Μικρή ανάρτηση σήμερα, μεγάλο φαγητό!
Από την εποχή που έλεγα τα μπίζα ξεχασμένο όσπριο έχουν περάσει ήδη 12 χρόνια! Τώρα, κάθε άλλο παρά ξεχασμένο είναι. Η πρώτη συνταγή από την αγαπημένη φιλενάδα της αγαπημένης μου μάνας ήταν ίσως η πρώτη που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο. Φυσικά στην δική μου περιοχή δεν ήταν ξεχασμένα, γιατί η κυρία Ε. και ο σύζυγός της είχαν ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά μπακάλικα του χωριού μας (και όχι μόνο). Πασίγνωστο και στις γύρω περιοχές για την ποιότητά του.
Το συνεχίζει ευτυχώς ο γιός της και σύντεκνός μου, κι έτσι δεν υπάρχει χρονιά που να μην έχω κι από αυτά στις προμήθειες των οσπρίων μου. Όλοι ξέρουν πως αυτό το μαγαζί είναι εγγύηση στα όσπρια και σε πολλά άλλα πράγματα. Επίσης, παραγωγοί από το οροπέδιο Λασιθίου ερχόταν και έρχονται στο παζάρι μας (πολύ διάσημο παλαιότερα) και φέρνουν ανάμεσα στα άλλα και μπίζα. Στα Χανιά τα λένε μαναρόλια, εμείς εδώ μπίζα. Και δεν είναι ούτε μπίζι ούτε μπιζέλια. Είναι άλλο όσπριο.
Χαίρομαι που έχουν γίνει ήδη γνωστά και σε άλλες περιοχές, πολλά μάλιστα εστιατόρια που σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα τα περιλαμβάνουν στο μενού τους. Τα έχω δοκιμάσει σε κάποιο αρκετά γνωστό αλλά έχω μάθει ότι σερβίρονται σε πολλά. Σίγουρα οι έμπειροι σεφ μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και σε πιο σύγχρονες παρασκευές, είναι καλή βάση.
Η κυρία Ε. μου είχε πει ότι με όποιο τρόπο μαγειρεύω τα ρεβίθια, με ό,τι τα συνδυάζω συνδυάζονται και τα μπίζα. Έτσι ήδη υπάρχουν στο site τρεις συνταγές: με ντομάτα, ντελμπιέ, και με πράσα. Σήμερα είναι η σειρά της συνταγής με τα μάραθα που τους ταιριάζουν απίστευτα! Αν όμως δεν μπορείτε να βρείτε μπίζα, η συνταγή έχει δοκιμαστεί και με ρεβίθια και είναι εξαιρετική. Επίσης μπορούμε να τη φτιάξουμε με μαυρομάτικα φασόλια, αλλά αυτή ίσως την έχετε δει ήδη στο site.
Υλικά
3 κούπες βρασμένα μπίζα (δείτε την προετοιμασία τους στην πρώτη συνταγή, κλικ εδώ)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1/2 -3/4 κούπας ελαιόλαδο
1 ματσάκι μάραθο (να βγει καθαρισμένο και κομμένο 2-3 κούπες περίπου)
1 κούπα (περίπου 200gr) πολτό ντομάτας (δείτε παρατηρήσεις)
Αλάτι
Η κούπα μου είναι 250ml
Επί το έργον
Βράζουμε τα μπίζα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά (πρέπει να μπουν αποβραδίς στο νερό), αλλά να μη χυλώσουν ακόμη. Αυτό μπορεί να γίνει και στην χύτρα ταχύτητας. Βάζουμε το κρεμμύδι να μαραθεί με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μάραθα πλυμένα και κομμένα σε κομμάτια.
Μαγειρεύουμε για κανένα δεκαπεντάλεπτο σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε πότε πότα νερό. Προσθέτουμε την ντομάτα και αλατίζουμε ελαφρά. Μετά από 15 λεπτά προσθέτουμε και τα μπίζα και αρκετό νερό (μπορούμε και από το νερό που έβρασαν τα μπίζα). Όταν ξαναπάρουν βράση, χαμηλώνουμε ξανά σε μέτρια τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε μέχρι να χυλώσουν . Αποσύρουμε από το μάτι και σερβίρουμε αφού περάσουν 5-10 λεπτά.
Παρατηρήσεις
- Βράζω πάντα περισσότερα όσπρια απ’ όσα χρειάζονται για μια μαγεριά, και βάζω ένα μέρος στην κατάψυξη οπότε έχω σχεδόν έτοιμες οσπριάδες πολλές φορές!
- Επειδή την εποχή του μάραθου δεν υπήρχαν ντομάτες, αυτό το φαγητό το έφτιαχναν με πελτέ αραιωμένο σε νερό, ή σπιτική σάλτσα ή ντομάτα από κονσέρβα. Εγώ εδώ έβαλα μντομάτα από την κατάψυξη (200gr) και 5-6 ντοματίνια που υπήρχαν στο ψυγείο.
- Όπως και με τα άλλα όσπρια, σε περίπτωση που περισσέψουν μπορούμε την επομένη να προσθέσουμε ρύζι είτε φτιάξουμε το φαγητό με μπίζα είτε με ρεβίθια.
- Τα μπίζα μου αυτή τη φορά είναι σκούρα γιατί ήταν η τελευταία μαγεριά από τα περισυνά, αλλά και γιατί τα μάραθα σκουραίνουν το φαγητό. Γι αυτό η διαφορά στο χρώμα με τις υπόλοιπες συνταγές. Είχα μάλιστα μια αγωνία ότι δεν θα βράσουν καλά, αλλά χύλωσαν τέλεια!