Μεζεδάκι από τα λίγα!
Πού θα πάει; Θα γυρίσει ο καιρός. Γράφω σήμερα ανάρτηση με συνταγή για βεράντα και ουζάρισμα με ένα αέρα και μια σκόνη που δεν μας επιτρέπουν εδώ κάτω να βγούμε ούτε για πέντε λεπτά έξω, ειδικά όσοι έχουμε κάποιες αλλεργίες. Αλλά η συνταγή είναι εποχής και σίγουρα θα τη απολαύσουμε και εντός! Θα έλεγα ότι είναι παντός καιρού. Παρεούλες φτιάχνονται αυτές τις μέρες και για καλλιτεχνικούς και για αθλητικούς λόγους.
Εμείς μάλιστα απολαύσαμε αυτές τις γαρίδες ως ελαφρύ γεύμα με μια απλή πιρουνάτη πατατοσαλάτα που είναι χορταστική και ταιριάζει ωραία με τις γαρίδες και με όλα τα ψητά κρεατικά και θαλασσινά. Επειδή όλοι είμαστε σε «mood» ελάττωσης των θερμίδων όπου γίνεται, ελάττωσα το ελαιόλαδο που λέω στην συνταγή. Γι αυτό και δοκίμασα να ψήσω και όχι να τηγανίσω τις γαρίδες που γι αυτό τον σκοπό πρέπει να είναι κάπως μεγαλούτσικες. Οι δικές μου ήταν καταψυγμένες αλλά φυσικά και με φρέσκιες η συνταγή δεν έχει διαφορά. Τις είχα φτιάξει πρώτη φορά τη Μεγαλοβδομάδα, αλλά δεν κράτησα φωτογραφίες. Ήταν λίγο μικρότερες, αλλά η μόνη διαφορά ήταν στον χρόνο ψησίματος και …στην ποσότητα της σάλτσας.
Μας άρεσαν τόσο πολύ που τις ξανάφτιαξα για το site πριν από λίγες μέρες. Θα έλεγα λοιπόν ότι με τη λιγότερη σάλτσα που έβαλα τώρα είναι ένα πιάτο «διαίτης» που όμως μπορούν να απολαύσουν και όσοι δεν κάνουν δίαιτα. Όχι απλά να απολαύσουν, να «τσακίσουν» 🙂 !
Είναι αλήθεια ότι αυτή την εποχή έχω πλήθος μηνυμάτων inbox για συνταγές με πιο λίγες θερμίδες, για γλυκά και βουτήματα χωρίς ζάχαρη κι έτσι δοκιμάζω αναλογίες και μετατροπές με υλικά που θα την αντικατιστούσαν ικανοποιητικά. Εξάλλου υπάρχουν πια τόσο πολλές για να προτείνω στα παιδιά που διαβάζουν και που δεν πρέπει να κάνουν εκπτώσεις στη διατροφή τους, που δεν θα λείψουν και οι κλασικές-κανονικές προτάσεις, τόσο στο μενού όσο και στις καθημερινές κοινοποιήσεις στα social media.
Υλικά
Γαρίδες μεγάλου ή μεσαίου μεγέθους(όσες χωράει σε μια στρώση το δισκάκι του air-fryer ή το σκεύος που θα τις ψήσουμε στο γκριλ)
1 κουταλιά ελαιόλαδο για να τις αλείψουμε
Για τη σάλτσα σερβιρίσματος:
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι μουστάρδα
Ξύσμα λεμονιού
Στο γαρνίρισμα προαιρετικά λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φρέσκια ρίγανη
Η κουταλιά μου είναι 15ml και το κουταλάκι μου 5ml
Επί το έργον
Πλένουμε τις γαρίδες καλά και με ένα σκίσιμο στην πάνω πλευρά αφαιρούμε το εντεράκι με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας. Αν είναι καταψυγμένες τις ξεπαγώνουμε πρώτα εντελώς. Αλατίζουμε ελαφρά. Στρώνουμε στο δισκάκι του air fryer ένα κομμάτι χαρτιού ψησίματος και το αλείφουμε με ελαιόλαδο (ένα πινελάκι ή ένα spray λαδιού είναι πολύ βοηθητικά εδώ).
Αραδιάζουμε τις γαρίδες χωρίς να αφήσουμε κενά ανάμεσά τους. Τις ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το μέγεθος, στους 180-190 βαθμούς. Ωστόσο χτυπάμε σε μπολ με το μιξεράκι του φραπέ (ή ανακατεύουμε σε βαζάκι) τα υλικά για τη σάλτσα. Τις σερβίρουμε και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε λίγο μαϊντανό στο σερβίρισμα.
Παρατηρήσεις
- Οι οδηγίες για το ψήσιμο στο γκριλ είναι αναλυτικά εδώ
- Για πιο δυνατή γεύση μπορούμε να αλείψουμε με μια σκελίδα σκόρδο το χαρτί ψησίματος ή να προσθέσουμε ψιλοκομμένο σκόρδο στη σάλτσα
- Για πιο πικάντικη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα λίγο καυτερό πιπέρι ή πάπρικα αν αντέχουμε τα καυτερά.
- Προφανώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τις ποσότητες της σάλτσας κρατώντας τις αναλογίες, ανάλογα με το πόσες γαρίδες θα ψήσουμε (ή με το πόσες θερμίδες θέλουμε να έχει το πιάτο μας 😉 )
- Δοκιμάσαμε 1-2 με το chutney (μαρμελάδα) ντομάτας και τους ταίριαξε τέλεια. Άρα και με μια καλή κέτσαπ για όσους τη συνηθίζουν θα είναι πολύ νόστιμες.