Γιορτινά

Μπισκότα με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

Μπισκότα με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

Χριστουγεννιάτικα και όχι μόνο!

Τα είχα υποσχεθεί στην προηγούμενη ανάρτηση και πολλές φίλες- κυρίως με μικρά παιδάκια- μου είπαν ότι τα περιμένουν. Eίναι λοιπόν εδώ σήμερα, για όσες και όσους θέλουν να «παίξουν» με ζυμαράκια και κουπ πατ το Σαββατοκύριακο. Είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσουν τη διαδικασία και τα παιδιά!

Μπισκότα με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι απαραίτητο συστατικό των χριστουγεννιάτικων γλυκών τις τελευταίες δεκαετίες. Εκτός από τα κλασικά αγοραστά σοκολατάκια που γέμιζαν τις φοντανιέρες στα χρόνια των μαμάδων μας (και των γιαγιάδων μας), πολλές σοκολατένιες παρασκευές έχουν γίνει πια σχεδόν …παραδοσιακές θα λέγαμε.

Μπισκότα με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

Κι επειδή εγώ αρνούμε να καλύψω τα μελομακάρονά μου με σοκολάτα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχω κάτι με όσους το κάνουν…), πάντα συνήθζα κάποια μπισκότα ή άλλα γλυκά σοκολατένια. Δηλαδή για να πω την αλήθεια δεν είναι ακριβώς «κόλλημα στην παράδοση» αυτή η άρνηση, απλώς ΔΕΝ μας αρέσουν! Κάποια χρονιά κάλυψα κουραμπιέδες με σοκολάτα, κάπως καλύτεροι από τα μελομακάρονα μου φάνηκαν.

Και τι είναι οι κουραμπιέδες; Κάτι σαν μπισκότο βουτύρου με αμύγδαλα. Ε λοιπόν γιατί να μη φτιάξω μια συνταγή μπισκότων και να τα καλύψω με σοκολάτα; Έτσι και τη σοκολάτα θα έχω και τις γεύσεις του μελομακάρονου και του κουραμπιέ όπως τις έχουμε συνηθίσει.

Μπισκότα με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

Είχα λοιπόν δει σε κάποιο από τα βιβλία με συνταγές που κουβάλησα από το Βερολίνο μια πολύ πρωτότυπη συνταγή για μπισκότα σοκολάτας και με τη σκέψη ότι οι βορειοευρωπαίοι «τόχουν» με τη σοκολάτα, είπα να την προσαρμόσω πάλι στα καθ’ ημάς! Η συνταγή ήταν με φουντούκια που εγώ δεν είχα την ώρα που τα έφτιαχνα κι έτσι αυτοσχεδίασα με τα ξηροκάρπια, με τα σχήματα και λίγο με τις ποσότητες και τις αναλογίες των υλικών.

Μπισκότα με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

Βγήκαν απολύτως του γούστου μας και θα τα επαναλάβω και για τα Χριστούγεννα και για το δεματάκι που θα πάει στις μικρές μου, όποτε τα καταφέρω να το ετοιμάσω… Δείτε τη συνταγή, είναι πολύ ιδιαίτερη η παρασκευή τους κι αυτό διαφοροποιεί και τη γεύση και την υφή τους!

Μπισκότα με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

Παρατηρήσεις

  1. Η ποσότητα της σοκολάτας εξαρτάται από το πόσο παχύ θέλουμε να είναι το στρώμα της επικάλυψής. Εγώ είχα μόνο 125 γραμμάρια και κάλυψα 20 μπισκότα (κάποια από τη μια και κάποια από τις δυο πλευρές).
  2. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες έφτιαξα δυο μεγέθη μπισκότων, στο ένα ταψί πιο μικρά και πιο με πιο μικρό πάχος και στο άλλο μεγαλύτερα. Μας φάνηκαν πιο νόστιμα τα μικρά όταν καλύφθηκαν με σοκολάτα και τα μεγάλα όταν ήταν σκέτα!
  3. Στην αρχική συνταγή, ήταν κομμένα σε σχήμα παραλληλογράμμου όπως τα μπισκότα τύπου «Μιράντα» και πάνω τους είχαν δυο σειρές φουντούκια. Το στρώμα της σοκολάτας ήταν λεπτό κι έτσι φαινόταν το ανάγλυφο των φουντουκιών.
  4. Για να μην κολλά το φυλλαράκι το ανοίγουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες. Επίσης βουτάμε το κουπ πατ σε αλεύρι (και το τινάζουμε βέβαια), αν κολλάει στο ζυμαράκι.
  5. Το κονιάκ μπορούμε να το παραλείψουμε (δεν το είχε η αρχική συνταγή) και η καστανή ζάχαρη να είναι μαύρη (εγώ είχα μόνο καστανή).

Μην ξεχάσετε τον εορταστικό διαγωνισμό μας! Όροι και προϋποθέσεις εδώ. Περιμένουμε τις συμμετοχές σας!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο