Ή χωρίς σοκολάτα…
Δίλημμα είχα σήμερα… Ποια από τις δυο γλυκές συνταγές που έχω ετοιμάσει να πρωτοδημοσιεύσω; Ετούτη ή κάποια εξαιρετικά μπισκοτάκια καλυμμένα με σοκολάτα; Κατέληξα σε τούτη, γιατί τούτες οι σοκολατένιες φέτες είναι πολύ νόστιμες και χωρίς σοκολάτα για όσους θέλουν να την αφοφύγουν… Μένουν λοιπόν τα μπισκοτάκια για αργότερα, σίγουρα όμως πριν τα Χριστούγεννα γιατί είναι πολύ χριστουγεννιάτικα κι αυτά.
Είναι γνωστή στους τακτικούς αναγνώστες της σελίδας η αγάπη μου για τα εσπεριδοειδή. Και εδώ που τα λέμε τα αξιοποιώ με πάρα πολλούς τρόπους, σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Ακόμη και τις φλούδες τους λυπάμαι να πετάξω αν ξέρω πως είναι από αράντιστα δέντρα και χωρίς κερί.
Έτσι οι φίλες και οι φίλοι μας εκτός από τα κλασικά γλυκά κουταλιού, τα λικέρ και τις μαρμελάδες θα έχουν δει και τις ζαχαρωμένες φλούδες και τα τρίγωνα με φλούδες μανταρινιών με φύλλο κρούστας και κάποια στιγμή θα δείξω και εξαιρετικά νηστίσιμα τρουφάκια με φλούδες. Καιρός λοιπόν να δείξω και τις αγαπημένες μας φέτες του πορτοκαλιού, καλυμμένες με σοκολάτα ή απλώς με ζάχαρη!
Τα θεωρώ «παντός καιρού» αλλά ειδικά τα Χριστούγεννα είναι υπέροχα και ως διακοσμητικά άλλων γλυκισμάτων (τούρτας, κορμού, κρέμας κλπ) και γι αυτό είναι λίγες οι χρονιές που δεν τις έχω φτιάξει. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχουμε δικά μας πορτοκάλια από την πολύ φιλότιμη πορτοκαλίτσα μας, αράντιστα, νόστιμα και χωρίς κουκούτσια, τα φτιάχνω δυο τρεις φορές κάθε χρόνο (θα δείτε φωτογραφίες από διάφορες παρασκευές, στην τελευταία έβαλα μόνο ζάχαρη).
Ακόμη και φέτος με την τόση ξηρασία, είναι από τα λίγα δεντράκια μας που όλο και κάτι μας έδωσαν! Έτσι θα φτιάξω και μαρμελάδες (στις οποίες βάζω και τις φλούδες) και γλυκό πορτοκάλι με τη σάρκα ή μόνο με τις φλούδες όσων καταναλώσουμε στις γιορτές. Για τις ροδέλες έχω δοκιμάσει κατά καιρούς πολλές συνταγές και έχω καταλήξει μετά από πειράματα και παρεμβάσεις σε τούτην εδώ. Εύκολη παρασκευή, με σίγουρη επιτυχία και αρκετό χρόνο διατήρησης για τις ροδέλες μου.
Υλικά
3-4 πορτοκάλια κατά προτίμηση από ποικιλία χωρίς κουκούτσια (περίπου 500 gr)
600 gr ζάχαρη
500 ml νερό
1 κουταλιά γλυκόζη
Για την επικάλυψη σοκολάτας:
Για κάθε 125 σοκολάτας, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλιά μέλι
Προαιρετικά, τριμμένα αμύγδαλα (καβουρδισμένα) ή καρύδια ή φουντούκια
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και τα σκουπίζουμε. Τα κόβουμε σε ροδέλες με πάχος 5-6 χιλιοστά μέσα σε σκεύος που να μη χάνουμε τον χυμό τους. Παραλείπουμε τη μικρή ροδέλα του κοτσανιού και της βάσης. Σε βαθύ τηγάνι ή σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (πλακερό), βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό, τον χυμό που συλλέξαμε και την γλυκόζη, να βράσουν για 2-3 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, ίσα να λυώσει η ζάχαρη και να πάρει μια δυο βράσεις το σιρόπι μας.
Στρώνουμε σε στρώσεις τις ροδέλες πορτοκαλιού και όταν ξαναρχίσει ο βρασμός σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε στο 4-5 (με μέγιστο το 9) και βράζουμε για 40-50 λεπτά. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να μείνουν στο σιρόπι 24 ως 48 ώρες (εγώ τις βγάζω σε μπολ γιατί φοβάμαι τις αντικολλητικές επιφάνειες του σκεύους μου). Πότε πότε τις σπρώχνουμε να καλυφθούν από το σιρόπι ή αν είναι δυνατόν αλλάζουμε θέση στις πάνω με τις κάτω. Τις βγάζουμε σε σχάρα να στραγγίξουν και να στεγνώσουν.
Για να επιταχύνουμε τη διαδικασία, μπορούμε να βάλουμε τη σχάρα πάνω από τη λαμαρίνα του φούρνου (που θα καλύψουμε με χαρτί ψησίματος) και να τις στεγνώσουμε στους 130 βαθμούς στον αέρα, για 30 λεπτά περίπου. Τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Λιώνουμε τα υλικά της επικάλυψης σε μπεν μαρί (όπως περιγράφεται εδώ, να μη γίνει πολύ ρευστή) και βουτάμε ολόκληρες τις φέτες ή κατά το ήμισυ. Τις αραδιάζουμε σε χαρτί ψησίματος (το αλείφουμε με πινελάκι λίγο ελαιόλαδο) και όταν στερεοποιηθεί η σοκολάτα τις φυλάσσουμε σε φοντανιέρα. Αν θέλουμε πριν να πήξει εντελώς η σοκολάτα πασπαλίζουμε με τριμμένα αμύγδαλα ή καρύδια ή φουντούκια.
Αν δεν θέλουμε να τις καλύψουμε με σοκολάτα, τις κυλάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη.
Παρατηρήσεις
- Αν κόψουμε πολύ λεπτές τις φέτες θα χάσουν το σχήμα τους. Βλέπετε στις φωτογραφίες κάποιες που έκοψα επίτηδες λεπτές. Λίγο παραπάνω από μισό εκατοστό, είναι μια χαρά! Επίσης προτιμούμε μικρά πορτοκάλια. Αν οι φέτες έχουν μεγάλη διάμετρο είναι πιο δύσκολο να κρατήσουν το σχήμα τους.
- Ενώ στα γλυκά του κουταλιού δεν χρησιμοποιώ γλυκόζη, στις καραμελωμένες φλούδες κι εδώ, τη θεωρώ πιο κατάλληλη από τον χυμό λεμονιού.
- Όπως πάντα στα εσπεριδοειδή δεν προσθέτω άλλα αρώματα, αλλά αν κάποιος θέλει μπορεί να προσθέσει ξύλο κανέλας ή βανίλια στο βράσιμο του σιροπιού.
- Προσωπικά, αφήνω τις φέτες να στεγνώσουν μια μέρα στον αέρα και ολοκληρώνω το στέγνωμα στον φούρνο για κανένα εικοσάλεπτο. Δεν πρέπει να στάζουν αλλά δεν πρέπει και να σκληρύνουν.
- Με αυτήν τη διαδικασία περισσεύει αρκετό σιρόπι. Το διατηρούμε στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε σε λουκουμάδες, χαλβά, σιρόπιασμα κέικ κλπ…