Χριστουγεννιάτικα και όχι μόνο!
Τα είχα υποσχεθεί στην προηγούμενη ανάρτηση και πολλές φίλες- κυρίως με μικρά παιδάκια- μου είπαν ότι τα περιμένουν. Eίναι λοιπόν εδώ σήμερα, για όσες και όσους θέλουν να «παίξουν» με ζυμαράκια και κουπ πατ το Σαββατοκύριακο. Είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσουν τη διαδικασία και τα παιδιά!
Η σοκολάτα είναι απαραίτητο συστατικό των χριστουγεννιάτικων γλυκών τις τελευταίες δεκαετίες. Εκτός από τα κλασικά αγοραστά σοκολατάκια που γέμιζαν τις φοντανιέρες στα χρόνια των μαμάδων μας (και των γιαγιάδων μας), πολλές σοκολατένιες παρασκευές έχουν γίνει πια σχεδόν …παραδοσιακές θα λέγαμε.
Κι επειδή εγώ αρνούμε να καλύψω τα μελομακάρονά μου με σοκολάτα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχω κάτι με όσους το κάνουν…), πάντα συνήθζα κάποια μπισκότα ή άλλα γλυκά σοκολατένια. Δηλαδή για να πω την αλήθεια δεν είναι ακριβώς «κόλλημα στην παράδοση» αυτή η άρνηση, απλώς ΔΕΝ μας αρέσουν! Κάποια χρονιά κάλυψα κουραμπιέδες με σοκολάτα, κάπως καλύτεροι από τα μελομακάρονα μου φάνηκαν.
Και τι είναι οι κουραμπιέδες; Κάτι σαν μπισκότο βουτύρου με αμύγδαλα. Ε λοιπόν γιατί να μη φτιάξω μια συνταγή μπισκότων και να τα καλύψω με σοκολάτα; Έτσι και τη σοκολάτα θα έχω και τις γεύσεις του μελομακάρονου και του κουραμπιέ όπως τις έχουμε συνηθίσει.
Είχα λοιπόν δει σε κάποιο από τα βιβλία με συνταγές που κουβάλησα από το Βερολίνο μια πολύ πρωτότυπη συνταγή για μπισκότα σοκολάτας και με τη σκέψη ότι οι βορειοευρωπαίοι «τόχουν» με τη σοκολάτα, είπα να την προσαρμόσω πάλι στα καθ’ ημάς! Η συνταγή ήταν με φουντούκια που εγώ δεν είχα την ώρα που τα έφτιαχνα κι έτσι αυτοσχεδίασα με τα ξηροκάρπια, με τα σχήματα και λίγο με τις ποσότητες και τις αναλογίες των υλικών.
Βγήκαν απολύτως του γούστου μας και θα τα επαναλάβω και για τα Χριστούγεννα και για το δεματάκι που θα πάει στις μικρές μου, όποτε τα καταφέρω να το ετοιμάσω… Δείτε τη συνταγή, είναι πολύ ιδιαίτερη η παρασκευή τους κι αυτό διαφοροποιεί και τη γεύση και την υφή τους!
Υλικά
200gr μέλι
150-200gr καστανή ζάχαρη
75gr βούτυρο
1 αυγό
30ml κονιάκ ή λικέρ
400gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20gr μπέικιν (1 φακελάκι)
½ κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
½ κουταλάκι κόλιανδρο ή κάρδαμο
Ξηροί καρποί της επιλογής μας (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κλπ)
250gr σοκολάτα (δείτε παρατηρήσεις)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά μέλι
Η κουταλιά μου είναι 15ml και το κουταλάκι μου 5ml
Επί το έργον
Σε μια κατσαρόλα βάλουμε το βόυτυρο, το μέλι και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντάς τα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη. Δεν είναι ανάγκη να βράσει. Απομακρύνουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά το μείγμα μας. Προσθέτουμε τα αρωματικά και το αυγό ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθεί. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν και ζυμώνουμε ώστε να έχουμε ένα μαλακό ζυμαράκι.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί από 2 ως 12 ώρες στο ψυγείο, καλυμμένο με μεμβράνη. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Σε επιφάνεια εργασίας απλώνουμε το ζυμαράκι μας σε μικρά φυλλάράκια πάχους περίπου ½ εκατοστό και κόβουμε με κουπ πατ της επιλογής μας τα μπισκότα μας. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα, πάνω σε χαρτί ψησίματος, και τα στολίζουμε με τους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας (τους σπρώχνουμε να βυθιστούν λίγο στο ζυμαράκι). Τα ψήνουμε 12-15 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους, στη μεσαία σχάρα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, να μην γίνει πολύ ρευστή. Δείτε σε παλιότερη συνταγή. Τα βουτάμε στη σοκολάτα είτε εξ ολοκλήρου είτε από τη μια πλευρά και τα αραδιάζουμε σε ένα δίσκο. Περιμένουμε να στερεοποιηθεί η σοκολάτα και τα αποθηκεύουμε σε μπισκοτιέρα.
Παρατηρήσεις
- Η ποσότητα της σοκολάτας εξαρτάται από το πόσο παχύ θέλουμε να είναι το στρώμα της επικάλυψής. Εγώ είχα μόνο 125 γραμμάρια και κάλυψα 20 μπισκότα (κάποια από τη μια και κάποια από τις δυο πλευρές).
- Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες έφτιαξα δυο μεγέθη μπισκότων, στο ένα ταψί πιο μικρά και πιο με πιο μικρό πάχος και στο άλλο μεγαλύτερα. Μας φάνηκαν πιο νόστιμα τα μικρά όταν καλύφθηκαν με σοκολάτα και τα μεγάλα όταν ήταν σκέτα!
- Στην αρχική συνταγή, ήταν κομμένα σε σχήμα παραλληλογράμμου όπως τα μπισκότα τύπου «Μιράντα» και πάνω τους είχαν δυο σειρές φουντούκια. Το στρώμα της σοκολάτας ήταν λεπτό κι έτσι φαινόταν το ανάγλυφο των φουντουκιών.
- Για να μην κολλά το φυλλαράκι το ανοίγουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες. Επίσης βουτάμε το κουπ πατ σε αλεύρι (και το τινάζουμε βέβαια), αν κολλάει στο ζυμαράκι.
- Το κονιάκ μπορούμε να το παραλείψουμε (δεν το είχε η αρχική συνταγή) και η καστανή ζάχαρη να είναι μαύρη (εγώ είχα μόνο καστανή).