Χειμωνιάτικο, γιορταστικό πιάτο!
Πολλά ερωτήματα είχα από φίλες και φίλους τον τελευταίο καιρό για εναλλακτικές εορταστικές προτάσεις που δεν περιέχουν χοιρινό ή αρνί. Για x,y,z λόγους, πολλοί θέλουν να τα αποφύγουν ακόμη και τις μέρες των εορτών. Φυσικά πολύ καλές λύσεις έχουμε με διάφορα πουλερικά, και με μοσχαράκι. Με ρώτησαν λοιπόν μια δυο φίλες αν είναι νόστιμο το πρασοσέλινο με μοσχαράκι.
Για να πω την αλήθεια, δεν συνηθίζω το πρασοσέλινο με μοσχαράκι. Το κρέας που δένει παραδοσιακά με το πράσο και το σέλινο, είναι κατά τη γνώμη μου το χοιρινό! Με το σταμναγκάθι και τους ασκορλύμπους το αρνάκι (ή κατσικάκι) και το χοιρινό. Με το μαρουλάκι το αρνάκι ή κατσικάκι. Έτσι τα συνδυάζω, έτσι νομίζω πως γίνονται καλύτερα.
Και θα μου πείτε: «δηλαδή δεν φτιάχνεις φρικασέ με μοσχαράκι»; Φτιάχνω! Αλλά τα χορταρικά που συνηθίζω με το μοσχαράκι είναι το σπανάκι και κάποιες φορές τα αντίδια. Αυτό το φρικασέ το έφτιαχνε η πεθερά μου και θεωρώ ότι πραγματικά το μοσχαράκι δένει περισσότερο με σπανάκι, αντίδια και «ιταλικά» ραδίκια, παρά με οποιοδήποτε άλλο χορταρικό.
Χωρίς να σας κουράσω λοιπόν άλλο με πολλά λόγια, ας δούμε σήμερα πώς φτιάχνουμε το μοσχαράκι φρικασέ με σπανάκι. Δοκιμάστε το, και αν για κάποιους λόγους θέλετε να αποφύγετε το χοιρινό, είναι πολύ νόστιμο και εορταστικό πιάτο!
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι για κατσαρόλα, σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού
½-1/2 της κούπας ελαιόλαδο (ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το κρέας μας)
Περίπου 750gr σπανάκι ζυγισμένο καθαρισμένο
3-4 πράσινα κρεμμυδάκια
3-4 κλαδάκια άνηθο ή μαϊντανό
Αλάτι
2 αυγά
Χυμό 2 λεμονιών
Ξύσμα λεμονιού
Προαιρετικά: ½ κούπα κρασί και 1-2 πατάτες
Επί το έργον
Σε ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πολύ. Προσθάτουμε το κρέας πλυμένο και στραγγισμένο και το γυρίζουμε να αλλάξει χρώμα. Όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει σβήνουμε με το κρασί (αν βάλουμε) ή με λίγο νερό. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και αλατίζουμε ελαφρά.
Σιγομαγειρεύουμε το μοσχαράκι μας μέχρι να μαλακώσει αρκετά (αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό πότε πότε). Ωστόσο καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι. Το προσθέτουμε στο σχεδόν έτοιμο μοσχαράκι, ψιλοκόβουμε τον άνηθο (ή τον μαϊντανό) πάνω από το σπανάκι, λίγο αλάτι ακόμη και ανάλογα με το πόσο ζουμερό θέλουμε το φαγητό, προσθέτουμε λίγο ή αρκετό νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-20 λεπτά ακόμη.
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο όπως συνήθως: χτυπάμε καλά τα αυγά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού σαν κλωστή και αρκετό ζουμί από το φαγητό χτυπώντας διαρκώς τα αυγά. Περιχύνουμε το φαγητό μας, προσθέτουμε το ξύσμα, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε από το μάτι.
Παρατηρήσεις
- Αν βάλουμε πατάτες, τις προσθέτουμε πριν από το σπανάκι, κομμένες κυδωνάτες.
- Αν το σπανάκι μας έχει αρκετά κοτσάνια, τα προσθέτουμε και αυτά στο φαγητό, λίγο πιο νωρίς (κανένα πεντάλεπτο) πριν από τα φύλλα. Ταιριάζουν πολύ.
- Αν θέλουμε να αποφύγουμε και τα αυγά, θα μαγειρέψουμε το φαγητό μας με ελάχιστο νερό ώστε να γίνει τσιγαριαστό και θα περιχύσουμε μόνο με λεμόνι. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το φρικασέ με αλευρολέμονο (ντελμπιέ)
- Καλό είναι να μη φτιάχνουμε μεγάλες ποσότητες με φαγητά που περιέχουν σπανάκι. Πρόσφατες μελέτες λένε πως δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται γιατί αναπτύσσονται βλαβερές ουσίες. Φυσικά τούτο εδώ είναι πολύ νόστιμο και σε θερμοκρασία δωματίου κι επειδή δεν έχει το λίπος του χοιρινού, δεν πήζει άσχημα και δεν χρειάζεται να το ξαναζεστάνουμε από το μεσημέρι ως το βράδυ.