Με αυγά, με πατάτες, με ζυμαρικά!
Μια εύκολη συνταγή σήμερα γιατί οι θερμοκρασίες δεν μας παίρνουν για δύσκολα και πολύωρα μαγειρέματα. Τι να σου κάνουν και τα κλιμαστικά, άσε που μερικοί από μας δεν τα αντέχουμε και πολλή ώρα.
Μια σάλτσα λοιπόν που δοκιμάστηκε με αρκετούς συνδυασμούς και διάφορα είδη μανιταριών (ακόμη και με κονσέρβας!) και μας άρεσε με όλα, ΄και με τα αυγά που έβρασαν μέσα σ’ αυτήν, και όταν σκέπασε πατάτες ή μακαρόνια. Έτσι μετά το «σεντόνι» της προηγούμενης δύσκολης συνταγής σήμερα έχουμε ένα «ευκολάκι» εδώ.
Ξέρω ότι πολλοί είναι αυτήν την εποχή σε διακοπές, και ειδικά όσοι είναι σε θάλασσες θέλουν εύκολα, γρήγορα και χορταστικά γεύματα. Ειδικά όσοι έχουν παιδιά δεν είναι εφικτό ( αλλά είναι και ασύμφορο οικονομικά) να τρώνε πάντα σε μαγαζιά εστίασης.
Όχι ότι δεν υπάρχουν τίμια και καθαρά τέτοια μαγαζιά στους τόπους διακοπών μας (ελάτε στη νότια Κρήτη, θα ανακαλύψετε αρκετά), αλλά πολλές φορές είναι βαρετό να γυρνάνε από τη θάλασσα, να πρέπει να κάνουν μπάνιο 3-4 άτομα και να ετοιμαστούν και για βραδυνή έξοδο.
Αφήστε που με τέτοια ζέστη θέλει κανείς να μένει στην παραλία όσο το δυνατόν περισσότερο. Χθες σχεδόν νύχτωσε για να αδειάσει η δική μας παραλία. Πού καιρός για μπάνιο μετά, ντύσιμο και έξοδο με δυο παιδιά! Ευτυχώς οι μικρές μου είναι εύκολα παιδάκια στο φαγητό, τους αρέσουν όλα σχεδόν όσα φτιάχνει η γιαγιά, ακόμη και οι αυτοσχεδιασμοί της!
Υλικά
200-300 gr μανιτάρια της επιλογής μας
1 μέτριο καρότο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
45-60 ml (3-4 κουταλιές) ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2-3 σκελίδες σκόρδο
200 gr πολτό φρέσκιας ντομάτας ή 150 gr από κονσέρβα
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Σε ένα βαθύ τηγάνι μαραίνουμε ΄με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, και προσθέτουμε το καρότο τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφού πάρει μια δυο βράσεις προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες ή φέτες (ανάλογα με το είδος τους).
Μαγειρεύουμε για λίγη ώρα και προσθέτουμε την ντομάτα και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να έχουμε μια δεμένη σάλτσα. Δείτε στην πρώτη παρατήρηση πώς συνεχίζουμε αν προσθέσουμε αυγά.
Παρατηρήσεις
1)Αν θέλουμε να προσθέσουμε αυγά, σπάμε τα αυγά ένα ένα σε ένα πιατάκι και το αφήνουμε να «γλυστρίσει» στο τηγάνι. Αλατίζουμε, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα μέχρι να αποκτήσουν την υφή που μας αρέσει. Οι παραπάνω ποσότητες αρκούν για 4 αυγά.
2)Η σάλτσα είναι βέβαι πιο νόστιμη με φρέσκα μανιτάρια (και με πλευρώτους και με ασπρομανίταρα έχει δοκιμαστεί), αλλά αν είναι δύσκολο να βρεθούν εκεί που είμαστε γίνεται πολύ νόστιμη και με μανιτάρια κονσέρβας.
3)Για ζυμαρικά ή πατάτες τηγανητές καλό είναι να φτιάξουμε 1,5 δόση για 4 μερίδες και να προσθέσουμε και κάποιο φρέσκο τυρί στο πιάτο μας. Με ξινομυζήθρα ή τρίμματα φέτας ταιριάζει τέλεια.










