Vegan/vegetarian

«Μελομακάρονο» στο ταψί

«Μελομακάρονο» στο ταψί

Εύκολο και πεντανόστιμο!

Όλοι θέλουμε αρώματα Χριστουγέννων αυτές τις μέρες στα σπίτια μας αυτήν την εποχή. Έτσι πολλοί έχουν αρχίσει να φτιάχνουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Εγώ δεν το συνηθίζω από τόσο νωρίς. Προτιμώ να είναι φρέσκα. Ειδικά τώρα που είμαστε μόνο δυο άτομα στο σπίτι καταφεύγω σε κάποιες εναλλακτικές λύσεις, με μικρές ποσότητες. ΄

«Μελομακάρονο» στο ταψί

Συνήθως δοκιμάζω συνταγές καινούριες αφού στις γιορτές θέλω τα δικά μας, τα οικογενειακά μελομακάρονα και κυρίως τους οικογενειακούς κουραμπιέδες της γιαγιάς μου. Μελομακάρονα μπουκίτσες και κουραμπιέδες σε μπουκίτσες είναι μια συνηθισμένη επιλογή συχνά.

«Μελομακάρονο» στο ταψί

Φέτος, με αφορμή τα προχθεσινά γενέθλια της εγγονούλας μου ήθελα κάτι σε ταψί, αντί τούρτας θα λέγαμε. Σκέφτηκα ότι κάπου στον απέραντο κόσμο του διαδικτύου είχα δει συνταγές με ένα γλυκό που ονομαζόταν μελομακάρονο ταψιού. Μπου έκανε εντύπωση η ονομασία και σκέφτηκα: “λες και τα άλλα είναι μελομακάρονα ψυγείου” 🙂 .

Κι όμως! Ψάχνοντας είδα ότι η παραδοσιακή του εκδοχή είναι ένα βορειοελλαδίτικο γλύκισμα που λέγεται χασλαμάς και συνηθίζεται κυρίως στις περιοχές της Κοζάνης και της Σαμοθράκης. Δικαιολογημένη λοιπόν η ονομασία που με παραξένεψε. Την επέλεξα κι εγώ γιατί κι εδώ δεν πρόκειται για χασλαμά αφού κι εδώ “έκανα τα δικά μου”. Υλικά και γεύση παρόμοια με των μελομακάρονων αλλά υφή κάπως διαφορετική. Λογικό αφού το ζυμαράκι δεν ψήνεται σε κομματάκια αλλά όλο μαζί στο ταψί.

«Μελομακάρονο» στο ταψί

Έτσι, δεν υπάρχουν ξεροψημένες άκρες, αλλά καλοσιροπιασμένο γλυκό ταψιού, κάτι ανάμεσα σε ρεβανί αρωματισμένο με κανελογαρύφαλλα και καλοσιροπιασμένο μαλακό μελομακάρονο. Δεν στάθηκα σε καμιά από τις συνταγές που είδα, γιατί έχω αμέτρητες συνταγές για μελομακάρονα δικές μου και της περιοχής μου. Έτσι έφτιαξα ένα «χασλαμά»  σε κρητική παραλλαγή με τα γαρνιρίσματα των δικών μας μελομακάρονων! Με μπόλικο σουσάμι όπως συνηθίζουμε εμείς εδώ και βέβαια καρύδια και κανελογαρύφαλλα.

«Μελομακάρονο» στο ταψί

Κι επειδή δεν είχα βάλει ποτέ στο site συνταγή με αλουσιά, διάλεξα μια από τις συνταγές που την περιέχουν και έφτιαξα μισή δόση. Θα μου πείτε, «μα δεν υπάρχει στα υλικά αλουσιά»! Όπως έχω ξαναγράψει, τα τελευταία χρόνια την αντικαθιστώ με άλλα υγρά και έχω διαπιστώσω ότι η μακράν καλύτερη αντικατάσταση είναι εκείνη με το ανθρακούχο νερό. Σας το έλεγα και στη συνταγή για τα ισλί και το επαναλαμβάνω και τώρα.

«Μελομακάρονο» στο ταψί

Ας δούμε λοιπόν το δικό μου «μελομακάρονο» ταψιού!

Παρατηρήσεις

  1. Η κανέλα δεν φάινεται στις φωτογραφίες του σιροπιού γιατι απλά την τελυταία στιγμή διαπίστωσα ότι δεν είχα ξυλάκια κανέλας. Τη χρειαζόμαστε όμως σ’ αυτά τα γλυκά. Εγώ έβαλα λίγη σκόνη κανέλας παραπάνω στο πασπάλισμα για να καλύψω τη διαφορά.
  2. Οι αναλογίες που δίνω για το σιρόπι μας δίνουν καλοσιροπιασμένο, μαλακό αποτέλεσμα, με υφή που μοιάζει όπως εκείνη που έχει το ραβανί. Αν το θέλουμε πιο στεγνό θα βάλουμε λιγότερο σιρόπι ή θα το δέσουμε περισσσότερο.
  3. Το πάχος του ζυμαριού στο ταψάκι μας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 εκατοστά.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο