Πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο εύκολα!
Με τα τελευταία καλοκαιρινά λαχανικά, τα αποκηπίσματα όπως τα λέμε στα μέρη μου, γίνονται τα πιο νόστιμα λαδερά φαγητά τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα. Είμει περισσότερο του όψιμου παρά του πρώιμου και στα φρούτα και στα λαχανικά. Ένα μπριάμ λοιπόν αφορά η σημερινή μας ανάρτηση, ή αν θέλετε πείτε και τουρλού αφού δεν τελειώνει στον φούρνο όπως το κλασικό.
Ίσως επειδή τότε έχουν πάρει όλο τον ήλιο του καλοκαιριού τα φυτά κι έχουν αναπτύξει όλα τους τα αρώματα, ίσως επειδή επίκειται η «εξαφάνισή» τους από τις κουζίνες μας (είμαι της εποχικότητας εγώ 😉 ), τα απολαμβάνω περισσότερο από τα πρωτοφανίστικα. Δηλαδή για να καταλάβετε, βλέπω τα πρώιμα καρπούζια και τα πρώιμα σταφύλια και τα ζηλεύω (αυτήν την εποχή τα εσπεριδοειδή), κι όμως δεν τα αγοράζω.
Τα περιμένω να νοστιμίσουν, όσο κι αν τα έχουμε λαχταρίσει. Το ίδιο κάνω και με τη διατήρησή τους. Πάντα στο τέλος της σεζόν φτιάχνω τις μαρμελάδες μου, τα γλυκά του κουταλιού και ό,τι είναι να φυλάξω στον καταψύχτη (εκτός βέβαια αν τύχει κανένα καλό πρώιμο πεσκέσι).
Τούτο το μπριαμάκι (οι ποσότητες είναι μικρές γι αυτό το υποκοριστικό), το έφτιαξα μια μέρα που ήμουν πολύ βιστική, έπρεπε να φύγω από το σπίτι, και δεν ήθελα να αφήσω φαγητό στον φούρνο. Τόσα και τόσα συμβαίνουν από αμέλεια… Έτσι άλλαξα τρόπο μαγειρέματος αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ νόστιμο. Μας άρεσε όσο και το κλασικό μπριάμ αν και ήταν αρκετά πιο ελαφρύ.
Αντί να βάλω το μπριάμ μου στο τέλος στον φούρνο, το έβαλα στην αρχή! Αλλά ας δούμε τι εννοώ…
Υλικά
2-3 μελιτζάνες (όποιας ποικιλίας έχουμε)
2-3 κολοκυθάκια μέτρια
3-4 πιπεριές
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/2 κούπα (125ml) ή λιγότερο ελαιόλαδο
2-3 ώριμες ντομάτες (περίπου 400 gr)
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε φέτες όχι πολύ χονδρές. Αφού τα στραγγίξουμε τα αλατίζουμε ελαφρά και τα ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να πάει παντού και τα αραδιάζουμε στο λαμαρινάκι του φούρνου (καλύτερα πάνω σε χαρτί ψησίματος) που ωστόσο έχουμε ανάψει στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βάζουμε το λαμαρινάκι στη μεσαία σχάρα. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας.
Μαραίνουμε σε πλακερό ή βαθύ τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο στο υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και αλατοπίπερο. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράζει σε μέτρια θερμοκρασία και τα λαχανικά να ψήνονται (στο ενδιάμεσο τα γυρίζουμε. Όταν είναι έτοιμα, αδειάζουμε τα λαχανικά στη σάλτσα, αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και απομακρύνουμε από το μάτι το σκεύος μας.
Καλό είναι να περιμένουμε κανένα τέταρτο πριν σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με φέτα ή ξινομυζήθρα ή άλλο λευκό μαλακό τυρί, και με τηγανητές πατάτες (αν θέλουμε).
Παρατηρήσεις
- Αν θέλουμε περισσότερες μερίδες ψήνουμε σε δυο ταψιά ταυτόχρονα περισσότερα λαχανικά.
- Δεν βάζω τις πατάτες με τα υπόλοιπα λαχανικά γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο να ψηθούν. Εδώ είναι «τηγανισμένες» στο air fryer, αλλά μπορούμε και στο τηγάνι.
- Μπορούμε να ψήσουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά στο air fryer αλλά αν είναι μικρού μεγέθους (όπως το δικό μου) θα χρειαστεί να κάνουμε 2-3 φορές τη διαδικασία οπότε προτιμούμε τον φούρνο.
- Εγώ έβαλα για ευνόητους λόγους 4 κουταλιές ελαιόλαδο στη σάλτσα δηλαδή συνολικά 6 κουταλιές (90ml) ελαιόλαδο αλλά μας άρεσε παρόλο που ήταν λιγότερο απ’ όσο συνηθίζω.









