Νόστισμο και εμφανίσιμο!
Γλυκιά συνταγή στη σημερινή ανάρτηση που προέκυψε μετά από μια «αναδρομή» σε παλιότερα γλυκά όταν έφτιαχνα το μενού της προηγούμενης εβδομάδας. Γιατί-σκέφτηκα- να μη δοκιμάσω το ρολό με τα καλοκαιρινά φρούτα και με το πιο κοινό φρούτο του μήνα που είναι το μήλο κατά τη γνώμη μου; Να τος λοιπόν ένας κορμός με μήλα, ή αν θέλετε πείτε το ρολό με μήλα.
Το ρολό με φρούτα του καλοκαιριού είναι από τα γλυκά που μας αρέσουν, γιατί και το κέικ αντικαθιστά ωραία και έχει και μια πιο ζουμερή υφή που του πάει πολύ. Κι εμείς, και όσοι το έχουν δοκιμάσει, το βρίσκουν εξαιρετικό. Αμ’ έπος, αμ’ έργον λοιπόν.
Σκέφτηκα βέβαια ότι παρόλο που το μείγμα για το «παντεσπάνι» θα είναι το ίδιο, η προετοιμασία των μήλων πρέπει να γίνει διαφορετικά γιατί και πιο σκληρά είναι και θέλουν την κανελίτσα και το γαρύφαλλό τους. Ε, εκεί κοντά και λίγα σπασμένα καρύδια και η συνταγή έγινε καινούρια!
Για να του δώσω και μια πιο όμορφη εμφάνιση έφτιαξα κι ένα πηκτό γλάσο με αχνοζάχαρη και έτσι είχαμ ετο όμορφο-κατά τη γνώμη μου-αποτέλεσμα της φωτογραφίας.
Υλικά
Για το “παντεσπάνι”
3 αυγά
110 gr ζάχαρη (1/2 κούπα)
110 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 βανίλιες
1 κουταλιά κονιάκ ή λικέρ
Ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού (αν υπάρχουν…)
Προαιρετικά 15 ml (1 κουταλιά) κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας
Για τη γέμιση:
300-350 gr μήλα ζυγισμένα καθαρισμένα
2-3 κουταλιές καστανή ζάχαρη
½ κουταλιά κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
2-3 κουταλιές καρύδια χοντροκοπανισμένα ή άλλους ξηρούς καρπούς
50-80 gr (2-3 κουταλιές) βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
Λίγη αχνοζάχαρη
Για το γλάσο (προαιρετικό):
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού (ή νερό) και αχνοζάχαρη
Η κουταλιά μου είναι 15ml και το κουταλάκι μου 5ml
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το σκληρό εσωτερικό τους και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες με τον κόφτη του λάχανου ή με μαντολίνο αν υπάρχει. Στρώνουμε ένα ταψί με διαστάσεις 32Χ25 με χαρτί ψησίματος, το αλείφουμε με το βούτυρο και αραδιάζουμε τις φέτες των μήλων ώστε να έχουμε ένα ισόπαχο στρώμα. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και τους ξηρούς καρπούς και το βάζουμε στο φούρνο, στη χαμηλή σχάρα στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Μετά ετοιμάζουμε τον χυλό για το παντεσπάνι: Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε πολύ καλά, να ασπρίσουν τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα αρωματικά και το αλεύρι περνώντας το από σήτα.
Ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί και αφού σβήσει το φωτάκι του φούρνου (δείτε παρατηρήσεις), αδειάζουμε τον χυλό πάνω από τα μήλα απλώνοντάς τον να τα σκεπάσει. Ανεβάζουμε στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Περιμένουμε 5 λεπτά, ξεκολλάμε από τις άκρες του ταψιού το παντεσπάνι, και αναποδογυρίζουμε σε καθαρή πετσέτα ή σε λαδόκολλα που έχουμε πασπαλίσει με άχνη. Γυρίζουμε σε σχετικά σφικτό ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας ή του χαρτιού, και το τοποθετούμε σε δίσκο σερβιρίσματος.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ακόμη, αφού κρυώσει. Αν φτιάξουμε γλάσο, ανακατεύουμε αρκετή άχνη με 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού ώστε να έχουμε μια πηκτή κρέμα και περιχύνουμε το ρολό μας. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με τρούφα ή με ξηρούς καρπούς λεπτοτριμμένους.
Παρατηρήσεις
- Καλό είναι οι φέτες του μήλου να είναι λεπτές ειδικά αν τα μήλα μας είναι σκληρά. Τα δικά μου είναι συνήθως μήλα Λασιθίου, κάπως σκληρά αλλά πολύ αρωματικά. Αν δεν έχουν μαλακώσει κάπως πριν προσθέσουμε τον χυλό, τα αφήνουμε για λίγο ακόμη στον φούρνο.
- Μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα για περισσότερη γλύκα.
- Η ζάχαρη μπορεί να είναι εξ ολοκρήρου (και στον χυλό και στα μήλα) καστανή ή λευκή (ό,τι έχουμε…)
- Τυλίγουμε το ρολό ώστε να έχει μήκος τη μικρή πλευρά του ταψιού.









