Σε τρεις παραλλαγές, όλες vegan και μια άλαδη!
Από σαράντα κύματα πέρασε τούτη η συνταγή μέχρι να καταλήξω στη σημερινή μορφή της. Και δίνω τις τρεις τελευταίες παραλλαγές που ήταν καλύτερη η μια από την άλλη και δεν έμεινε ούτε ψίχουλο. Στη δεύτερη μάλιστα είχα την καλύτερη βοηθό, φαίνονται τα μικρά της χεράκια, που όπως πάντα έκανε και την παρέμβασή της στα υλικά.
Επειδή η προχθεσινή τελευταία παρασκευή είναι άλαδη, θα γράψω πιο πολλές λεπτομέρειες στην ενότητα «παραλλαγή», γιατί και γευστικά είναι αισθητά διαφορετικό το αποτέλεσμα και οι ποσότητες των υλικών αλλάζουν λίγο.
Δεν πρόκειται όμως για άλλη συνταγή αφού «ο καμβάς» ήταν ο ίδιος. Η «έμπνευση» προήλθε από περιοδικό βαλκανικής χώρας (ναι, έχω κι απ’ αυτά από μια εκδρομή που είχαμε κάνει πριν από πολλά χρόνια). Η λιπαρή ουσία ήταν vegetable oil κι εγώ όπου δω vegetable oil βάζω βέβαια ελαιόλαδο. Ποιο vegetable oil μπορεί να το ανταγωνιστεί;
Έλα σου όμως που ήταν το μοναδικό υγρό της συνταγής οπότε όταν το ανακάτεψα με τα στερεά που έδινε δεν έγινε ζυμάρι αλλά …γκρανόλα! Έτσι την πρώτη πρώτη φορά μπορώ να πω πως ήταν σκέτη αποτυχία γιατί έβαλα παραπάνω λάδι, νερό και ό,τι μου κατέβηκε τελικά για να γίνει ζυμάρι. Ναι, αλλά όλες οι υπόλοιπες έδωσαν πολύ νόστιμα μπισκοτάκια που έφυγαν μέχρι το τελευταίο! Και στις εγγονούλες μου άρεσαν πολύ! Δυο δυο τα έπαιρναν και όπως μου λένε δεν έμεινε ούτε ένα.
Μοιάζουν με κάποιες από τις πιο νόστιμες μπάρες βρώμης που έχω δοκιμάσει και γι αυτό τα έχω ήδη φτιάξει τρεις φορές με τη δική μου βέβαια παρέμβαση στην αρχική συνταγή, που έχει χυμό φρούτου, σταφίδες, και μυρωδικά! Φυσικά θα αναφέρω και την προσθήκη της εγγονούλας μου που τα απογείωσε!
Υλικά
170 ml ελαιόλαδο
250 ml χυμό μήλου ή πορτοκαλιού
250gr καστανή ζαχαρη
300gr φαρίνα ολικής άλεσης
90gr σταφίδες
50gr καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
Ελάχιστο αλάτι
Ξύσμα πορτοκαλιού (αν υπάρχει)
350gr νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
Προαιρετικά, 50-100gr τρούφα σοκολάτας
Επί το έργον
Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά με τα αρωματικά (εκτός από τη ζάχαρη). Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τον χυμό και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η περισσότερη, και προσθέτουμε το μείγμα των στερεών. Αφήνουμε να μείνει κανένα 15λεπτο το ζυμαράκι (είναι σχετικά κολλώδες αλλά όχι ρευστό).
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) και στρώνουμε το λαμαρινάκι του φούρνου με χαρτί ψησίματος. Με ένα κουτάλι παίρνουμε ποσότητες από το ζυμάρι μας και φτιάχνουμε τα μπισκότα μας σε μέγεθος κανονικού κεφτέ.
Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας, στην μεσαία σχάρα, για 20-25 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο. Αφού κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε κουτί μπισκότων.
Παραλλαγή
Αντί για ελαιόλαδο έβαλα 180 γραμμάρια φιστικοβούτυρο όχι το λείο αλλά αυτό που έχει κομματάκια φιστικιού.Έτσι έβαλα λιγότερα καρύδια. Ελάττωσα και τη ζάχαρη σ’ αυτήν την παραλλαγή σε 200 γραμμάρια και το ζυμαράκι πήρε 330 γραμμάρια νιφάδες βρώμης και 250 γραμμάρινα φαρίνα ολικής άλεσης.Παρατηρήσεις
- Θεωρώ ότι –παραδόξως- έγιναν καλύτερα με τον χυμό μήλου του εμπορίου… Ο χυμός του πορτοκαλιού δεν ήταν φυσικός, ήταν πορτοκαλάδα με ανθρακικό.
- Όταν λέω φαρίνα ολικής άλεσης εννοώ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ολικής άλεσης που σημαίνει ότι μπορεί να αντικατασταθεί με κοινό αλεύρι ολικής άλεσης και 2 κουταλάκια μπέικιν.
- Ανάλογα με το μέγεθος του φούρνου, γεμίζουν 1-1,5 ταψί. Ο ένας από τους δικούς μου είναι των 70 lt και έχει μεγάλα ταψιά οπότε χώρεσαν σε ένα…
- Οι σταφίδες μπορεί να είναι ξανθές ή μικρές κορινθιακές. Ταιριάζουν και τα δυο είδη.