Vegan/vegetarian

Σαλάτα εποχής με μαυρομάτικα φασόλια

Σαλάτα εποχής με μαυρομάτικα φασόλια

Ή με ρεβίθια ή με φακές!

Ή με ανακατεμένα όσπρια. Με διαφορετικό βέβαια αποτέλεσμα, αλλά πολύ νόστιμες όλες οι εκδοχές. Εδώ με μαυρομάτικα γιατί είναι πολύ εύκολα στο βράσιμο και αξίζει τον κόπο να τα βράσουμε και μόνο για τη σαλάτα. Μια σαλάτα απ’ αυτές μου μπορούν να θεωρηθούν και ως ελαφρύ γεύμα, μπαίνουν σε μπολάκι γραφείου και σερβίρονται σε πολλές περιστάσεις!

Σαλάτα εποχής με μαυρομάτικα φασόλια

Εγώ βέβαια έλεγα χθες σε μια κοινοποίηση στο facebook της παραδοσιακής συνταγής «μαυρομάτικα με μάραθα» που την έβαλα ως πρόταση για το όσπριο της Τετάρτης, να κρατήσετε αν φτιάξετε όσπρια σήμερα μια κούπα, αλλά ειδικά με τα μαυρομάτικα και τις φακές- επειδή βράζουν εύκολα- μπορούμε να τα βράσουμε εκείνη την ώρα…

Σαλάτα εποχής με μαυρομάτικα φασόλια

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές συνταγές που οι σαλάτες συμπληρώνονται με όσπρια, και θα έλεγα ότι όλες είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμών και εμπνεύσεων της στιγμής. Επειδή εμάς μας άρεσε πολύ ο συγκεκριμένος συνδυαμός και έδεσε πολύ με το ντρέσινγκ που θα δείτε, θεώρησα καλό να την προτείνω και στο site.

Μου έχει γίνει πια συνήθεια ό,τι φτιάχνω να το φωτογραφίζω και αν μου αρέσει να το δημοσιεύω οπότε οι φωτογραφίες είναι «εκ του προχείρου» στην προκειμένη περίπτωση, και θέλω να θεωρήσετε τη συνταγή ως αφετηρία αυτοσχεδιασμών! Παραλλαγές σηκώνει πολλές όπως και προσθήκες κάποιας πρωτεΐνης (π.χ. κάποιο καπνιστό ψάρι ή βραστό αυγό, ή αλλαντικό).

Σαλάτα εποχής με μαυρομάτικα φασόλια

Παρατηρήσεις

  1. Όπως προανέφερα μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι ακόμα έχουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι… Από ξηροκάρπια ως περίσσευμα ψητών ή βραστών κρεατικών. Εμείς προτιμούμε τις πιο απλές γεύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ταιριάζουν…
  2. Στην εκδοχή με φακές ή ρεβίθια πάει και λίγο κύμινο.
  3. Οι ποσότητες που δίνω παραπάνω είναι για μια μέτρια σαλατιέρα, αρκετή για σαλάτα 2-3 ατόμων αλλά αν την θέλουμε ως ελαφρύ γεύμα θα έλεγα πως είναι για ένα άτομο.
  4. Τα όσπρια όπως λένε οι διατροφολόγοι πρέπει να συνδυάζονται με κάποιο δημητριακό για να αναβαθμίζεται η διατροφική τους αξία. Έτσι συνοσεύουμε τη σαλάτα μας με μικρά ντακάκια τα οποία μπορεί να είναι εντός ή εκτός της σαλατιέρας. Εμείς τα προτιμούμε εκτός γιατί μας αρέσουν τραγανά και όχι μουλιασμένα σε υγρά.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο