Αλμυρά

«Γιουβαρλάκια» με νιφάδες βρώμης

«Γιουβαρλάκια» με νιφάδες βρώμης

Το ίδιο νόστιμα με τα κλασικά!

Το «πείραμα» είχε αφορμή σχόλιο φίλης του site σε κοινοποίηση της κλασικής μου συνταγής, και μπορώ να πω πως πέτυχε! Τα δοκιμάσαμε με αυγολέμονο αλλά σίγουρα θα δοκιμαστούν και στην κόκκινη εκδοχή. Πραγματικά το ίδιο νόστιμα και μάλλον πιο αφράτα από τα κλασικά.

«Γιουβαρλάκια» με νιφάδες βρώμης

Μας άρεσαν. Η σούπα με ένα μόνο αυγό είχε αρκετά πυκνή υφή παρόλο που πρόσθεσα αρκετά υγρά λόγω κρύου. Αν τα μειώσουμε σίγουρα θα πετύχουμε εξαιρετικό βελουτέ ακόμη και χωρίς αυγό. Το έχει αυτό η βρώμη, να χυλώνει ωραία τις σούπες. Δεν είναι τυχαία το βασικό συστατικό στα πόριτζ των βορειοευρωπαίων.

«Γιουβαρλάκια» με νιφάδες βρώμης

Θα μου πείτε: χρειάζεται ξεχωριστεί συνταγή; Δεν αρκεί να αντικαταστήσουμε το ρύζι με νιφάδες βρώμης; Επειδή στις λεπτομέρειες κρίνεται η διαφορά, θεώρησα ότι πρέπει να τις καταγράψω για όποιον ενδιαφέρεται γι αυτήν την εκδοχή της νόστιμης σούπας. Διαβάστε λοιπόν τις μικροδιαφορές από την κλασική συνταγή και αυξομειώστε τη βρώμη κατά το δικό σας γούστο. Εγώ θεωρώ ότι 1 κουταλιά/100 γραμμάρια κιμά είναι κανονική ποσότητα.

Ξέρω ότι πολλοί αποφεύγουν τα ρύζια όχι μόνο επειδή δεν τους αρέσουν αλλά κι επειδή τους πειράζουν και τους δημιουργούν διάφορα κοιλιακά προβλήματα. Οι νιφάδες βρώμης λοιπόν είναι μια πολύ καλή εναλλακτική και δίνει ωραιότατο αποτέλεσμα. Αλλά ας δούμε τη συνταγή.

«Γιουβαρλάκια» με νιφάδες βρώμης

Παρατηρήσεις

  1. Αν την ώρα που θα πλάθουμε τα γιουβαρλάκια μας δυσκολεύει η υφή του μείγματος, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νιφάδων ακόμη.
  2. Αν δεν θέλουμε να αυγοκόψουμε καλό είναι να βάλουμε 1-2 κουταλιές νιφάδες μέσα στη σούπα.
  3. To νερό και το αλεσμένο κρεμμύδι (για να έχει πιο πολλά υγρά), χρειάζονται στο μείγμα του κιμά. Η βρώμη “σηκώνει” υγρασία.
  4. Όταν προσθέτουμε το βραστό νερό στα γιουβαρλάκια το αδειάζουμε στην άκρη της κατσαρόλας για να μην τα διαλύσουμε.
  5. Αν θέλουμε τα γιουβαρλάκια μας μόνο με μια βελουτέ σάλτσα και όχι σούπα, φροντίζουμε να μείνουν με λίγα υγρά. Δηλαδή στο τέλος τα βράζουμε για λίγο με ανοικτή την κατσαρόλα να εξατμιστούν τα υγρά της κατσαρόλας.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο