Αλμυρά

Κεφτέδες με κριθαράκι στην κατσαρόλα

Κεφτέδες με κριθαράκι στην κατσαρόλα

Ένα «γιουβέτσι» στα γρήγορα!

Που θα έλεγα ότι είναι και πιο ευπρόσδεκτο από τα παιδιά από την εμπειρία μου.  Στην εκδοχή μάλιστα που φαίνεται στις σημερινές φωτογραφίες είναι πιο ευπρόσδεκτο και απ’ όσους έχουν αποκλείσει τα τηγανητά από τη διατροφή τους. Θα μου πείτε: και γιατί να μην το φτιάξουμε στον φούρνο αν δεν θέλουμε τηγανητά;

Κεφτέδες με κριθαράκι στην κατσαρόλα

Για 2-3 λόγους (τουλάχιστον): Γιατί ετοιμάζεται πιο γρήγορα, γιατί είναι πιο οικονομικό (ειδικά με τους κεφτέδες), γιατί μπορούμε να το ετοιμάσουμε αποβραδίς μέχρις ένα σημείο, γιατί είναι ένα μαμαδίστικο, ένα comfort food πιάτο που χορταίνει χωρίς άλλα συμπληρώματα όπως το κλασικό γιουβέτσι!

Κεφτέδες με κριθαράκι στην κατσαρόλα

Τα «παλιά χρόνια», τους τηγάνιζα τους κεφτέδες μου. Τα παλιά χρόνια, που είχα τα παιδιά μου στο σπίτι και ετοίμαζα πολλούς, που δεν είχα air fryer, που δεν είχαμε πρόβλημα με τα τηγανητά. Όχι, δεν είμαστε από εκείνους που τα έχουν αποκλείσει, άλλωστε εγώ τηγανίζω πάντα με ελαιόλαδο οπότε κάποια εδέσματα δεν μπορώ να τα σκεφτώ εκτός τηγανιού.

Απλώς έχω διαπιστώσει πως κάποιες παρασκευές είναι πολύ νόστιμες και στο air fryer ή στο grill και σαφώς πιο …ολιγοθερμιδικές και πιο υγιεινές. Έτσι εδώ θα δείτε τους κεφτέδες μου «τηγανισμένους» στο air fryer χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πεντανόστιμο το «γιουβέτσι» μου και με τους τηγανισμένους!

Κεφτέδες με κριθαράκι στην κατσαρόλα

Κι επειδή το κλασικό γιουβέτσι με το μοσχαράκι είναι ένα κυριακάτικο φαγητό φούρνου και θέλει τον χρόνο του (παίρνει το όνομά του από την τούρκικη ονομασία του σκεύους ψησίματος, δείτε τη σχετική ανάρτηση), θα έλεγα ότι τούτο είναι ένα μεσοβδομαδιάτικο πιάτο που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ακόμη και για δείπνο, ειδικά αν στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά και έφηβοι που θέλουν να χορτάσουν και το βράδυ!

Παρατηρήσεις

  1. Αν τηγανίσουμε τους κεφτέδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο από το λάδι του τηγανίσματος για τη σάλτσα, φροντίζοντας όμως να μην πάρουμε τα σκούρα κακακάθια του τηγανίσματος και γίνει σκούρο το φαγητό μας.
  2. Αφαιρούμε τους κεφτέδες από τη σάλτσα πριν προσθέσουμε το νερό για να μη χαλάσει η γεύση τους, να έχουν τη νοστιμιά του τηγανητού/ψητού
  3. Συνήθως χρειαζόμαστε περίπου 100-125 γραμμάρια ζυμαρικών για κάθε μερίδα ή λίγο παραπάνω αν είναι σκέτα. Αν βάλουμε ολόκληρο το πακέτο θα αυξήσουμε λίγο την ντομάτα και το νερό.
  4. Μπορούμε να φτιάξουμε αποβραδίς τους κεφτέδες και τη σάλτσα και να ολοκληρώσουμε σε ένα εικοσάλεπτο τη συνταγή μας το μεσημέρι. Θα είναι σαν να το φτιάξαμε εκείνη την ώρα!
  5. Αναφέρω στην εισαγωγή ότι το πιάτο είναι πιο οικονομικό με τους κεφτέδες, γιατί από την εμπειρία μου με μισό κιλό κιμά τρώνε άνετα 4 άτομα πράγμα που δεν συμβαίνει με μισό κιλό κρέας…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο