Και νόστιμο και υγιεινό και …διαίτης!
Είναι η αλήθεια ότι το στήθος του κοτόπουλου δεν είναι από τα πιο αγαπημένα μου κρέατα, αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια το συνηθίζω για ευνόητους λόγους. Το φαγητό λοιπόν της σημερινής ανάρτησης είναι φτιαγμένο με στήθος κοτόπουλου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούμε να το φτιάξουμε με μπούτια (και να γίνει ακόμη πιο νόστιμο)!
Τα γούστα μας στην οικογένεια πάλαι ποτέ ήταν μισά μισά. Δυο ήθελαν το λευκό και δύο το κόκκινο του κοτόπουλου κι έτσι ξέραμε από πριν ο καθένας τις μερίδες του. Εμένα για να με καλορωτήσετε θα σας πω ότι αγαπω τις φτερούγες και το «καράβι», κι έτσι μου έμεναν πιο πολύ τα κοκκαλάκια προς μεγάλη μου ευχαρίστηση.
Όμως περνώντας τα χρόνια και μαγειρεύοντας για λίγους πια, σπάνια και μόνο όταν έλθουν τα παιδιά μαγειρεύω ολόκληρο κοτόπουλο. Ακόμη κι αν αγοράσω όλο το πουλί, τουλάχιστον το μισό μπαίνει αμέσως στην κατάψυξη… Συνήθως όμως αγοράζω κατευθείαν φιλέτο από στήθος ή από μπούτι. Μαγειρεύονται πιο γρήγορα και δεν πετάμε τίποτα, δηλαδή έρχεται και πιο οικονομικά αυτή η επιλογή για δυο άτομα.
Έχω στερηθεί βέβαια τα κοκκαλάκια που μ’ αρέσουν και δεν είναι εξ ορισμού το ίδιο νόστιμα, αλλά έχω βρει τρόπους να τα νοστιμίζω, κι ένας είναι της σημερινής συνταγής. Το καλό με τα φιλέτα είναι ότι τρώγονται εύκολα και από τα μικρά παιδιά κι έτσι είναι ιδανικό αυτό το πιάτο για σχολικό μπολάκι ακόμη και πολύ μικρών παιδιών.
Αφήστε που κι αυτό μπορεί να ετοιμαστεί μέχρις ένα σημείο αποβραδίς και να ολοκληρωθεί το επόμενο μεσημέρι… Αν κρατήσουμε το κοτόπουλο και προσθέσουμε την επομένη το ρύζι στο ζουμάκι θα είναι σαν να το φτιάξαμε εκείνη την ώρα!
Υλικά
1 στήθος κοτόπουλο (δύο φιλέτα, περίπου 700gr)
2 μέτρια καρότα σε πολύ λεπτά φετάκια
90ml (6 κουταλιές) ελαιόλαδο
45ml (3 κουταλιές) κρασί λευκό ή ροζέ
15ml (1 κουταλιά) ξίδι από κρασί
1 κουταλιά μουστάρδα τύπου Ντιζόν
1-2 κόκκινες πιπεριές τύπου Φλωρίνης
10-12 ντοματίνια
Προαιρετικά, 2 σκελίδες σκόρδο κι ένα μικρό ξερό κρεμμύδι πολύ λεπτοκομμένο
Αλάτι
Γλυκιά πάπρικα
Κύμινο
2 κούπες ρύζι, κατά προτίμηση μπασμάτι ή μπλου ροζ
Η κούπα μου είναι 250ml και η κουταλιά μου 15ml
Επί το έργον
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες μεγέθους μεγάλου λουκουμιού και το βάζουμε σε γυάλινο ή πήλινο σκεύος. Προσθέτουμε τα υγρά (από το λάδι κρατάμε 1-2 κουταλιές), τα μπαχαρικά, το αλάτι και τη μουστάρδα και τα ανακατεύουμε να πάνε παντού. Προσθέτουμε τις πιπεριές σε καρεδάκια, τα ντοματίνια στα δύο και το σκόρδο και το κρεμμύδι (αν βάλουμε) πολύ ψιλοκομμένα. Άνακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να μαριναριστούν για όση ώρα έχουμε περιθώριο, τουλάχιστον όμως μια…
Ζεσταίνουμε το λάδι που κρατήσαμε σε ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε όπως είναι το μείγμα κοτόπουλου-λαχανικών. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε το μάτι στο 3-4 και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και τα λαχανικα (35-40 λπετά). Αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό πότε πότε. Πρέπει να μείνουν αρκετά υγρά, φαίνεται στη φωτογραφία. Όταν ετοιμαστεί, αφαιρούμε σε ένα μπολ το κοτόπουλο και τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε στην κατσαρόλα 4-5 κούπες νερό (ανάλογα με τα υγρά που έχουν μείνει), και λίγο αλάτι ακόμη.
Ξεπλένουμε το ρύζι και και όταν βράσει το νερό το προσθέτουμε και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, σκεπάζουμε όπως σε όλα τα ρύζια με μια πετσέτα να τραβήξουν τα υγρά, περιμένουμε ένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε. Μπορούμε να σερβίρουμε το ρύζι και από πάνω το κοτόπουλο ή να το επιστρέψουμε στην κατσαρόλα και να τα σερβίρουμε ανακατεμένα.
Παρατηρήσεις
- Το φαγητό αυτό γίνεται βεβαίως και με ολόκληρο κοτόπουλο αλλά όταν το τραβήξουμε από την κατσαρόλα μαζί με τα λαχανικά, θα σουρώσουμε τα υγρά για το ρυζάκι μας και θα τα σερβίρουμε χωριστά. Γι αυτό εξυπηρετεί πολύ η χρήση φιλέτων από στήθος ή μπούτι, ειδικά αν φάνε και παιδάκια. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε κρασί (για τα παιδάκια…), θα βάλουμε χυμό λεμονιού.
- Αν υπάρχουν μανιτάρια μπορούμε να προσθέσουμε λίγα μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Τα μπαχαρικά είναι αυτά που αρέσουν σε μας. Πολλές φορές βάζω κάρι ή κουρκουμά. Το καλοκαίρι προτιμώ τη ρίγανη αγια να αλλάξει λίγο και η γεύση του πιάτου προς το πιο καλοκαιρινό…
- Στη παρασκευή της ανάρτησης έχω βάλει ρύζι μπασμάτι. Χρειάστηκε ενδιάμεσα λίγο νερό και πρόσθεσα λίγο ακόμα, όμως καυτό από τον βραστήρα. Καλό είναι να έχουμε λίγο βρασμένο και καυτό αν απορροφηθούν όλα τα υγρά μας.