Vegan/vegetarian

Το Χριστόψωμο του 2024

Το Χριστόψωμο του 2024

Μυρωδάτο, ημίγλυκο, πεντανόστιμο!

Το είχα υποσχεθεί χθες –στο μενού της εβδομάδας– ότι σήμερα θα έδινα καινούρια συνταγή για χριστόψωμο. Τι καινούρια δηλαδή, παλιά θεόπαλια είναι. Από σημειωματάριο παλιάς νοικοκυράς που έχει πέσει στα χέρια μου. Νηστίσιμο μεν, αλλά τόσο πλούσιο! Γιατί το χριστόψωμο δεν είναι ένα κοινό ψωμί, έτσι κι αλλιώς. Πέρα από τα πλουμίδια του είναι και τα υλικά του πρώτης ποιότητας. Από τα χρόνια τα παλιά που οι «δεν ήταν κάθε μέρα σκόλη», τα χριστόψωμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο ήταν πολύ ιδιαίτερα.

Το Χριστόψωμο του 2024

Στα μέρη μας, κι ενώ στο καθημερινό ψωμί είχαν μιγάδια,  αλεύρια ολικής, λειψανάβατα ψωμιά και πίτες,  στα ψωμιά της γιορτής διάλεγαν τα καλύτερα. Αλεύρι χάσικο, σταφίδες, ζάχαρη λίγη ή πολλή, ξηρούς καρπούς (συνήθως καρυδαμύγδαλα) και αρώματα! Μοσχοκάρυδο, κανέλα, γλυκάνισο, μαχλέπι, κόλιανδρο, ό,τι καλύτερο είχαν!

Το Χριστόψωμο του 2024

Κι αυτό το βλέπουμε σε όλα τα χριστόψωμα της Ευρώπης. Από τo γερμανικό stolen, το ιταλικό panettone, το  bûche de noël της Γαλλίας, το bolo rei της Πορτογαλίας, την παραδοσιακή Christmas Pudding και το fruit cake της Αγγλίας,το Krendel της Ρωσίας, και άλλα λιγότερο γνωστά χριστουγεννιάτικα ψωμιά (όπως το potivica,  το Cozonac cu Nuca, το Vánočka των ανατολικών χωρών), όλα μα όλα είναι ιδιαίτερα προσεγμένα. Όλα διαφέρουν από τα ψωμιά του καθημερινού τραπεζιού.

Οι συνταγές για τα δικά μας χριστόψωμα είναι πολλές και ποικίλλες, άλλες νηστίσιμες και άλλες αρτύσιμες, ίσως με κριτήριο το έθιμο, που αλλού ήθελε το χριστόψωμο να κόβεται το βράδυ της παραμονής και αλλού ανήμερα της γιορτής. Οι περισσότερες που έχω καταγράψει στην περιοχή μας είναι νηστίσιμες ακόμη κι όταν κόβονται την ημέρα των Χριστουγέννων, χωρίς να λείπουν και τα πιο πλούσια σε υλικά χριστόψωμα, επιρροές ίσως από ευρωπαϊκά ψωμιά. Αρτύσιμο είναι και το πιο δημοφιλές της σελίδας μας που έχει ενθουσιάσει τους επισκέπτες μας.

Το Χριστόψωμο του 2024

Τούτο εδώ το έφτιαξα πρόσφατα για δοκιμή, ελαττώνοντας σημαντικά την ποσότητα της ζάχαρης της αρχικής συνταγής γι αυτό όπως θα δείτε στα υλικά τα γραμμάριά της είναι από 20 ως 150! Ωστόσο, λόγω της σταφίδας που είναι αρκετή κατά τη γνώμη μου (παλιά βλέπετε ήταν άφθονη στα χωριά της περιοχής μου), είναι αρκετά γλυκό και με την ελάχιστη ζάχαρη που έβαλα εγώ.

Το Χριστόψωμο του 2024

Θα το επαναλάβω αύριο όπως είναι γιατί μας άρεσε έτσι όπως ήταν, Άλλωστε είναι τόσα τα γλυκά των ημερών, ας είναι ημίγλυκο το χριστόψωμο. Αλλά ας δούμε τη συνταγή…

Το Χριστόψωμο του 2024

Παρατηρήσεις

  1. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συνταγή με ταλαιπώρησε στο να την προσαρμόσω. Πέρα από το γεγονός ότι τα υλικά ήταν σε φλυτζάνες ως συνήθως, το αλεύρι ήταν απλώς «καλό αλεύρι» και εγώ έκανα τη ανάμειξη που αναφέρεται. Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι η μισή δόση της αρχικής συνταγής κι αυτό είχε ένα παραπάνω κόπο.
  2. Υποθέτοντας ότι η φλυτζάνα είναι 200ml διαμόρφωσα τις ποσότητες που σας δίνω σε κούπες και σε κουταλάκια. Στις σταφίδες ξέχασα να μετρήσω σε κούπες και θα το προσθέσω αργότερα. Πάντως είναι υλικό που δεν έχει σημασία, 1 πιάτο σταφίδες έλεγε η αρχική συνταγή!
  3. Ζάχαρη είχε 1,5 φλυτζάνα σε ολόκρηρη τη δόση αλλά όπως είπα τη μείωσα, και δεν ξέρω αν θα την αυξήσω όταν το ξαναφτιάξω. Μας άρεσε έτσι!
  4. Έλεγε 5 δραχμών μαγιά (!) και κανόνισα εγώ την ποσότητα σε ξηρή, με βάση το αλεύρι που χρησιμοποίησα.
  5. Όσο για την «εκτέλεση», αυτή ήταν «ως συνήθως», οπότε έκανα αυτά που λέω παραπάνω σύμφωνα με άλλες μου συνταγές!
  6. Βρήκα τα ονόματα των χριστουγεννιάτικων ψωμιών που αναφέρω στα βιβλία που έχω αναμαζέψει ή μου έχουν φέρει τα παιδιά μου από διάφορα ταξίδια, και αναζήτησα την γραφή τους στο διαδίκτυο γιατί βέβαια δεν έχω αυτές τις γραμματοσειρές στον υπολογιστή μου. Θα χαρώ αν μπορείτε να συμπληρώσετε τις πληροφορίες μου!

Μη ξεχνάτε τον εορταστικό διαγωνισμό μας! Λεπτομέρειες εδώ! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο