Το ίδιο νόστιμα με τα κλασικά!
Το «πείραμα» είχε αφορμή σχόλιο φίλης του site σε κοινοποίηση της κλασικής μου συνταγής, και μπορώ να πω πως πέτυχε! Τα δοκιμάσαμε με αυγολέμονο αλλά σίγουρα θα δοκιμαστούν και στην κόκκινη εκδοχή. Πραγματικά το ίδιο νόστιμα και μάλλον πιο αφράτα από τα κλασικά.
Μας άρεσαν. Η σούπα με ένα μόνο αυγό είχε αρκετά πυκνή υφή παρόλο που πρόσθεσα αρκετά υγρά λόγω κρύου. Αν τα μειώσουμε σίγουρα θα πετύχουμε εξαιρετικό βελουτέ ακόμη και χωρίς αυγό. Το έχει αυτό η βρώμη, να χυλώνει ωραία τις σούπες. Δεν είναι τυχαία το βασικό συστατικό στα πόριτζ των βορειοευρωπαίων.
Θα μου πείτε: χρειάζεται ξεχωριστεί συνταγή; Δεν αρκεί να αντικαταστήσουμε το ρύζι με νιφάδες βρώμης; Επειδή στις λεπτομέρειες κρίνεται η διαφορά, θεώρησα ότι πρέπει να τις καταγράψω για όποιον ενδιαφέρεται γι αυτήν την εκδοχή της νόστιμης σούπας. Διαβάστε λοιπόν τις μικροδιαφορές από την κλασική συνταγή και αυξομειώστε τη βρώμη κατά το δικό σας γούστο. Εγώ θεωρώ ότι 1 κουταλιά/100 γραμμάρια κιμά είναι κανονική ποσότητα.
Ξέρω ότι πολλοί αποφεύγουν τα ρύζια όχι μόνο επειδή δεν τους αρέσουν αλλά κι επειδή τους πειράζουν και τους δημιουργούν διάφορα κοιλιακά προβλήματα. Οι νιφάδες βρώμης λοιπόν είναι μια πολύ καλή εναλλακτική και δίνει ωραιότατο αποτέλεσμα. Αλλά ας δούμε τη συνταγή.
Υλικά
Για τα γιουβαρλάκια:
400-500gr μοσχαρίσιο κιμά
1 μέτριο αυγό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4-5 κουταλιές νιφάδες βρώμης
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι αλεσμένο στο multi
Άνηθο ή μαϊντανό ή μισό-μισό
Αλάτι
Πιπέρι
Νερό
Για τη σούπα:
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 αυγό (δείτε παρατηρήσεις)
Χυμό 2 λεμονιών
Λίγο αλάτι ή ένα κύβο λαχανικών (σπιτικό ή του εμπορίου βιολογικό)
Προαιρετικά, 1 πατάτα ή 1 καρότο ή 1 μικρή σελινόριζα ή ακόμη 2 κουταλιές βρώμης.
Η κουταλιά μου είναι η δοσομετρική των 15ml
Επί το έργον
Πλάθουμε ως συνήθως τα γιουβαρλάκια, ζυμώνοντας καλά όλα τα υλικά που προτείνονται. Τα αφήνουμε να τραβήξουν υγρά, αρώματα και μυρωδιές για μισή ώρα τουλάχιστον. Πλάθουμε γιουβαρλάκια στο μέγεθος μικρών μανταρινιών. Βάζουμε ένα 3-4 κούπες (750-1000ml) νερό να βράσει στον βραστήρα ή σε μια κατσαρόλα.
Σε ρηχή κατσαρόλα ή πλακερό, βάζουμε τις 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και όταν κάψουν βάζουμε τα γιουβαρλάκια μας σε μια στρώση. Τα γυρίζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι να αλλάξουν χρώμα κι από τις δυο πλευρές. Ωστόσο έχει βράσει το νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια. Αν θέλουμε πρόσθετα υλικά στη σούπα μας τα προσθέτουμε κι αυτά. Αλατίζουμε ελαφρά.
Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, για μισή ώρα περίπου. Αν θέλουμε πολύ ζουμερή τη σούπα μας προσθέτουμε ενδιάμεσα κι άλλο νερό. Φτιάχνουμε ως συνήθως το αυγολέμονο (δείτε αναλυτικά και με βίντεο τη μέθοδο) και περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια μας. Πριν αρχίσει έντονος βρασμός αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και σε 5-10 λεπτά σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Αν την ώρα που θα πλάθουμε τα γιουβαρλάκια μας δυσκολεύει η υφή του μείγματος, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νιφάδων ακόμη.
- Αν δεν θέλουμε να αυγοκόψουμε καλό είναι να βάλουμε 1-2 κουταλιές νιφάδες μέσα στη σούπα.
- To νερό και το αλεσμένο κρεμμύδι (για να έχει πιο πολλά υγρά), χρειάζονται στο μείγμα του κιμά. Η βρώμη “σηκώνει” υγρασία.
- Όταν προσθέτουμε το βραστό νερό στα γιουβαρλάκια το αδειάζουμε στην άκρη της κατσαρόλας για να μην τα διαλύσουμε.
- Αν θέλουμε τα γιουβαρλάκια μας μόνο με μια βελουτέ σάλτσα και όχι σούπα, φροντίζουμε να μείνουν με λίγα υγρά. Δηλαδή στο τέλος τα βράζουμε για λίγο με ανοικτή την κατσαρόλα να εξατμιστούν τα υγρά της κατσαρόλας.