Φαγητό σε 15 λεπτά!
Θεώρησα απαραίτητη την παρένθεση στον τίτλο γιατί ακόμη κι εμείς στην Κρήτη τα μπερδεύουμε λίγο με τις ονομασίες των τυριών μας. Στην ανατολική Κρήτη λέμε γλυκιά μυζήθρα το τυρί που λένε νωπό ανθότυρο οι Χανιώτες αφού άλλο πράγμα είναι η χανιώτικη μυζήθρα. Επειδή λοιπόν τώρα είναι η εποχή της γλυκιάς μυζήθρας, να διευκρινήσω ότι πρόκειται για τη γλυκιά μυζήθρα, αυτή που φτιάχνουμε τα λυχναράκια.
Μοιάζει με τη ρικότα και άλλα μαλακά φρέσκα τυριά αλλά όχι που να την παινέσω είναι πολύ νοστιμότερη όταν είναι καλή και φτιαγμένη από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα. Αυτό σημαίνει ότι σε τούτη τη συνταγή μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο μαλακό τυρί αλλά αν μπορείτε να βρείτε εκεί που ζείτε την κρητική γλυκιά μυζήθρα, προτιμείστε την.
Η «ιδέα» προέκυψε σε μια φάση που είχε περισσέψει ένα μικρό κομμάτι στο ψυγείο, ενώ αντιθέτως το ημίσκληρο τυρί για μακαρόνια που είχα (πάλι ξερός αθότυρος ήταν) ήταν ελάχιστο. Βλέπετε, την καταναλώνουμε και ως επιτραπέζιο τυρί όχι μόνο στη γέμιση για μυζηθροπιτάκια και καλιτσούνια, κι έτσι έχω σχεδόν πάντα αυτή την εποχή στο ψυγείο μου. Εμείς που βρίσκουμε και από μικρούς παραγωγούς ξέρουμε τις διαφορές στην ποιότητα.
Πάμε λοιπόν να δούμε αυτό το πεντανόστιμο πιάτο ζυμαρικών που προέκυψε τυχαία και στα γρήγορα!
Υλικά
Υλικά για κάθε 1 μερίδα:
1 μέτρια ντομάτα
½ μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
60-80 gr γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο)
Αλάτι
Πιπέρι
100-120 gr ζυμαρικά της επιλογής μας (προτιμούμε κοντά ζυμαρικά που να κρατάνε τη σάλτσα)
Για το πασπάλισμα 2-3 κουταλιές τριμμένο τυρί
Επί το έργον
Βάζουμε στο δοχείο του multi ΟΛΑ τα υλικά της σάλτσα και τα πολτοποιούμε. Αδειάζουμε τον πολτό σε μια κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και τα βράζουμε για 15-20 λεπτά. Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους, σε ελαφρά αλατισμένο νερό.
Τα σουρώνουμε αφήνοντάς τα στην κατσαρόλα τους με ελάχιστο από το νερό που έβρασαν. Σπάμε στην κατσαρόλα της σάλτσας σε κομματάκια τη μυζήθρας πριν την αποσύρουμε από το μάτι, και την ανακατεύουμε ώστε ένα μέρος της να γίνει μια κρέμα αλλά να μείνουν και κομματάκια που να τα βρίσκουμε στο πιάτο. Αδειάζουμε τη σάλτσα στα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με 1-2 κουταλιές τριμμένο ημίσκληρο τυρί και με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ακόμη.
Παρατηρήσεις
- Εγώ έφτιαξα 2 μερίδες οπότε ήταν διπλάσια τα υλικά που χρησιμοποίησα. Αν θέλουμε περισσότερη ποσότητα από εκείνη που χωράει το δοχείο του multi θα αλέσουμε την ντομάτα κλπ σε 2 δόσεις.
- Δεν είχα βασιλικό στη φάση που την έφτιαξα αλλά την επόμενη φορά θα προσθέσω στο βράσιμο2-3 φυλλαράκια για κάθε μερίδα.
- Τα ζυμαρικά μου ήταν μικρά κοχυλάκια και νομίζω ότι ήταν ιδανικά γι αυτό το πιάτο γιατί η σάλτσα εισχωρούσε στο εσωτερικό τους και τους πήγαινε πολύ!
- Αν οι ντομάτες δεν είναι ώριμες θα προσθέσουμε και λίγο πελτέ στη σάλτσα μας.