Vegan/vegetarian

Μπριάμ ελαφρύ και νόστιμο

Μπριάμ ελαφρύ και νόστιμο

Πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο εύκολα!

Με τα τελευταία καλοκαιρινά λαχανικά, τα αποκηπίσματα όπως τα λέμε στα μέρη μου, γίνονται τα πιο νόστιμα λαδερά φαγητά τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα. Είμει περισσότερο του όψιμου παρά του πρώιμου και στα φρούτα και στα λαχανικά. Ένα μπριάμ λοιπόν αφορά η σημερινή μας ανάρτηση, ή αν θέλετε πείτε και τουρλού αφού δεν τελειώνει στον φούρνο όπως το κλασικό.

Μπριάμ ελαφρύ και νόστιμο

Ίσως επειδή τότε έχουν πάρει όλο τον ήλιο του καλοκαιριού τα φυτά κι έχουν αναπτύξει όλα τους τα αρώματα, ίσως επειδή επίκειται η «εξαφάνισή» τους από τις κουζίνες μας (είμαι της εποχικότητας εγώ 😉 ), τα απολαμβάνω περισσότερο από τα πρωτοφανίστικα. Δηλαδή για να καταλάβετε, βλέπω τα πρώιμα  καρπούζια και τα πρώιμα  σταφύλια και τα ζηλεύω (αυτήν την εποχή τα εσπεριδοειδή), κι όμως δεν τα αγοράζω.

Μπριάμ ελαφρύ και νόστιμο

Τα περιμένω να νοστιμίσουν, όσο κι αν τα έχουμε λαχταρίσει. Το ίδιο κάνω και με τη διατήρησή τους. Πάντα στο τέλος της σεζόν φτιάχνω τις μαρμελάδες μου, τα γλυκά του κουταλιού και ό,τι είναι να φυλάξω στον καταψύχτη (εκτός βέβαια αν τύχει κανένα καλό πρώιμο πεσκέσι).

Τούτο το μπριαμάκι (οι ποσότητες είναι μικρές γι αυτό το υποκοριστικό), το έφτιαξα μια μέρα που ήμουν πολύ βιστική, έπρεπε να φύγω από το σπίτι, και δεν ήθελα να αφήσω φαγητό στον φούρνο. Τόσα και τόσα συμβαίνουν από αμέλεια… Έτσι άλλαξα τρόπο μαγειρέματος αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ νόστιμο. Μας άρεσε όσο και το κλασικό μπριάμ αν και ήταν αρκετά πιο ελαφρύ.

Αντί να βάλω το μπριάμ μου στο τέλος στον φούρνο, το έβαλα στην αρχή! Αλλά ας δούμε τι εννοώ…

Παρατηρήσεις

  1. Αν θέλουμε περισσότερες μερίδες ψήνουμε σε δυο ταψιά ταυτόχρονα περισσότερα λαχανικά.
  2. Δεν βάζω τις πατάτες με τα υπόλοιπα λαχανικά γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο να ψηθούν. Εδώ είναι «τηγανισμένες» στο air fryer, αλλά μπορούμε και στο τηγάνι.
  3. Μπορούμε να ψήσουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά στο air fryer αλλά αν είναι μικρού μεγέθους (όπως το δικό μου) θα χρειαστεί να κάνουμε 2-3 φορές τη διαδικασία οπότε προτιμούμε τον φούρνο.
  4. Εγώ έβαλα για ευνόητους λόγους 4 κουταλιές ελαιόλαδο στη σάλτσα δηλαδή συνολικά 6 κουταλιές (90ml) ελαιόλαδο αλλά μας άρεσε παρόλο που ήταν λιγότερο απ’ όσο συνηθίζω.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Necessary

Απαραιτητα cookies ώστε να λειτουργεί κατάλληλα η ιστοσελίδα μας.

PHPSESSID,gdpr

Advertising

Τα χρησιμοποιουμέ ώστε να σας προωθήσουμε διαφημιστικό υλικό που να ταιριάζει στην προτιμήσεις σας.

DSID,IDE,__gads,session_depth,test_cookie,ck1,rlas3rt1-z,drtn1269450465,1P_JAR

Analytics

Χρησιμοποιούμε αυτά τα cookies ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία σας στην ιστοσελίδα μας και να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.

_ga,_gat,_gid

Other

Χρησιμοποιώντας αυτά τα cookies μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες όπως youtube και αλλές.

GPS,PREF,VISITOR_INFO1_LIVE,YSC,di2,loc,ouid,uid,uvc,vc,mus,__atuvc,__atuvs

Μετάβαση στο περιεχόμενο