Αλμυρά

Χοιρινό με σελινόριζα και κάστανα

Χοιρινό με σελινόριζα και κάστανα

Ένας πρωτότυπος συνδυασμός που μας άρεσε πολύ!

Δεν είναι πολύς καιρός που είχα κοινοποιήσει στο facebook την κλασική συνταγή για χοιρινό με σέλινο και σελινόριζα που όσοι την έχουν δοκιμάσει την έχουν καθιερώσει. Χειμωνιάτικο πιάτο, νόστιμο και χορταστικό. Έτσι, μιας και είναι Παρασκευή σήμερα, είπα να βάλω την παραλλαγή τούτη ως πρόταση για κυριακάτικο πιάτο. Έτσι κάνω συνήθως στις αναρτήσεις του τέλους της εβδομάδας.

Χοιρινό με σελινόριζα και κάστανα

Όταν λοιπόν είδε τη σελινόριζα φίλος της σελίδας που κατά καιρούς μου δίνει πολύτιμες πληροφορίες, μου είπε να προσθέσω κάποια στιγμή στο πιάτο …κάστανα! Είχε δοκιμάσει τον συνδυασμό σε παραδοσιακή ταβέρνα σε χωριό της Κρήτης και την είχε καθιερώσει στο σπίτι του.  Στην αρχή νόμιζα ότι το φαγητό θα ήταν κόκκινο, με ντομάτα ή πελτέ και μπαχαρικά και ήμουν έτοιμη να το φτιάξω πατώντας στη σχετική συνταγή του χοιρινού με τα κάστανα.

Χοιρινό με σελινόριζα και κάστανα

Όταν όμως ξαναρώτησα τον αγαπητό φίλο Μανόλη, μου είπε να το φτιάξω με άσπρη σάλτσα, αυγολέμονο ή ντελμπιέ, έτσι το είχε δοκιμάσει κι έτσι το ξέρει εκείνος και είναι πολύ νόστιμο.  Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω πρώτα τη «λευκή» εκδοχή, και ίσως αργότερα την κόκκινη.

Ιδού λοιπόν η συνταγή για το εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα που εμείς απολαύσαμε. Η συνταγή είναι αυτοσχεδιασμός με βάση τους δικούς μου τρόπους χρήσης αυτών των υλικών, αλλά κάποια στιγμή θα περάσω από την ταβέρνα που την επινόησε να δω τις διαφορές ;-). Και βέβαια επίκειται και η δοκιμή της κόκκινης αλλά και μιας άνευ κρέατος εκδοχής γιατί πράγματι τα κάστανα ταίριαξαν τέλεια με τη σελινόριζα!

Χοιρινό με σελινόριζα και κάστανα

Το φαγητό είναι αυτό που λέμε “λουκούμι”. Όλα κόβονται με το πιρούνι, και η σάλτσα είναι βελούδινη ακόμη κι όταν τα υγρά του είναι αρκετά. Τα δυο αμυλώδη συστατικά του και το αυγολέμονο (ή το αλευρολέμονο), της δίνουν μια πηκτή αλλά όχι βαριά υφή. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικό για τις χειμωνιάτικες μέρες που μας περιμένουν όπως λένε οι προγνώσεις…

Χοιρινό με σελινόριζα και κάστανα

Παρατηρήσεις

  1. Την ημέρα που έφτιαξα το φαγητό ήταν λίγο κρύο και το θέλαμε πιο ζουμερό. Ποτέ όμως δεν προσθέτω το νερό λίγο πριν το αυγολέμονο για να μη νερουλιάζει το αποτέλεσμα. Έτσι έβαλα από την αρχή σχετικά πολύ νερό (το βλέπετε στις φωτογραφίες). Σε άλλη περίπτωση που το θέλω πιο στεγνό προσθέτω σταδιακά όσο νερό χρειάζεται…
  2. Ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το κρέας μας μπορούμε να αυξομειώσουμε το ελαιόλαδο.
  3. Εγώ το έφτιαξα με ψαρονέφρι για ευνόητους λόγους (μεγάλοι άνθρωποι είμαστε 😉 ) και πρόσθεσα στο εικοσάλεπτο τα υπόλοιπα υλικά. Ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος του ζώου ο χρόνος θα είναι διαφορετικός.
  4. Εγώ δεν έβαλα, αλλά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι νομίζω ότι θα ταίριαζαν και 1-2 πατάτες σ’ αυτό το φαγητό.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο