Ένας πρωτότυπος συνδυασμός που μας άρεσε πολύ!
Δεν είναι πολύς καιρός που είχα κοινοποιήσει στο facebook την κλασική συνταγή για χοιρινό με σέλινο και σελινόριζα που όσοι την έχουν δοκιμάσει την έχουν καθιερώσει. Χειμωνιάτικο πιάτο, νόστιμο και χορταστικό. Έτσι, μιας και είναι Παρασκευή σήμερα, είπα να βάλω την παραλλαγή τούτη ως πρόταση για κυριακάτικο πιάτο. Έτσι κάνω συνήθως στις αναρτήσεις του τέλους της εβδομάδας.
Όταν λοιπόν είδε τη σελινόριζα φίλος της σελίδας που κατά καιρούς μου δίνει πολύτιμες πληροφορίες, μου είπε να προσθέσω κάποια στιγμή στο πιάτο …κάστανα! Είχε δοκιμάσει τον συνδυασμό σε παραδοσιακή ταβέρνα σε χωριό της Κρήτης και την είχε καθιερώσει στο σπίτι του. Στην αρχή νόμιζα ότι το φαγητό θα ήταν κόκκινο, με ντομάτα ή πελτέ και μπαχαρικά και ήμουν έτοιμη να το φτιάξω πατώντας στη σχετική συνταγή του χοιρινού με τα κάστανα.
Όταν όμως ξαναρώτησα τον αγαπητό φίλο Μανόλη, μου είπε να το φτιάξω με άσπρη σάλτσα, αυγολέμονο ή ντελμπιέ, έτσι το είχε δοκιμάσει κι έτσι το ξέρει εκείνος και είναι πολύ νόστιμο. Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω πρώτα τη «λευκή» εκδοχή, και ίσως αργότερα την κόκκινη.
Ιδού λοιπόν η συνταγή για το εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα που εμείς απολαύσαμε. Η συνταγή είναι αυτοσχεδιασμός με βάση τους δικούς μου τρόπους χρήσης αυτών των υλικών, αλλά κάποια στιγμή θα περάσω από την ταβέρνα που την επινόησε να δω τις διαφορές ;-). Και βέβαια επίκειται και η δοκιμή της κόκκινης αλλά και μιας άνευ κρέατος εκδοχής γιατί πράγματι τα κάστανα ταίριαξαν τέλεια με τη σελινόριζα!
Το φαγητό είναι αυτό που λέμε “λουκούμι”. Όλα κόβονται με το πιρούνι, και η σάλτσα είναι βελούδινη ακόμη κι όταν τα υγρά του είναι αρκετά. Τα δυο αμυλώδη συστατικά του και το αυγολέμονο (ή το αλευρολέμονο), της δίνουν μια πηκτή αλλά όχι βαριά υφή. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικό για τις χειμωνιάτικες μέρες που μας περιμένουν όπως λένε οι προγνώσεις…
Υλικά
700-1000gr χοιρινό για κατσαρόλα σε μερίδες μεγέθους μικρού μανταρινιού
½ κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
½ κούπα λευκό ή ροζέ κρασί
1 μεγαλούτσικη σελινόριζα ή δύο μικρότερες
15-20 κάστανα κατά προτίμηση χανιώτικα
2-3 κλαράκια σέλινο
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη σάλτσα:
2 αυγά ή 1 κουταλιά αλεύρι
Χυμό 2 λεμονιών και λίγο ξύσμα
Επί το έργον
Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρέας πλυμένο και στραγγισμένο. Αλατίζουμε ελαφρά. Αφού τσιγαριστεί, αλλάξει χρώμα και απορροφήσει τα υγρά του, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για κανένα για 30-45 λεπτά. Ωστόσο καθαρίζουμε τα κάστανα και τη σελινόριζα και την κόβουμε σε κύβους μεγέθους μεγάλου λουκουμιού.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το σέλινο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Ανάλογα με το πόσο ζουμερό θέλουμε το πιάτο μας, κανονίζουμε τα υγρά που θα έχει στο τέλος του μαγειρέματος η κατσαρόλα μας. Όταν όλα είναι έτοιμα φτιάχνουμε αυγολέμονο όπως στα άλλα φρικασέ ή αλευρολέμονο όπως περιγράφεται εδώ και περιχύνουμε το φαγητό μας. Αν τα λεμόνια μας είναι ακέρωτα ξύνουμε και λίγο ξύσμα στην κατσαρόλα. Μόλις ξαναπάρει βράση αποσύρουμε από το μάτι. Σερβίρουμε μετά από κανένα δεκάλεπτο, αφού ηρεμήσει από το βράσιμο.
Παρατηρήσεις
- Την ημέρα που έφτιαξα το φαγητό ήταν λίγο κρύο και το θέλαμε πιο ζουμερό. Ποτέ όμως δεν προσθέτω το νερό λίγο πριν το αυγολέμονο για να μη νερουλιάζει το αποτέλεσμα. Έτσι έβαλα από την αρχή σχετικά πολύ νερό (το βλέπετε στις φωτογραφίες). Σε άλλη περίπτωση που το θέλω πιο στεγνό προσθέτω σταδιακά όσο νερό χρειάζεται…
- Ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το κρέας μας μπορούμε να αυξομειώσουμε το ελαιόλαδο.
- Εγώ το έφτιαξα με ψαρονέφρι για ευνόητους λόγους (μεγάλοι άνθρωποι είμαστε 😉 ) και πρόσθεσα στο εικοσάλεπτο τα υπόλοιπα υλικά. Ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος του ζώου ο χρόνος θα είναι διαφορετικός.
- Εγώ δεν έβαλα, αλλά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι νομίζω ότι θα ταίριαζαν και 1-2 πατάτες σ’ αυτό το φαγητό.