Με κύμινο, πάπρικα, κουρκουμά, για αναπάντεχα νόστιμο αποτέλεσμα!
Πριν αρχίσω τις εορταστικές αναρτήσεις, είπα να δημοσιεύσω μερικές καθημερινές συνταγές, μιας και οι περισσότεροι τρέχουν ακόμη στον ρυθμό της καθημερινότητας ακόμη κι αν έχουν στολιστεί τα σπίτια και οι πόλεις τους. Αυτό λοιπόν το πιάτο πιστεύω ότι θα αρέσει σε όσους το δοκιμάσουν. Εμείς πάντως θα το καθιερώσουμε ως χειμωνιάτικη εκδοχή της φάβας.
Η ιδέα προέκυψε βλέποντας διάφορα ανατολίτικα βίντεο με παρόμοιες σούπες, που όμως είχαν βάση τις κόκκινες φακές. Επειδή οι κόκκινες φακές δεν είναι από τα όσπρια που έχω πάντα στο σπίτι, είπα να δοκιμάσω μια παραλλαγή με φάβα, προσαρμόζοντας βέβαια χρόνους και κυρίως υλικά στα καθ’ ημάς. Κράτησα μόνο τον κουρκουμά για να δώσω μια νότα ανατολίτικη στη σούπα μου.
Έβαλα να βράσει φάβα με τον κλασικό τρόπο, το σκέτο νεράκι, με σκοπό να χρησιμοποιήσω τη μισή για τη σούπα και την άλλη μισή να τη συνεχίσω με τον δικό μας, κλασικό τρόπο. Δεν ήθελα να διακινδυνέψω να μείνουμε νηστικοί ;-). Βλέποντας τη διαδικασία ο σύζυγος με ρώτησε τι σκοπεύω να φτιάξω κι όταν του είπα, απεφάνθη: «Α, έτσι περίπου την έφτιαχνε η γιαγιά μου, σούπα, όχι κρέμα που τη φτιάχνετε εσείς, αλλά με σύβραση. Καλά εκείνη όλα τα όσπρια με σύβραση τα έφτιαχνε».
Όπου η γιαγιά του από την Πυλαία Θεσσαλονίκης (την πρόλαβα κι εγώ), και σύβραση το τσιγάρισμα κρεμμυδιού με ελαιόλαδο χωριστά. Προστίθεται στην κατσαρόλα στο τέλος. Είχα δοκιμάσει φασολάδα έτσι στο σπίτι της πεθεράς μου, αλλά όχι φάβα! Ξεθάρρεψα όμως ότι θα γίνει κάτι καλό και οικείο, όποτε έφτιαξα περισσότερη σούπα απ’ όση σκόπευα στην αρχή.
Πραγματικά εξαιρετική. Μας άρεσε, σε σημείο που και την υπόλοιπη φάβα την καταναλώσαμε ως σούπα άλλη μέρα! Υπέροχη, χειμωνιάτικη παραλλαγή του έτσι κι αλλιώς αγαπημένου οσπρίου που ούτε μας πειράζει, ούτε θέλει μούσκεμα αποβραδίς! Θεώρησα ότι σήμερα είναι μια κατάλληλη μέρα για να δημοσιεύσω τη συνταγή μιας και πολλοί από μας συνηθίζουμε τα όσπρια τις Τετάρτες.
Υλικά
Για 2 κούπες προβρασμένη φάβα:
6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι κουρκουμά
1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
2 μικρές ντομάτες (περίπου 200gr)
3-4 κούπες σκέτο νερό ή το νερό που έβρασε η φάβα
½ -1 κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι πιπέρι ή κοκκινοπίπερο
Αλάτι
Προαιρετικά και αν υπάρχουν, 5-6 κομμάτια λιαστές ντομάτες
Η κούπα μου είναι 250ml, η κουταλιά 15ml και το κουταλάκι μου 5ml
Επί το έργον
Αφού έχουμε βράσει τη φάβα όπως συνήθως αλλά να «κρατάει» λίγο, την αποσύρουμε από το μάτι και δεν την αλέθουμε (δείτε παρατηρήσεις). Σε μια κατσαρόλα μαραίνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε την πάπρικα και τον κουρκουμά και ανακατεύουμε να βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες και αφού ανακατέψουμε μια δυο φρές τη σάλτσα προσθέτουμε λίγο νερό. Σιγομαγειρεύουμε για δέκα λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα και μετά προσθέτουμε 4 κούπες νερό και την φάβα μας (2 κούπες στραγγισμένη).
Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να χυλώσει η σούπα μας. Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι προσθέτουμε το κύμινο και 5-6 λιαστές ντομάτες αν υπάρχουν. Περιμένουμε περίπου 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Με τη μαγειρεμένη φάβα, έβαλα 3 κούπες νερό γιατί η φάβα ήταν εντελώς έτοιμη οπότε δεν χρειάστηκε πολύ βράσιμο για να χυλώσει. Αν θέλουμε πιο πηκτή τη σούπα μας βάζουμε λιγότερο νερό και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αργότερα.
- Μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και κρεμμυδάκι στο σερβίρισμα όπως κάνουμε στην κλασική συνταγή. Επίσης μπορούμε να κάνουμε πιο πικάντικο το πιάτο αλλάζοντας το πιπέρι με τσίλι ή με καυτερή πάπρικα ή με κοκκινοπίπερο. Φυσικά οι ποσότητες είναι προσωπική επιλογή…
- Έβρασα 250 gr φάβα και ήταν περίπου 4 κούπες βρασμένη.
- Θα δοκιμάσω τη συνταγή και με την κόκκινη φακή, και θα επανέλθω με εντυπώσεις!