Ωραίο συνοδευτικό για τα κρεατικά και τα θαλασσινά μας!
Μπορεί στη σημερινή ανάρτηση να τον βλέπετε με σάλτσα κιμά (ταιριάζει τέλεια), αλλά εμείς τον έχουμε δοκιμάσει και με ψητά ή τηγανητά ψάρια. Θεώρησα λοιπόν ότι πρέπει να δώσω τη συνταγή πριν από τις 25 Μαρτίου, γιατί θα είναι μια πολύ καλή εναλλακτική της σκορδαλιάς και θα ταιριάξει μια χαρά και με τον καθιερωμένο τηγανητό μπακαλιάρο.
Ήθελα μια συνταγή χωρίς πολλά βούτυρα, χωρίς πολλά μπαχαρικά, χωρις πολύ κόπο και μετά από δοκιμές κατέληξα σε τούτην εδώ. Έχω μια πολύ πιο σύνθετη στα συνταγολόγιά μου και κάποια στιγμή θα τον φτιάξω κι έτσι, αλλά την θεωρώ πιο πολύ χειμωνιάτικη. Αυτήν την εποχή όλοι θέλουμε να ελαφρύνουμε τη διατροφή μας χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στη γεύση.
Ο πουρές με σελινόριζα είναι πιο ελαφρύς από τον πουρέ πατάτας, λιγότερο παχυντικός και πιο πρωτότυπος. Μπορούμε να τον σερβίρουμε με την υφή που προτιμούμε, εντελώς βελουτέ ή να κρατάει λίγο όπως στη δική μας περίπτωση. Ας δούμε την πολύ εύκολη παρασκευή του και τα πολύ λίγα υλικά του.
Υλικά
1 μέτρια σελινόριζα περίπου 500gr
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο (ή βούτυρο της επιλογής μας)
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κουταλιές τυρί κρέμα της επιλογής μας (εδώ εγώ έχω βάλει ξύγαλο Σητείας)
Επί το έργον
Θα περιγράψω εδώ την απλή παρασκευή που φαίνεται στο παρακάτω κολάζ, αλλά δείτε και την παραλλαγή που γράφω παρακάτω αν θέλετε πιο «μεστή» γεύση: καθαρίζουμε τη σελινόριζα και την κόβουμε σε κομματάκια μεγέθους μεγάλου λουκουμιού. Τη βάζουμε να βράσει με λίγο αλάτι και το ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να απορροφηθεί το νερό.
Την πιέζουμε με το εργαλείο του πουρέ ή –αν την θέλουμε εντελώς βελουτέ- με το ραβδομπλέντερ. Ξαναβάζουμε στο μάτι να απορροφηθούν όλα τα υγρά που πιθανόν να έχουν μείνει, προσέχοντας και ανακατεύοντας να μην πιάσει. Προσθέτουμε στο τέλος το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι (αν χρειάζεται και ανάλογα πόσο αλμυρό είναι το τυρί μας). Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Παραλλαγή
Μπορούμε να τσιγαρίσουμε με το ελαιόλαδο ή το βούτυρο ένα μικρό ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και να προσθέσουμε τα κομμάτια της σελινόριζας και σταδιακά λίγο λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει εντελώς η σελινόριζά μας. Συνεχίζουμε όπως παραπάνω.Παρατηρήσεις
- Αν θέλουμε μπορούμε να αλέσουμε τον πουρέ στο multi, αφού αφήσουμε τη σελινόριζα να κρυώσει λίγο για να μη θαμπώσουμε το μπολ του.
- Μπορούμε να σερβίρουμε τον πουρέ πασπαλισμένο με λίγο ψιλοκομμένο σέλινο ή πράσινο κρεμμυδάκι ή –ακόμα καλύτερα- ροζ πιπέρι.
- Έχουμε δοκιμάσει τον πουρέ και με ανθόγαλα, ακόμη και με τρίμματα φέτας. Είναι διαφορετικός αλλά πάντα ωραίος.
- Ο κιμάς στις φωτογραφίες της ανάρτησης είναι με την συνταγή τού κιμά για μακαρόνια.