Γλυκά

Μαλακά cookies με αλεύρι ολικής και ελαιόλαδο, χωρίς ζάχαρη

Μαλακά cookies με αλεύρι ολικής και ελαιόλαδο, χωρίς ζάχαρη

Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Τα υποσχέθηκα αλλά ξεχάστηκα. Οι τελευταίες μέρες ήταν δύσκολες και η δημοσίευση της συνταγής αναβλήθηκε για προσωπικούς λόγους. Έλεγα λοιπόν πριν από λίγες μέρες στη συνταγή με τις ψητές γαρίδες, πως θα δημοσιεύσω μετά από παράκληση φίλων της σελίδας κάποιες πιο «ελαφριές» συνταγές για όσους θέλουν να προσέξουν λίγο τη διατροφή τους, καλοκαίρι έρχεται.

Μαλακά cookies με αλεύρι ολικής και ελαιόλαδο, χωρίς ζάχαρη

Πρέπει βέβαια να επισημάνω πως η βάση πολλές από τις συνταγές της κρητικής κουζίνας είναι κατάλληλες για ολιγοθερμικές δίαιτες αν ελαττώσουμε το ελαιόλαδο. Ε, θα χάσουμε κάτι από την αυθεντική τους γεύση αλλά θα επιτύχουμε τον στόχο: νόστιμα πιάτα εποχής, με λιγότερες θερμίδες. Επίσης στην ενότητα της σελίδας μας με τις σαλάτες, θα βρείτε σαλάτες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν κάποιο γεύμα χωρίς να μας αφήσουν να πεινάσουμε. Οι πιο απλές θα μπορούσαν να συμπληρώσουν μια μερίδα πρωτεϊνούχας τροφής και να μας χορτάσουν αρκετά!

Μαλακά cookies με αλεύρι ολικής και ελαιόλαδο, χωρίς ζάχαρη

Στην αναζήτησή μου για κάποιες εναλλακτικές παραλλαγές στα γλυκά, τη λύση την έδωσε η αδελφή μου: «φτιάχνω πολλά από τα βουτήματά σου με χουρμάδες που μουσκεύω σε κάποιο υγρό και μετά τους αλέθω». Έτσι άρχισα τα πειράματα. Για την ώρα έχω επιτύχει δυο νόστιμα αποτελέσματα που θα δημοσιεύσω βέβαια τις συνταγές τους στις προσεχείς αναρτήσεις.

Η μια θα έλεγα πως θέλει ακόμη λίγη επεξεργασία στη διαδικασία του ψησίματος για να γίνει έτσι όπως τη θέλω, αλλά η άλλη μας άρεσε όπως βγήκε! Μαλακά cookies χωρίς ζάχαρη με αρκετά γλυκιά γεύση για να καλύψει την ανάγκη μας για ένα συνοδευτικό στον πρωινό και τον απογευματινό καφέ μας.  Δεν έχουν βέβαια τη γλύκα των ζαχαρένιων αλλά δεν έχουν και τις θερμίδες τους!

Μαλακά cookies με αλεύρι ολικής και ελαιόλαδο, χωρίς ζάχαρη

Παρατηρήσεις

  1. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μπαχαρικά με άλλα της επιλογής μας ή με ξύσματα εσπεριδοειδών.
  2. Θα δοκιμάσω τη συνταγή και με σταφίδες, νομίζω ότι θα αντικαταστήσουν επάξια τους χουρμάδες αλλά πρέπει να τη δοκιμάσω ως προς τις ποσότητες.
  3. Με τις παραπάνω ποσότητες βγήκαν 20 μεγαλούτσικα cookies.
  4. Την επόμενη φορά θα προσθέσω λίγα καρύδια ή φουντούκια, νομίζω πως ταιριάζουν σ’αυτές τις συνταγές.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο