Κάλλιο αργά παρά ποτέ…
Τα υποσχέθηκα αλλά ξεχάστηκα. Οι τελευταίες μέρες ήταν δύσκολες και η δημοσίευση της συνταγής αναβλήθηκε για προσωπικούς λόγους. Έλεγα λοιπόν πριν από λίγες μέρες στη συνταγή με τις ψητές γαρίδες, πως θα δημοσιεύσω μετά από παράκληση φίλων της σελίδας κάποιες πιο «ελαφριές» συνταγές για όσους θέλουν να προσέξουν λίγο τη διατροφή τους, καλοκαίρι έρχεται.
Πρέπει βέβαια να επισημάνω πως η βάση πολλές από τις συνταγές της κρητικής κουζίνας είναι κατάλληλες για ολιγοθερμικές δίαιτες αν ελαττώσουμε το ελαιόλαδο. Ε, θα χάσουμε κάτι από την αυθεντική τους γεύση αλλά θα επιτύχουμε τον στόχο: νόστιμα πιάτα εποχής, με λιγότερες θερμίδες. Επίσης στην ενότητα της σελίδας μας με τις σαλάτες, θα βρείτε σαλάτες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν κάποιο γεύμα χωρίς να μας αφήσουν να πεινάσουμε. Οι πιο απλές θα μπορούσαν να συμπληρώσουν μια μερίδα πρωτεϊνούχας τροφής και να μας χορτάσουν αρκετά!
Στην αναζήτησή μου για κάποιες εναλλακτικές παραλλαγές στα γλυκά, τη λύση την έδωσε η αδελφή μου: «φτιάχνω πολλά από τα βουτήματά σου με χουρμάδες που μουσκεύω σε κάποιο υγρό και μετά τους αλέθω». Έτσι άρχισα τα πειράματα. Για την ώρα έχω επιτύχει δυο νόστιμα αποτελέσματα που θα δημοσιεύσω βέβαια τις συνταγές τους στις προσεχείς αναρτήσεις.
Η μια θα έλεγα πως θέλει ακόμη λίγη επεξεργασία στη διαδικασία του ψησίματος για να γίνει έτσι όπως τη θέλω, αλλά η άλλη μας άρεσε όπως βγήκε! Μαλακά cookies χωρίς ζάχαρη με αρκετά γλυκιά γεύση για να καλύψει την ανάγκη μας για ένα συνοδευτικό στον πρωινό και τον απογευματινό καφέ μας. Δεν έχουν βέβαια τη γλύκα των ζαχαρένιων αλλά δεν έχουν και τις θερμίδες τους!
Υλικά
6 χουρμάδες
4 κουταλιές (60ml) χυμό πορτοκαλιού
1 μπανάνα 80-90gr (καθαρισμένη)
1 μεγάλο αυγό
5 κουταλιές (75ml) ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι σόδα
1 κούπα (145gr) αλεύρι ολικής άλεσης
Προαιρετικά, αν τα θέλουμε γλυκά, θα προσθέσουμε 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη ή 1 κουταλιά μέλι
Επί το έργον
Μουσκεύουμε τους χουρμάδες στον χυμό πορτοκαλιού να μαλακώσουν ελαφρά. Βάζουμε στο μπολ του multi τους χουρμάδες μαζί με τον χυμό, την μπανάνα και το ελαιόλαδο και αλέθουμε μέχρι να γίνει ένας λείος πολτός. Αδειάζουμε σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη σόδα. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η σόδα και προσθέτουμε το αλεύρι.
Πρέπει να έχουμε μια σχεδόν ρευστή ζύμη, αλλά όχι τόσο αραιή όσο του κέικ. Περιμένουμε 15-20 λεπτά, ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) και στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Η ζύμη μας στο διάστημα αυτό θα έχει ελαφρά σφίξει και θα βγαίνει σε ωραίες κουταλιές.
Βγάζουμε λοιπόν με ένα κουτάλι τα cookies μας πάνω στο στρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας, στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά περίπου ή για λίγο περισσότερο αν τα θέλουμε τραγανά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς για να μην πάρουν υγρασία.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μπαχαρικά με άλλα της επιλογής μας ή με ξύσματα εσπεριδοειδών.
- Θα δοκιμάσω τη συνταγή και με σταφίδες, νομίζω ότι θα αντικαταστήσουν επάξια τους χουρμάδες αλλά πρέπει να τη δοκιμάσω ως προς τις ποσότητες.
- Με τις παραπάνω ποσότητες βγήκαν 20 μεγαλούτσικα cookies.
- Την επόμενη φορά θα προσθέσω λίγα καρύδια ή φουντούκια, νομίζω πως ταιριάζουν σ’αυτές τις συνταγές.