Χρώματα κι αρώματα σ’ ένα νόστιμο πιάτο με χοιρινό!
Δυο βδομάδες πριν από το Πάσχα, ήδη κάποιοι κάνουν τους σχεδιασμούς τους όπως φαίνεται από τα στατιστικά του site. H σημερινή λοιπόν συνταγή είναι πρόταση για όσους δεν νηστεύουν αλλά και για όσους θέλουν να αποφύγουν το αρνί τις μέρες του Πάσχα είτε επειδή δεν τους αρέσει, είτε λόγω …τιμής.
Αλλά και όσοι διαλέξουν αρνί για τα πασχαλινά τους μαγειρέματα, σίγουρα θα συμφωνήσουν ότι για πολλούς και διάφορους λόγους δεν είναι για όλες τις μέρες! Και μπορεί στον τίτλο της συνταγής να λέω ψαρονέφρι, αλλά το φαγητό μας είναι εξαιρετικό με οποιαδήποτε μερίδα χοιρινού για κατσαρόλα.
Απλά με το ψαρονέφρι έχει και το πλεονέκτημα της γρήγορης παρασκευής αφού είναι από τα κομμάτια που μαγειρέυονται γρηγορότερα από τα υπόλοιπα. Σπανάκι και μάραθο, άφθονα αυτήν την εποχή και τα πολύχρωμα ντοματίνια δεν λείπουν βέβαια όλο τον χρόνο αλλά από τώρα και μετά είναι στις δόξες τους!
Ο συνδυασμός χοιρινού με μάραθο είναι εγνωσμένης νοστιμιάς στην κρητική κουζίνα, μαγειρεμένα με πιο παραδοσιακούς τρόπους και ήδη θα έχετε δει τις συνταγές μου που το συνδυάζουν είτε νωπό είτε καπνιστό με το αρωματικό αυτό χορταράκι και με άλλα γιαχνερά χόρτα. Φυσικά μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με άνηθο, με άλλο όμως γευστικό αποτέλεσμα.Το ίδιο ταιριαστός είναι και ο συνδυασμός του κρέατος με σπανάκι. Θα έχετε δει το φρικασέ μου με μοσχαράκι. Αυτή όμως είναι μια συνταγή αυτοσχεδιασμού που μας άρεσε πολύ και την έχουμε φτιάξει 2-3 φορές φέτος.
Υλικά
1 ψαρονέφρι περίπου 500gr κομμένο σε ροδέλες με πάχος 1,5-2cm
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/3 κούπας (περίπου 80ml) ελαιόλαδο
¼ κούπας (περίπου 60ml) λευκό ή ροζέ κρασί
1 μικρό ματσάκι μάραθο (όσο πιάνει το χέρι μας, δείτε φωτογραφίες)
½ κιλό φρέσκο σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο)
Αλάτι
Πιπέρι
10 ντοματίνια της επιλογής μας
Για το αυγολέμονο:
1 αυγό
Χυμός ενός λεμονιού
Επί το έργον
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ροδίζουμε και από τις δυο πλευρές τις ροδέλες του κρέατος. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια (ή τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες). Αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε το μάραθο καλοπλυμένο και κομμένο σε κομματάκια 4-5 cm και λίγο νερό.
Σε 10 λεπτά περίπου προσθέτουμε το σπανάκι πλυμένο και με τα νερά που έχει συγκρατήσει. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τα ντοματίνια ολόκληρα, χαμηλώνουμε μόλις πάρει βράση και με σκεπασμένη την κατσαρόλα σιγομαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά. Δεν θέλουμε πολλά υγρά, δεν είναι σούπα, αλλά πρέπει να έχουμε λίγα για το αυγολέμονο (δείτε παρατηρήσεις).
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο όπως στα άλλα φρικασέ, περιχύνουμε το φαγητό μας και κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα να πάει παντού. Μόλις αρχίσει να ξαναβράζει αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι.
Περιμένουμε να ησυχάσει και σερβίρουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Παρατηρήσεις
- Με τις παραπάνω ποσότητες βγαίνουν 3 κανονικές μερίδες, αν θέλουμε διπλασιάζουμε τη δόση.
- Αν χρησιμοποιήσουμε άλλη μερίδα χοιρινού μαγειρεύουμε περίπου μισή ώρα πριν προσθέσουμε το σπανάκι. Το μάραθο όμως θέλει τον χρόνο του οπότε το προσθέτουμε πιο νωρίς.
- Στις φωτογραφίες φαίνονται και λίγα φρέσκα σπαράγγια στην κατσαρόλα. Τα είχα βρει στον περίπατό μου την τελευταία φορά που έφτιαξα το φαγητό και ταίριαξαν τέλεια αλλά δεν είναι απαραίτητα.
- Μπορούμε να παραλείψουμε το αυγολέμονο, να μαγειρέψουμε το φαγητό μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του και να προσθέσουμε μόνο λεμόνι.
- Αυτήν τη φορά είχα ντοματίνια 2-3 χρωμάτων και πραγματικά ήταν εξαιρετική η εμφάνιση του πιάτου, δεν ξέρω αν φαίνεται στις φωτογραφίες. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο κόκκινα.