Vegan/vegetarian

Σαλάτα με τορτελίνια και σταμναγκάθι

Σαλάτα με τορτελίνια και σταμναγκάθι

Το λες και ελαφρύ γεύμα…

Έλεγα προχθές στην ανάρτηση με τα γεραπετρίτικα καλιτσούνια ότι έκλεψαν την προτεραιότητα από 2-3 συνταγές με σαλάτες που δοκιμάσαμε αυτές τις μέρες. Ε λοιπόν ήρθε η ώρα για την πρώτη, την πιο χορταστική, αυτήν που θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει και ελαφρύ γεύμα.

Σαλάτα με τορτελίνια και σταμναγκάθι

Και μιας και πλησιάζει η Πρωτομαγιά που κάτι θα χρειαστούμε για να συμπληρώσουμε τα κρεατικά μας, θα μπορούσε να την πει κανείς και ωραίο συνοδευτικό που θα προτιμήσουν και τα παιδιά της παρέας. Εμείς την έχουμε ήδη φτιάξει δυο φορές ως κύριο πιάτο γιατί μας άρεσε και γιατί οι 2-3 ρίζες με σταμναγκάθι που έχουμε στον μικρό μας μπαξέ φέτος μας έχουν δώσει μικρές ποσότητες έστω για σαλάτες…

Σαλάτα με τορτελίνια και σταμναγκάθι

Η ιδέα ήρθε από ιταλικό περιοδικό και η πρασινάδα στην ιταλική εκδοχή ήταν η ρόκα και σε τούτη και στην άλλη σαλάτα που θα δείξω σε λίγες μέρες. Οι τακτικοί επισκέπτες του site θα έχετε αντιληφθεί ότι μου αρέσει να «πειράζω» διεθνείς συνταγές και να τις φέρνω στα μέτρα της Κρήτης, με δικά μας προϊόντα και πιο οικείους συνδυασμούς.

Ειδικά η ιταλική που είναι η αμέσως επόμενη αγαπημένη μου μετά την κρητική, προσφέρεται για τέτοιες παρεμαβάσεις. Δεν ξέρω πώς θα είναι με τη ρόκα, δεν είχα ρόκα για να τη δοκιμάσω έτσι, αλλά με το σταμναγκάθι μας ήταν εξαιρετική. Και μάλιστα, για όσους δεν θέλουν να το καταναλώσουν ωμό, μια χαρά θα είναι και με ελαφρά ζεματισμένο!

Σαλάτα με τορτελίνια και σταμναγκάθι

Για όσο καιρό βρίσκω σταμναγκάθι θα την φτιάχνω και θα την ξαναφτιάχνω με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές γιατί είναι πιάτο πλήρες (τα συστατικά της έχουν και πρωτεΐνη, και υδατάνθρακες, και βέβαια φυτικές ίνες και ελαιόλαδο), οπότε διατροφικά τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Παρατηρήσεις

  1. Τα υλικά του ντρέσινγκ μπορούμε να τα χτυπήσουμε σε ένα βαζάκι αν δεν έχουμε μιξεράκι.
  2. Έβαλα σε ένα μέρος της σαλάτας ελιές και ντοματίνια αλλά θεωρώ ότι ήταν καλύτερη χωρίς αυτά (ιδιαίτερα οι ελιές δεν μου άρεσαν). Αναδεικνύονται οι ήδη ωραίες γεύσεις των υπόλοιπων υλικών χωρίς αυτά.
  3. Με τις ποσότητες αυτές βγαίνει μια αρκετά πλούσια σαλάτα ή 3-4 μέτρια πιάτα για ελαφρύ γεύμα.
  4. Όπως σε κάθε σαλάτα, οι ποσότητες των υλικών δεν είναι πολύ αυστηρές. Αυξομειώνουμε κατά το δικό μας γούστο, ειδικά τα υλικά και την ποσότητα του ντρέσινγκ.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Necessary

Απαραιτητα cookies ώστε να λειτουργεί κατάλληλα η ιστοσελίδα μας.

PHPSESSID,gdpr

Advertising

Τα χρησιμοποιουμέ ώστε να σας προωθήσουμε διαφημιστικό υλικό που να ταιριάζει στην προτιμήσεις σας.

DSID,IDE,__gads,session_depth,test_cookie,ck1,rlas3rt1-z,drtn1269450465,1P_JAR

Analytics

Χρησιμοποιούμε αυτά τα cookies ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία σας στην ιστοσελίδα μας και να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.

_ga,_gat,_gid

Other

Χρησιμοποιώντας αυτά τα cookies μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες όπως youtube και αλλές.

GPS,PREF,VISITOR_INFO1_LIVE,YSC,di2,loc,ouid,uid,uvc,vc,mus,__atuvc,__atuvs

Μετάβαση στο περιεχόμενο