Μια υπέροχη συνταγή με γαλλική προέλευση!
Υποσχέθηκα γλυκό κέρασμα για τη γιορτή μου, και διάλεξα ετούτη την τάρτα ανάμεσα σε πολλές συνταγές των οποίων εκκρεμεί η δημοσίευση. Την έχω φτιάξει ήδη τρεις φορές, με τελευταία την προχθεσινή και θεωρώ ότι έιναι από τις πιο νόστιμες που έχω δοκιμάσει. Και πώς να μην είναι αφού «πατέρας» της είναι ο Pierre Herme, πολύ διάσημος ζαχαροπλάστης με εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία στο Παρίσι.
Πολύ φημισμένα τα macarons του, που όπως μας είχε πει ο ξεναγός μας όταν είχαμε πάει στο Παρίσι, διχάζουν τους παριζιάνους μαζί με εκείνα του Laduree. Εμείς είχαμε δοκιμάσει και των δύο και τα είχαμε βρει υπέροχα, αν και ήταν πανάκριβα! Σας τα είχα δείξει και στην σχετική ανάρτηση, σαν κοσμηματοπωλεία ήταν τα ζαχαροπλαστεία τους. Τούτη λοιπόν η γαλλική τάρτα του Herme, παρά την απλότητά της είναι θαυμάσια. Καλής ποιότητας υλικά, αλλά λίγα. Και η παρασκευή της πολύ πιο εύκολη απ’ όσο φαντάζεστε.
Βρήκα τη συνταγή σ’ ένα από τα γαλλικά περιοδικά συνταγών που μου φέρνουν τα παιδιά μου από τα ταξίδια τους και την πρωτοδοκιμάσαμε τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν. Μας άρεσε πολύ και είναι μια συνταγή που μάλλον θα καθιερώσω για μικρές μαζώξεις αφού όπως λέω παραπάνω είναι πανεύκολη… Υποθέτω ότι κάτι θα κρύβει ο Herme που θα την κάνει ακόμη πιο υπέροχη –επαγγελματίας είναι ο άνθρωπος- αλλά και με όσα δίνει είναι μοναδική!
Τραγανό μπισκότο που περιέχει σοκολάτα και που-παρόλο που δεν έχει αυγά-έχει υπέροχη υφή. Και μια γκανάς για το γέμισμα που είναι βελουδένια και πεντανόστιμη. Αυτονόητο το ότι όσο πιο καλής ποιότητας είναι η σοκολάτα και το βούτυρό μας τόσο πιο ωραία θα γίνει η τάρτα μας! Τώρα αν νηστεύουμε, μπορούμε να βάλουμε μια καλή μαργαρίνη. Δεν θα είναι το ίδιο αλλά πάλι νόστιμη θα είναι!
Υλικά
Για τη βάση:
150 gr μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο
175 gr αλεύρι και λίγο για την επιφάνεια εργασίας
30 gr κακάο για γλυκά
1 κουταλάκι σόδα (5gr)
150 gr ανάλατο βούτυρο (πλάκα)
120 gr καστανή ζάχαρη
50 gr ζάχαρη άχνη
½ κουταλάκι ανθό αλατιού
½ κουταλάκι υγρή βανίλια ή 1 σωληνάκι βανιλίνη
Για τη γέμιση:
220 gr σοκολάτα με 60-70% κακάο
65-70 gr ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 gr κρέμα γάλακτος με 30%-35% λιπαρά
Για το γαρνίρισμα:
Τριμμένη σοκολάτα ή πλακάκια σοκολάτας ή τρούφα καλής ποιότητας
Επί το έργον
Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια (σαν τρίμματα) με ένα μαχαίρι. Ανακατεύουμε το αλεύρι, με το κακάο και τη σόδα. Χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τις ζάχαρες, το αλάτι και τη βανίλια να γίνουν σαν κρέμα και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού (το κοσκινίζουμε να μην αφήσει βολαράκια) και την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε όσο το δυνατόν λιγότερο, όπως στις ζύμες για τάρτες και απλώνουμε το ζυμαράκι μας σε χαρτί ψησίματος δίνοντας του κυκλικό σχήμα. Αυτό μπορεί να γίνει και με το χέρι μας ή με πλάστη. Πρέπει να έχει πάχος λιγότερο από 1 cm και διάμετρο περίπου 28cm. Βάζουμε την τάρτα σε σκεύος με διάμετρο περίπου 24cm ώστε να έχουμε και τοιχώματα περίπου 2cm γύρω γύρω. Την ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (στον αέρα), στη μεσαία σχάρα.
Ωστόσο ετοιμάζουμε τη γκανάς: Ζεσταίνουμε την κρέμα με το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει εντελώς, χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει και να γίνει μια αφράτη σοκολατένια σαντιγί.
Απλώνουμε την κρέμα στην ΕΝΤΕΛΩΣ κρύα τάρτα, στολίζουμε όπως μας αρέσει και τη βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα. Την σερβίρουμε όμως καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Σε κάθε παρασκευή χρησιμοποιούσα διαφορετική σοκολάτα, και την τελευταία φορά είχα μόνο με 52% κακάο. Ωραία κι έτσι, αλλά ανώτερη με 70%. Είχα όμως τις μικρές μου και δεν ήθελα να είναι πολύ βαριά.
- Η συνταγή του Herme έχει περισσότερο αλάτι, 5 gr. Αν σας αρέσει, προσθέστε λίγο ακόμη από αυτό που προτείνω.
- Η τάρτα βγάζει περίπου 8 καλές μερίδες.
- Με τις τιμές που έχουν πια οι σοκολάτες δεν συμφέρουν τα σοκολατένια γλυκά, αλλά και πάλι σίγουρα είναι πιο οικονομικά τα σπιτικά από τα έτοιμα. Κρατείστε τη συνταγή για εκλεκτά κεράσματα!