Το λες και ελαφρύ γεύμα…
Έλεγα προχθές στην ανάρτηση με τα γεραπετρίτικα καλιτσούνια ότι έκλεψαν την προτεραιότητα από 2-3 συνταγές με σαλάτες που δοκιμάσαμε αυτές τις μέρες. Ε λοιπόν ήρθε η ώρα για την πρώτη, την πιο χορταστική, αυτήν που θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει και ελαφρύ γεύμα.
Και μιας και πλησιάζει η Πρωτομαγιά που κάτι θα χρειαστούμε για να συμπληρώσουμε τα κρεατικά μας, θα μπορούσε να την πει κανείς και ωραίο συνοδευτικό που θα προτιμήσουν και τα παιδιά της παρέας. Εμείς την έχουμε ήδη φτιάξει δυο φορές ως κύριο πιάτο γιατί μας άρεσε και γιατί οι 2-3 ρίζες με σταμναγκάθι που έχουμε στον μικρό μας μπαξέ φέτος μας έχουν δώσει μικρές ποσότητες έστω για σαλάτες…
Η ιδέα ήρθε από ιταλικό περιοδικό και η πρασινάδα στην ιταλική εκδοχή ήταν η ρόκα και σε τούτη και στην άλλη σαλάτα που θα δείξω σε λίγες μέρες. Οι τακτικοί επισκέπτες του site θα έχετε αντιληφθεί ότι μου αρέσει να «πειράζω» διεθνείς συνταγές και να τις φέρνω στα μέτρα της Κρήτης, με δικά μας προϊόντα και πιο οικείους συνδυασμούς.
Ειδικά η ιταλική που είναι η αμέσως επόμενη αγαπημένη μου μετά την κρητική, προσφέρεται για τέτοιες παρεμαβάσεις. Δεν ξέρω πώς θα είναι με τη ρόκα, δεν είχα ρόκα για να τη δοκιμάσω έτσι, αλλά με το σταμναγκάθι μας ήταν εξαιρετική. Και μάλιστα, για όσους δεν θέλουν να το καταναλώσουν ωμό, μια χαρά θα είναι και με ελαφρά ζεματισμένο!
Για όσο καιρό βρίσκω σταμναγκάθι θα την φτιάχνω και θα την ξαναφτιάχνω με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές γιατί είναι πιάτο πλήρες (τα συστατικά της έχουν και πρωτεΐνη, και υδατάνθρακες, και βέβαια φυτικές ίνες και ελαιόλαδο), οπότε διατροφικά τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Υλικά
Για 250gr τορτελίνια με γέμιση τυριού:
1-1,5 κούπα πλυμένο και στραγγισμένο σταμναγκάθι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
3 φέτες αλλαντικό της επιλογής μας (έβαλα καπνιστή γαλοπούλα)
2 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης από βάζο (δικές μας ή του εμπορίου)
Για το ντρέσινγκ:
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές βαλσάμικο ξίδι
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι μουστάρδα
Αλάτι και αν θέλουμε πιπέρι
Η κούπα μου είναι 250 ml, κουταλιά 15ml και το κουταλάκι 5ml (δοσομετρικά)
Επί το έργον
Πλένουμε καλά το σταμναγκάθι και το αφήνουμε να στραγγίξει. Βράζουμε τα τορτελίνια σε αλατισμένο νερό, 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ όσα συστήνει η συσκευασία, και τα στραγγίζουμε. Τα αδειάζουμε σε ευρύχωρο σκεύος και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Κόβουμε από πάνω τους το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες, το σταμναγκάθι με το χέρι, τις πιπεριές σε ροδέλες ή ραβδάκια, και το αλλαντικό. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μιξεράκι του νες καφέ τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Ανακατεύουμε καλά, περιμένουμε 5-10 λεπτά και σερβίρουμε. Αν θέλουμε κρατάμε μερικά φυλλαράκια σταμναγκάθι ολόκληρα για να τη γαρνίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Τα υλικά του ντρέσινγκ μπορούμε να τα χτυπήσουμε σε ένα βαζάκι αν δεν έχουμε μιξεράκι.
- Έβαλα σε ένα μέρος της σαλάτας ελιές και ντοματίνια αλλά θεωρώ ότι ήταν καλύτερη χωρίς αυτά (ιδιαίτερα οι ελιές δεν μου άρεσαν). Αναδεικνύονται οι ήδη ωραίες γεύσεις των υπόλοιπων υλικών χωρίς αυτά.
- Με τις ποσότητες αυτές βγαίνει μια αρκετά πλούσια σαλάτα ή 3-4 μέτρια πιάτα για ελαφρύ γεύμα.
- Όπως σε κάθε σαλάτα, οι ποσότητες των υλικών δεν είναι πολύ αυστηρές. Αυξομειώνουμε κατά το δικό μας γούστο, ειδικά τα υλικά και την ποσότητα του ντρέσινγκ.