Αλμυρά

Ζυμαρικά με σάλτσα μυζήθρας (νωπού ανθότυρου)

Ζυμαρικά με σάλτσα μυζήθρας (νωπού ανθότυρου)

Φαγητό σε 15 λεπτά!

Θεώρησα απαραίτητη την παρένθεση στον τίτλο γιατί ακόμη κι εμείς στην Κρήτη τα μπερδεύουμε λίγο με τις ονομασίες των τυριών μας. Στην ανατολική Κρήτη λέμε γλυκιά μυζήθρα το τυρί που λένε νωπό ανθότυρο οι Χανιώτες αφού άλλο πράγμα είναι η χανιώτικη μυζήθρα. Επειδή λοιπόν τώρα είναι η εποχή της γλυκιάς μυζήθρας, να διευκρινήσω ότι πρόκειται για τη γλυκιά μυζήθρα, αυτή που φτιάχνουμε τα λυχναράκια.

Ζυμαρικά με σάλτσα μυζήθρας (νωπού ανθότυρου)

Μοιάζει με τη ρικότα και άλλα μαλακά φρέσκα τυριά αλλά όχι που να την παινέσω είναι πολύ νοστιμότερη όταν είναι καλή και φτιαγμένη από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα. Αυτό σημαίνει ότι σε τούτη τη συνταγή μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο μαλακό τυρί αλλά αν μπορείτε να βρείτε εκεί που ζείτε την κρητική γλυκιά μυζήθρα, προτιμείστε την.

Ζυμαρικά με σάλτσα μυζήθρας (νωπού ανθότυρου)

Η «ιδέα» προέκυψε σε μια φάση που είχε περισσέψει ένα μικρό κομμάτι στο ψυγείο, ενώ αντιθέτως το ημίσκληρο τυρί για μακαρόνια που είχα (πάλι ξερός αθότυρος ήταν) ήταν ελάχιστο. Βλέπετε, την καταναλώνουμε και ως επιτραπέζιο τυρί όχι μόνο στη γέμιση για μυζηθροπιτάκια και καλιτσούνια, κι έτσι έχω σχεδόν πάντα αυτή την εποχή στο ψυγείο μου. Εμείς που βρίσκουμε και από μικρούς παραγωγούς ξέρουμε τις διαφορές στην ποιότητα.

Πάμε λοιπόν να δούμε αυτό το πεντανόστιμο πιάτο ζυμαρικών που προέκυψε τυχαία και στα γρήγορα!

Ζυμαρικά με σάλτσα μυζήθρας (νωπού ανθότυρου)

Παρατηρήσεις

  1. Εγώ έφτιαξα 2 μερίδες οπότε ήταν διπλάσια τα υλικά που χρησιμοποίησα. Αν θέλουμε περισσότερη ποσότητα από εκείνη που χωράει το δοχείο του multi θα αλέσουμε την ντομάτα κλπ σε 2 δόσεις.
  2. Δεν είχα βασιλικό στη φάση που την έφτιαξα αλλά την επόμενη φορά θα προσθέσω στο βράσιμο2-3 φυλλαράκια για κάθε μερίδα.
  3. Τα ζυμαρικά μου ήταν μικρά κοχυλάκια και νομίζω ότι ήταν ιδανικά γι αυτό το πιάτο γιατί η σάλτσα εισχωρούσε στο εσωτερικό τους και τους πήγαινε πολύ!
  4. Αν οι ντομάτες δεν είναι ώριμες θα προσθέσουμε και λίγο πελτέ στη σάλτσα μας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο