Ένα «γιουβέτσι» στα γρήγορα!
Που θα έλεγα ότι είναι και πιο ευπρόσδεκτο από τα παιδιά από την εμπειρία μου. Στην εκδοχή μάλιστα που φαίνεται στις σημερινές φωτογραφίες είναι πιο ευπρόσδεκτο και απ’ όσους έχουν αποκλείσει τα τηγανητά από τη διατροφή τους. Θα μου πείτε: και γιατί να μην το φτιάξουμε στον φούρνο αν δεν θέλουμε τηγανητά;
Για 2-3 λόγους (τουλάχιστον): Γιατί ετοιμάζεται πιο γρήγορα, γιατί είναι πιο οικονομικό (ειδικά με τους κεφτέδες), γιατί μπορούμε να το ετοιμάσουμε αποβραδίς μέχρις ένα σημείο, γιατί είναι ένα μαμαδίστικο, ένα comfort food πιάτο που χορταίνει χωρίς άλλα συμπληρώματα όπως το κλασικό γιουβέτσι!
Τα «παλιά χρόνια», τους τηγάνιζα τους κεφτέδες μου. Τα παλιά χρόνια, που είχα τα παιδιά μου στο σπίτι και ετοίμαζα πολλούς, που δεν είχα air fryer, που δεν είχαμε πρόβλημα με τα τηγανητά. Όχι, δεν είμαστε από εκείνους που τα έχουν αποκλείσει, άλλωστε εγώ τηγανίζω πάντα με ελαιόλαδο οπότε κάποια εδέσματα δεν μπορώ να τα σκεφτώ εκτός τηγανιού.
Απλώς έχω διαπιστώσει πως κάποιες παρασκευές είναι πολύ νόστιμες και στο air fryer ή στο grill και σαφώς πιο …ολιγοθερμιδικές και πιο υγιεινές. Έτσι εδώ θα δείτε τους κεφτέδες μου «τηγανισμένους» στο air fryer χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πεντανόστιμο το «γιουβέτσι» μου και με τους τηγανισμένους!
Κι επειδή το κλασικό γιουβέτσι με το μοσχαράκι είναι ένα κυριακάτικο φαγητό φούρνου και θέλει τον χρόνο του (παίρνει το όνομά του από την τούρκικη ονομασία του σκεύους ψησίματος, δείτε τη σχετική ανάρτηση), θα έλεγα ότι τούτο είναι ένα μεσοβδομαδιάτικο πιάτο που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ακόμη και για δείπνο, ειδικά αν στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά και έφηβοι που θέλουν να χορτάσουν και το βράδυ!
Υλικά
Κεφτέδες με μισό κιλό κιμά και με τη συνταγή που αγαπούμε και συνηθίζουμε
Δείτε τη δική μου συνταγή κάνοντας κλικ εδώ, στη σχετική ανάρτηση
½ κούπα ελαιόλαδο (δείτε παρατηρήσεις)
400-500gr τριμμένη ντομάτα (αυτή την εποχή κονσέρβα σπιτική ή του εμπορίου)
2-2,5 κούπες μέτριο κριθαράκι
Αλάτι-πιπέρι
Τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα (εμείς σχεδόν πάντα κρητικό αθότυρο με τα ζυμαρικά 😉 )
Η κούπα μου είναι 250ml
Επί το έργον
Τηγανίζουμε ή ψήνουμε στο air fryer τα κεφτεδάκια μας (στο δικό μου ψήνονται σε 20 λεπτά στους 180-190 βαθμούς, με γύρισμα στο μισό του χρόνου). Σε βαθύ τηγάνι ή σε ρηχή κατσαρόλα (πλακερό), βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε.
Αφού περάσουν 10-15 λεπτά προσθέτουμε τα κεφτεδάκια να μαγειρευτούν με τη ντομάτα κανένα δεκάλεπτο. Τα αφαιρούμε σε ένα πιάτο και προσθέτουμε 4-5 κούπες νερό και λίγο αλάτι στοπλακερό μας. Όταν αρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να μην κολλλήσουν μεταξύ τους τα ζυμαρικά, και όταν ξαναπάρει βράση χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε όσο χρόνο λέει η συσκευασία.
Αν χρειάζεται υγρά προσθέτουμε λίγο νερό κατά προτίμηση ζεστό. Όταν είναι έτοιμο ξαναβάζουμε τους κεφτέδες στο «γιουβέτσι» μας και σε κανένα πεντάλεπτο αποσύρουμε το φαγητό μας από το μάτι. Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό μας και πασπαλίζουμε κάθε πιάτο με τυρί.
Παρατηρήσεις
- Αν τηγανίσουμε τους κεφτέδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο από το λάδι του τηγανίσματος για τη σάλτσα, φροντίζοντας όμως να μην πάρουμε τα σκούρα κακακάθια του τηγανίσματος και γίνει σκούρο το φαγητό μας.
- Αφαιρούμε τους κεφτέδες από τη σάλτσα πριν προσθέσουμε το νερό για να μη χαλάσει η γεύση τους, να έχουν τη νοστιμιά του τηγανητού/ψητού
- Συνήθως χρειαζόμαστε περίπου 100-125 γραμμάρια ζυμαρικών για κάθε μερίδα ή λίγο παραπάνω αν είναι σκέτα. Αν βάλουμε ολόκληρο το πακέτο θα αυξήσουμε λίγο την ντομάτα και το νερό.
- Μπορούμε να φτιάξουμε αποβραδίς τους κεφτέδες και τη σάλτσα και να ολοκληρώσουμε σε ένα εικοσάλεπτο τη συνταγή μας το μεσημέρι. Θα είναι σαν να το φτιάξαμε εκείνη την ώρα!
- Αναφέρω στην εισαγωγή ότι το πιάτο είναι πιο οικονομικό με τους κεφτέδες, γιατί από την εμπειρία μου με μισό κιλό κιμά τρώνε άνετα 4 άτομα πράγμα που δεν συμβαίνει με μισό κιλό κρέας…