Γλυκά

Πάστα φλώρα με ζύμη ελαιολάδου

Πάστα φλώρα με ζύμη ελαιολάδου

Παρακαλώ, πριν διαφωνήσετε, δοκιμάστε την!

Η πάστα φλώρα είναι πια καθιερωμένο καθημερινό γλυκό και για τα ελληνικά δεδομένα. Από τα παιδικά μου χρόνια ακόμη, θυμάμαι τη μάνα μου να μας την φτιάχνει ως γλύκισμα σχετικά εύκολο και οικονομικό. Ακόμη και στο googlaρισμα που έκανα για να βρω «ονομασία προέλευσης» αναφέρεται και ως ελληνικό γλυκό.

Πάστα φλώρα με ζύμη ελαιολάδου

Από τους Άραβες και τούτου η καταγωγή, καθιερώθηκε σε όλη την Ευρώπη περίπου από το 1000 μ.Χ., τόσο παλιό! Το ωραίο βουτυράτο ζυμαράκι της που οι ιταλοί το λένε ζύμη frolla, χρησιμοποιείται για τάρτες σε όλο τον Κόσμο! Μέχρι και στη Νότιο Αμερική το γεμίζουν με καραμελωμένο γάλα (βασικό συστατικό σε πολλά γλυκά τους) για να φτιάξουν δικές τους τάρτες.

Πάστα φλώρα με ζύμη ελαιολάδου

Το ωραίο είναι ότι παρόλο που εμείς από τους Ιταλούς πήραμε το frolla, το παραφράσαμε σε φλόρα και τελικά το ξέρουμε όλοι ως φλΩρα! Και πιο εύκολο μας είναι και πιο λουλουδιαστό ακούγεται το γλυκό μας. Οι ιταλοί αυτού του τύπου το γλυκό το λένε κροστάτα αφού γι αυτούς «πάστα» είναι τα ζυμαρικά και όχι οι τάρτες.

Όπως θα ξέρετε πολλοί από τους τακτικούς επισκέπτες του site, σε πολλά γλυκά μου, σε όποια «με παίρνει», αντικαθιστώ το βούτυρο με ελαιόλαδο καλής ποιότητας. Γιατί εδώ που τα λέμε η αυθεντική ζύμη frolla έχει βούτυρο. Όμως η αντικατάσταση με ελαιόλαδο εδώ θεωρώ ότι δεν έβλαψε το αποτέλεσμα και τη συστήνω ως πιο ελαφριά εκδοχή για το ωραίο και εύκολο αυτό γλυκό.

Πάστα φλώρα με ζύμη ελαιολάδου

Παρατηρήσεις

  1. Επειδή δεν βάζουμε βούτυρο παγωμένο που θέλει η κλασική συνταγή, καλό είναι να παγώσουμε την τάρτα μας πριν την ψήσουμε.
  2. Εδώ έβαλα μαρμελάδα κυδώνι και μόνο 200gr για ευνόητους λόγους, αλλά σηκώνει μέχρι και την διπλάσια.
  3. Αν η μαρμελάδα μας είναι πολύ στεγνή την αραιώνουμε με λίγο νερό ή λικέρ γιατί παραστεγνώνει με το ψήσιμο.
  4. Αν κόψουμε λωρίδες, περισσεύουν κομματάκια ζύμης. Συνήθως κάνω ένα μικρό «ταρτάκι». Φυσικά μπορούμε να μόνο φτιάξουμε ατομικά ταρτάκια με τα ίδια υλικά.
  5. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε αυγό μπορούμε να προσθέσουμε 120-150gr πολτό μήλου
  6. Μπορούμε να αλείψουμε με το ασπράδι του αυγού (ελαφρά χτυπημένο) το καφασωτό και να πασπαλίσουμε με κρυσταλλική ζάχαρη. Σ’ αυτήν την περίπτωση καλό είναι να ελαττώσουμε λίγο τη ζάχαρη στο ζυμάρι.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο