Τη λες και «διαίτης»!
Ακόμη μια συνταγή για καθημερινό πιάτο πριν να αρχίσω τις αναρτήσεις και κάποια εορταστικά που έχω ετοιμάσει… Γιατί εδώ που τα λέμε, ακόμη και όσοι έχουν φτιάξει ήδη μελομακάρονα και κουραμπιέδες, δεν παύει να έχουν το πρόβλημα του καθημερινού μαγειρέματος όπως δείχνουν οι αναζητήσεις σας στο site.
Η πρασοτηγανιά θα μου πείτε ΕΙΝΑΙ χριστουγεννιάτικο πιάτο, και έχετε δίκιο αφού στην εκδοχή της με χοιρινό είναι πράγματι συνηθισμένο πιάτο του Δωδεκαημέρου. Εδώ όμως μιλάμε για μια ελαφριά, διαιτητική τηγανιά που έχει διαφορετική γεύση αλλά είναι πολύ νόστιμη. Δηλαδή τόσο νόστιμη, που κάποιοι που θέλουν να αποφύγουν το χοιρινό μπορεί να τη θεωρήσουν και εορταστικό πιάτο!
Το λευκό του κοτόπουλου για τους περισσσότερους από μας δεν είναι από τα πιο αγαπημένα κρέατα. «Σα ντ’ άχερα», έλεγε αγαπημένος μου που έχει «φύγει» που αντιπαθούσε γενικώς τα κοτόπουλα του εμπορίου… Αδιάφορο το λέω εγώ και στην ερώτηση «στήθος ή μπούτι» απαντώ «μπούτι», όποτε είναι δυνατόν. Έλα σου όμως που είναι καθαρή πρωτεΐνη και μπορεί να καταναλωθεί σε όποιο διατροφικό μοντέλο που περιέχει κρέας ακολουθούμε. Εκεί μας κερδίζει!
Βέβαια, υπάρχουν τρόποι να το νοστιμίσουμε και ο πιο συνηθισμένος είναι να το μαρινάρουμε με διάφορα αρωματικά και καρυκεύματα. Αυτό κανουμε κι εδώ, λίγη ή πολλή ώρα πριν φτιάξουμε την πρασοτηγανιά μας. Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή! Υπόψιν ότι επειδή απορροφούνται τα υγρά της (δηλαδή δεν τη λες ζουμάτο φαγητό), μπαίνει άνετα σε μπολάκι σχολείου ή γραφείου αφού τρώγεται ωραία και σε θερμοκρασία δωματίου.
Υλικά
Ένα στήθος κοτόπουλου (2 φιλέτα) περίπου 500 gr
3-4 κουταλιές (45-60ml ) ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι από κρασί
1 κουταλιά μουστάρδα τύπου Ντιζόν
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά (ή ακόμη μία πράσινη)
Αλάτι
Πιπέρι
3 κουταλιές (45ml ) κρασί λευκό (ή ροζέ)
3-4 πράσα, κυρίως το λευκό μέρος
Χυμός ενός λεμονιού
Επί το έργον
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές μεγέθους μεγάλου καρυδιού και τα βάζουμε σε γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξίδι, τη μουστάρδα τις πιπεριές σε καρεδάκια, και το ελαιόλαδο (κρατάμε μια κουταλιά). Ανακατεύουμε να καλυφθούν όλα τα κομμάτια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να μαριναριστεί από 2 ως και παραπάνω από 12 ώρες (δείτε παρατηρήσεις). Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και όταν ζεσταθεί πολύ καλά αδειάζουμε το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε να αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές και όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει και να κοκκινίζει σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε ελάχιστο νερό και χαμηλώνουμε το μάτι. Καθαρίζουμε τα πράσα, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια 4-5cm. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι μας, αλατίζουμε ελαφρά και το σκεπάζουμε. Μαγειρεύουμε με σκεπασμένο το τηγάνι σε μέτρια ένταση για 20-25 λεπτά. Όταν μαλακώσουν τα πράσα, ξεσπεπάζουμε το τηγάνι, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να μελώσει η τηγανιά μας. Τη σερβίρουμε ζεστή και τη συνοδεύουμε κατά προτίμηση με τηγανητές πατάτες.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μπαχαρικά αν μας αρέσουν (ταιριάζει πολύ το κύμινο ή η πάπρικα)
- Αν τα πράσα μας είναι τρυφερά μπορούμε να βάλουμε και το πράσινο μέρος. Επειδή το στήθος μαγειρεύεται σχετικά γρήγορα, θέλουμε τρυφερά πράσα.
- Αν δεν μαγειρέψουμε σε δυο ώρες τη μαριναρισμένη τηγανιά μας, τη βάζουμε στο ψυγείο. Την αφήνουμε όμως να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη μαγειρέψουμε. Μπορούμε να την ετοιμάσουμε αποβραδίς και να την μαγειρέψουμε την επόμενη μέρα.
- Επειδή το κοτόπουλο δεν έχει τα λίπη του χοιρινού, το πιάτο είναι ωραία λύση για μπολάκι σχολείου ή γραφείου όπως προανέφερα. τρώγεται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου.