Ή με ρεβίθια ή με φακές!
Ή με ανακατεμένα όσπρια. Με διαφορετικό βέβαια αποτέλεσμα, αλλά πολύ νόστιμες όλες οι εκδοχές. Εδώ με μαυρομάτικα γιατί είναι πολύ εύκολα στο βράσιμο και αξίζει τον κόπο να τα βράσουμε και μόνο για τη σαλάτα. Μια σαλάτα απ’ αυτές μου μπορούν να θεωρηθούν και ως ελαφρύ γεύμα, μπαίνουν σε μπολάκι γραφείου και σερβίρονται σε πολλές περιστάσεις!
Εγώ βέβαια έλεγα χθες σε μια κοινοποίηση στο facebook της παραδοσιακής συνταγής «μαυρομάτικα με μάραθα» που την έβαλα ως πρόταση για το όσπριο της Τετάρτης, να κρατήσετε αν φτιάξετε όσπρια σήμερα μια κούπα, αλλά ειδικά με τα μαυρομάτικα και τις φακές- επειδή βράζουν εύκολα- μπορούμε να τα βράσουμε εκείνη την ώρα…
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές συνταγές που οι σαλάτες συμπληρώνονται με όσπρια, και θα έλεγα ότι όλες είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμών και εμπνεύσεων της στιγμής. Επειδή εμάς μας άρεσε πολύ ο συγκεκριμένος συνδυαμός και έδεσε πολύ με το ντρέσινγκ που θα δείτε, θεώρησα καλό να την προτείνω και στο site.
Μου έχει γίνει πια συνήθεια ό,τι φτιάχνω να το φωτογραφίζω και αν μου αρέσει να το δημοσιεύω οπότε οι φωτογραφίες είναι «εκ του προχείρου» στην προκειμένη περίπτωση, και θέλω να θεωρήσετε τη συνταγή ως αφετηρία αυτοσχεδιασμών! Παραλλαγές σηκώνει πολλές όπως και προσθήκες κάποιας πρωτεΐνης (π.χ. κάποιο καπνιστό ψάρι ή βραστό αυγό, ή αλλαντικό).
Υλικά
1 κούπα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια
2-3 κούπες μαρούλι κατά προτίμηση σγουρό
1 πράσινο κρεμμυδάκι
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
1 μέτριο καρότο τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας
5-6 ντοματίνια της επιλογής μας
Αλάτι
Για το ντρέσινγκ:
4 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές βαλσάμικο ξίδι
1 κουταλιά λεμόνι
1 κουταλάκι μουστάρδα τύπου Ντιζόν
Η κούπα μου είναι 250ml, η κουταλιά 15 και το κουταλάκι 5, αλλά όπως έχω ξαναπεί στις σαλάτες οι ποσότητες δεν είναι ανάγκη να μετρούνται με τη μέγιστη ακρίβεια!
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας και τα ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα δυο ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθός τους. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα και ανακατεύουμε πάλι. Αδειάζουμε σε σαλατιέρα. Βάζουμε σε ένα ποτήρι τα υλικά για το ντρέσινγκ και τα χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ. Αν δεν έχουμε μιξεράκι, τα βάζουμε σε ένα βαζάκι, το κλείνουμε καλά και τα χτυπάμε να γίνουν μια κρεμώδης σάλτσα. Περιχύνουμε τη σαλάτα μας και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Όπως προανέφερα μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι ακόμα έχουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι… Από ξηροκάρπια ως περίσσευμα ψητών ή βραστών κρεατικών. Εμείς προτιμούμε τις πιο απλές γεύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ταιριάζουν…
- Στην εκδοχή με φακές ή ρεβίθια πάει και λίγο κύμινο.
- Οι ποσότητες που δίνω παραπάνω είναι για μια μέτρια σαλατιέρα, αρκετή για σαλάτα 2-3 ατόμων αλλά αν την θέλουμε ως ελαφρύ γεύμα θα έλεγα πως είναι για ένα άτομο.
- Τα όσπρια όπως λένε οι διατροφολόγοι πρέπει να συνδυάζονται με κάποιο δημητριακό για να αναβαθμίζεται η διατροφική τους αξία. Έτσι συνοσεύουμε τη σαλάτα μας με μικρά ντακάκια τα οποία μπορεί να είναι εντός ή εκτός της σαλατιέρας. Εμείς τα προτιμούμε εκτός γιατί μας αρέσουν τραγανά και όχι μουλιασμένα σε υγρά.