Vegan/vegetarian

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και αλεύρι ολικής άλεσης

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και αλεύρι ολικής άλεσης

Σε τρεις παραλλαγές, όλες vegan και μια άλαδη!

Από σαράντα κύματα πέρασε τούτη η συνταγή μέχρι να καταλήξω στη σημερινή μορφή της. Και δίνω τις τρεις τελευταίες παραλλαγές που ήταν καλύτερη η μια από την άλλη και δεν έμεινε ούτε ψίχουλο. Στη  δεύτερη μάλιστα είχα την καλύτερη βοηθό, φαίνονται τα μικρά της χεράκια, που όπως πάντα έκανε και την παρέμβασή της στα υλικά.

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και αλεύρι ολικής άλεσης

Επειδή η προχθεσινή τελευταία παρασκευή είναι άλαδη, θα γράψω πιο πολλές λεπτομέρειες στην ενότητα «παραλλαγή», γιατί και γευστικά είναι αισθητά διαφορετικό το αποτέλεσμα και οι ποσότητες των υλικών αλλάζουν λίγο.

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και αλεύρι ολικής άλεσης

Δεν πρόκειται όμως για άλλη συνταγή αφού «ο καμβάς» ήταν ο ίδιος. Η «έμπνευση» προήλθε από περιοδικό βαλκανικής χώρας (ναι, έχω κι απ’ αυτά από μια εκδρομή που είχαμε κάνει πριν από πολλά χρόνια). Η λιπαρή ουσία ήταν vegetable oil κι εγώ όπου δω vegetable oil βάζω βέβαια ελαιόλαδο. Ποιο vegetable oil μπορεί να το ανταγωνιστεί;

Έλα σου όμως που ήταν το μοναδικό υγρό της συνταγής οπότε όταν το ανακάτεψα με τα στερεά που έδινε δεν έγινε ζυμάρι αλλά …γκρανόλα! Έτσι την πρώτη πρώτη φορά μπορώ να πω πως ήταν σκέτη αποτυχία γιατί έβαλα παραπάνω λάδι, νερό και ό,τι μου κατέβηκε τελικά για να γίνει ζυμάρι. Ναι, αλλά όλες οι υπόλοιπες έδωσαν πολύ νόστιμα μπισκοτάκια που έφυγαν μέχρι το τελευταίο! Και στις εγγονούλες μου άρεσαν πολύ! Δυο δυο τα έπαιρναν και όπως μου λένε δεν έμεινε ούτε ένα.

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και αλεύρι ολικής άλεσης

Μοιάζουν με κάποιες από τις πιο νόστιμες μπάρες βρώμης που έχω δοκιμάσει και γι αυτό τα έχω ήδη φτιάξει τρεις φορές με τη δική μου βέβαια παρέμβαση στην αρχική συνταγή, που έχει χυμό φρούτου, σταφίδες, και μυρωδικά! Φυσικά θα αναφέρω και την προσθήκη της εγγονούλας μου που τα απογείωσε!

 

Παραλλαγή

Αντί για ελαιόλαδο έβαλα 180 γραμμάρια φιστικοβούτυρο όχι το λείο αλλά αυτό που έχει κομματάκια φιστικιού.Έτσι έβαλα λιγότερα καρύδια. Ελάττωσα και τη ζάχαρη σ’ αυτήν την παραλλαγή σε 200 γραμμάρια και το ζυμαράκι πήρε 330 γραμμάρια νιφάδες βρώμης και 250 γραμμάρινα φαρίνα ολικής άλεσης.

Παρατηρήσεις

  1. Θεωρώ ότι –παραδόξως- έγιναν καλύτερα με τον χυμό μήλου του εμπορίου… Ο χυμός του πορτοκαλιού δεν ήταν φυσικός, ήταν πορτοκαλάδα με ανθρακικό.
  2. Όταν λέω φαρίνα ολικής άλεσης εννοώ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ολικής άλεσης που σημαίνει ότι μπορεί να αντικατασταθεί με κοινό αλεύρι ολικής άλεσης και 2 κουταλάκια μπέικιν.
  3. Ανάλογα με το μέγεθος του φούρνου, γεμίζουν 1-1,5 ταψί. Ο ένας από τους δικούς μου είναι των 70 lt και έχει μεγάλα ταψιά οπότε χώρεσαν σε ένα…
  4. Οι σταφίδες μπορεί να είναι ξανθές ή μικρές κορινθιακές. Ταιριάζουν και τα δυο είδη.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο