορτινό!

Οι φίλες και οι φίλοι της σελίδας μας που έχουν δοκιμάσει το κλασικό κέικ φρούτων του site  μας, μας λένε πως το έχουν καθιερώσει. Έχει όμως τη φασαρία του, έχει μπόλικο αλκοόλ και …άντε να θυμηθείς να το φτιάξεις κατά τον Οκτώβρη! Το είχα δημοσιεύσει τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του blog τότε και είναι ακόμη και τώρα από τις πιο δημοφιλείς χριστουγενιάτικες συνταγές μου. Όμως κι εμείς προτιμούμε τα τελευταία χρόνια πιο εύκολες και πιο ελαφριές παραλλαγές.

Ετούτο εδώ το είχαμε δοκιμάσει πέρυσι αλλά επειδή είχαν περάσει πια οι χριστουγεννιάτικες μέρες δεν θεώρησα σκόπιμη τη δημοσίευσή του. Έλα σου όμως που οι περυσινές φωτογραφίες «χάθηκαν» σε κάποια κάρτα μηχανής που δεν μπόρεσα να βρω πού έχει κρυφτεί. Έτσι η ανάρτηση θα συμπληρωθεί με τις φωτογραφίες που θα το δείχνουν κομμένο, μετά τα Χριστούγεννα.

Κέικ με αποξηραμένα φρούτα για τα Χριστούγεννα!

Σκέφτηκα λοιπόν πως αφού κι εμείς θέλουμε κάτι πέρα από τα παραδοσιακά για τα γιορτινά πρωινά, να το ξαναφτιάξω και φέτος και να το παρουσιάσω εγκαίρως στη σελίδα για να το φτιάξουν οι φίλες και φίλες που εργάζονται μέχρι την παραμονή και θέλουν να μυρίσει κάποιο γλυκό στο σπίτι τους!

Είναι πολύ απλό, πολύ εύκολο και πολύ …χριστουγεννιάτικο! Όχι δηλαδή πως δεν τρώγεται ευχαρίστως και τον υπόλοιπο χρόνο –κάθε άλλο- αλλά αυτές τις μέρες και ειδικά αν επιλέξουμε να το καλύψουμε με λευκό ή σοκολατένιο γλάσο ταιριάζει με τα υπόλοιπα  αρώματα των Χριστουγέννων! Εγώ για ευνόητους λόγους δεν ήθελα άλλη ζάχαρη και έκαν το στόλισμα με τα ξερά φρούτα.

Κέικ με αποξηραμένα φρούτα για τα Χριστούγεννα!

Δοκιμάστε το, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι και δεν θέλετε χριστουγεννιάτικα κέικ με αλκοόλ. Απλά θυμηθείτε να βάλετε απόψε τα ξερά φρούτα στον χυμό και μέσα σε 15 λεπτά αύριο θα το έχετε βάλει στον φούρνο!

Παρατηρήσεις

  1. Η δική μου σύσταση ξερών φρούτων περιελάμβανε: σταφίδες, κράνμπερις, ξερά βερίκοκα, ξερά σύκα και ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού. Τα ξηροκάρπια μου είναι καρύδια και κάσιους. Επίσης έβαλα χυμό δύο πορτοκαλιών και συμπλήρωσα τα 200ml με λικέρ ρόδι.
  2. Αντί για αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε 240 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κουταλάκι μπέικιν και μια τσιμπιά αλάτι.
  3. Μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά μέλι ή πετιμέζι και να αφαιρέσουμε 2 κουταλιές ζάχαρη.
  4. Το κέικ διατηρείται 5-6 μέρες σε δροσερό ντουλάπι και είναι πιο νόστιμο την τρίτη-τέταρτη μέρα…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο