Vegan/vegetarian

Φέτες (ροδέλες) πορτοκαλιού με σοκολάτα

Φέτες (ροδέλες) πορτοκαλιού με σοκολάτα

Ή χωρίς σοκολάτα…

Δίλημμα είχα σήμερα… Ποια από τις δυο γλυκές συνταγές που έχω ετοιμάσει να πρωτοδημοσιεύσω; Ετούτη ή κάποια εξαιρετικά μπισκοτάκια καλυμμένα με σοκολάτα; Κατέληξα σε τούτη, γιατί τούτες οι σοκολατένιες φέτες είναι πολύ νόστιμες και χωρίς σοκολάτα για όσους θέλουν να την αφοφύγουν… Μένουν λοιπόν τα μπισκοτάκια για αργότερα, σίγουρα όμως πριν τα Χριστούγεννα γιατί είναι πολύ χριστουγεννιάτικα κι αυτά.

Φέτες (ροδέλες) πορτοκαλιού με σοκολάτα

Είναι γνωστή στους τακτικούς αναγνώστες της σελίδας η αγάπη μου για τα εσπεριδοειδή. Και εδώ που τα λέμε τα αξιοποιώ με πάρα πολλούς τρόπους, σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Ακόμη και τις φλούδες τους λυπάμαι να πετάξω αν ξέρω πως είναι από αράντιστα δέντρα και χωρίς κερί.

Φέτες (ροδέλες) πορτοκαλιού με σοκολάτα

Έτσι οι φίλες και οι φίλοι μας εκτός από τα κλασικά γλυκά κουταλιού, τα λικέρ και τις μαρμελάδες θα έχουν δει και τις ζαχαρωμένες φλούδες και τα τρίγωνα με φλούδες μανταρινιών με φύλλο κρούστας και κάποια στιγμή θα δείξω και εξαιρετικά νηστίσιμα τρουφάκια με φλούδες. Καιρός λοιπόν να δείξω και τις αγαπημένες μας φέτες του πορτοκαλιού, καλυμμένες με σοκολάτα ή απλώς με ζάχαρη!

Τα θεωρώ «παντός καιρού» αλλά ειδικά τα Χριστούγεννα είναι υπέροχα και ως διακοσμητικά άλλων γλυκισμάτων (τούρτας, κορμού, κρέμας κλπ) και γι αυτό είναι λίγες οι χρονιές που δεν τις έχω φτιάξει. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχουμε δικά μας πορτοκάλια από την πολύ φιλότιμη πορτοκαλίτσα μας, αράντιστα, νόστιμα και χωρίς κουκούτσια, τα φτιάχνω δυο τρεις φορές κάθε χρόνο (θα δείτε φωτογραφίες από διάφορες παρασκευές, στην τελευταία έβαλα μόνο ζάχαρη).

Φέτες (ροδέλες) πορτοκαλιού με σοκολάτα

Ακόμη και φέτος με την τόση ξηρασία, είναι από τα λίγα δεντράκια μας που όλο και κάτι μας έδωσαν!  Έτσι θα φτιάξω και μαρμελάδες (στις οποίες βάζω και τις φλούδες) και γλυκό πορτοκάλι με τη σάρκα ή μόνο με τις φλούδες όσων καταναλώσουμε στις γιορτές.  Για τις ροδέλες έχω δοκιμάσει κατά καιρούς πολλές συνταγές και έχω καταλήξει μετά από πειράματα και παρεμβάσεις σε τούτην εδώ. Εύκολη παρασκευή, με σίγουρη επιτυχία και αρκετό χρόνο διατήρησης για τις ροδέλες μου.

Φέτες (ροδέλες) πορτοκαλιού με σοκολάτα

Παρατηρήσεις

  1. Αν κόψουμε πολύ λεπτές τις φέτες θα χάσουν το σχήμα τους. Βλέπετε στις φωτογραφίες κάποιες που έκοψα επίτηδες λεπτές. Λίγο παραπάνω από μισό εκατοστό, είναι μια χαρά! Επίσης προτιμούμε μικρά πορτοκάλια. Αν οι φέτες έχουν μεγάλη διάμετρο είναι πιο δύσκολο να κρατήσουν το σχήμα τους.
  2. Ενώ στα γλυκά του κουταλιού δεν χρησιμοποιώ γλυκόζη, στις καραμελωμένες φλούδες κι εδώ, τη θεωρώ πιο κατάλληλη από τον χυμό λεμονιού.
  3. Όπως πάντα στα εσπεριδοειδή δεν προσθέτω άλλα αρώματα, αλλά αν κάποιος θέλει μπορεί να προσθέσει ξύλο κανέλας ή βανίλια στο βράσιμο του σιροπιού.
  4. Προσωπικά, αφήνω τις φέτες να στεγνώσουν μια μέρα στον αέρα και ολοκληρώνω το στέγνωμα στον φούρνο για κανένα εικοσάλεπτο. Δεν πρέπει να στάζουν αλλά δεν πρέπει και να σκληρύνουν.
  5. Με αυτήν τη διαδικασία περισσεύει αρκετό σιρόπι. Το διατηρούμε στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε σε λουκουμάδες, χαλβά, σιρόπιασμα κέικ κλπ…

Μην ξεχάσετε να συμμετέχετε στον πρωτότυπο γιορτινό διαγωνισμό μας! Δείτε στην σχετική ανάρτηση και τους κανόνες συμμετοχής και μπείτε στη διαδικασία! Χρονικά περιθώρια υπάρχουν αρκετά!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο